zolcim
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 1 027
@MOTYW-ACJA Czy jako emeryt też mogę podjąć się tego zadania? I jaki skutek dla emerytury to przyniesie?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Powiększysz emeryturę z ZUS.@MOTYW-ACJA Czy jako emeryt też mogę podjąć się tego zadania? I jaki skutek dla emerytury to przyniesie?
Ale czy zerowska będzie zawieszona, gdy ekspert scs, komisarz w stanie spoczynku zostanie referentem?Powiększysz emeryturę z ZUS.
Będzie pomniejszona.Ale czy zerowska będzie zawieszona, gdy ekspert scs, komisarz w stanie spoczynku zostanie referentem?
Jeśli podejmiesz jakiekolwiek zajęcie zarobkowe, a nie masz pełnej emerytury mundurowej to po przekroczeniu pewnego progu (tak z pamięci to chyba 75% średniej krajowej) emerytura z ZER jest pomniejszana. W ustawie emerytalnej jest to opisane.Ale czy zerowska będzie zawieszona, gdy ekspert scs, komisarz w stanie spoczynku zostanie referentem?
DZięki kolego!Jeśli podejmiesz jakiekolwiek zajęcie zarobkowe, a nie masz pełnej emerytury mundurowej to po przekroczeniu pewnego progu (tak z pamięci to chyba 75% średniej krajowej) emerytura z ZER jest pomniejszana. W ustawie emerytalnej jest to opisane.
to prawda - w wypadku przekroczenia 130% średniej krajowej emerytura z ZER jest pomniejszana o max 25% ale nie więcej niż ok 800PLN brutto. Jeżeli zarobki są mniejsze to pomniejszenie jest odpowiednio niższeDZięki kolego!
Jezeli zarobki sa w przedziale 70-130 % sredniej pensji to emka jest zmniejszana o max 25 % ale nie wiecej niz okolo 800 zl.to prawda - w wypadku przekroczenia 130% średniej krajowej emerytura z ZER jest pomniejszana o max 25% ale nie więcej niż ok 800PLN brutto. Jeżeli zarobki są mniejsze to pomniejszenie jest odpowiednio niższe
Dziękuję!Jezeli zarobki sa w przedziale 70-130 % sredniej pensji to emka jest zmniejszana o max 25 % ale nie wiecej niz okolo 800 zl.
Jezeli zarobki sa powyzej 130% to emka jest zmniejszana o 25 %
Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka
O? Nudno na emeryturze, czy było nudno w mundurze ?No to startuję!
W mundurze nigdy nie było nudno!, gdyby była normalna ta służba i gÓRA, na pewno bym został.Nie czuję się człowiekiem niezdolnym do pracy!O? Nudno na emeryturze, czy było nudno w mundurze ?
Szanowny Panie,Dziękuję!
Żal zwieracze ściska? Wyobraź sobie, że jest inne życie gdzie "możesz" a nie " musisz". Dotrwasz to może pojmiesz.O? Nudno na emeryturze, czy było nudno w mundurze ?
Konkretnie po osiągnięciu 75% wysługi emerytalnej. W procencie tym nie uwzględnia się wzrostu z tytułu inwalidztwa.Jeśli podejmiesz jakiekolwiek zajęcie zarobkowe, a nie masz pełnej emerytury mundurowej to po przekroczeniu pewnego progu (tak z pamięci to chyba 75% średniej krajowej) emerytura z ZER jest pomniejszana. W ustawie emerytalnej jest to opisane.
Poruszasz dwie różne kwestie!Konkretnie po osiągnięciu 75% wysługi emerytalnej. W procencie tym nie uwzględnia się wzrostu z tytułu inwalidztwa.
Nie poruszam dwóch różnych kwestii!Poruszasz dwie różne kwestie!
Tutaj poruszono możliwość zarobkowania na emeryturze z ZER.
W przypadku, gdy Twój przychód przekroczy próg 75% średniego wynagrodzenia emerytura "zaczyna być" obniżana proporcjonalnie aż do przekroczenia 130% kiedy to emerytura zostaje obniżona o max. 25%. I na tym koniec. Tak więc w "najgorszym" wypadku (którego Wam z całego serca życzę) będziecie dostawać 75% należnej emerytury tak jak ja obecnie.
I bardzo dobrze PJS napisał. Emerytura obniżana jest po przekroczeniu przychodu dodatkowego w wysokości 75% średniej krajowej.Nie poruszam dwóch różnych kwestii!
Odniosłem się do wpisu PJS celem dokładnego sprecyzowania cyt. "tak z pamięci chyba 75% średniej krajowej", a powinno być 75% wysługi emerytalnej. Napisałem po to, bo to będą niemal zawsze dwie różne kwoty i dla niezorientowanych jest mylące. Przeanalizuj na spokojnie mój wpis.
Nie poruszam dwóch różnych kwestii!
Odniosłem się do wpisu PJS celem dokładnego sprecyzowania cyt. "tak z pamięci chyba 75% średniej krajowej", a powinno być 75% wysługi emerytalnej. Napisałem po to, bo to będą niemal zawsze dwie różne kwoty i dla niezorientowanych jest mylące. Przeanalizuj na spokojnie mój wpis.