Nie doczytałeś :
"Ponadto proponujemy, iż z grupy objętej tymi awansami należy wyłączyć osoby,
którym w przeciągu najbliższego roku mija 5 lat od ostatniego awansu w stopniu i powinny
zostać awansowane w terminie wrześniowym, z oddzielnych środków zapewnionych na
awanse przez DIAS. Dodatkowo proponujemy również wyłączenie osób z 4-letnim stażem
i awansowanie ich w w/w terminie."
Pomijając powyższe, to trochę mało szczegółów jest podane. Co to są za środki? Czy awanse będą pomniejszać obiecane kwoty 655 brutto? Czy będą to awanse z zupełnie innej puli środków ?
Z drugiej strony, to powinno się zmienić całkowicie politykę awansowania i kwoty za jeden awans. 50 zł brutto to jawny żart. Zakładając nawet pensję minimalną 3050 brutto, to stażowe po 2 latach to 61zł brutto. W ciągu 5 lat to 152,5 zł brutto = 3 awanse w normalnym trybie!
To ja wam wszystkim serdecznie dziękuję za takie docenienie i pocałujcie mnie w dupę, jeśli mam jeszcze być komuś "wdzięczny" za wpisanie mnie na listę awansową.
Nie ma co się dziwić, przecież to prosta arytmetyka. MF musi przekazać kwotę całkowitą, czyli 655zł x ilość etatów. Kwota, która zostanie po uzgodnieniach z ZZ i nie zostanie wypłacona od razu, powiększy fundusz płac i prędzej czy później trafi do funkcjonariuszy, czy to w formie nagród "z oszczędności", czy to w formie awansów.