Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
No i znowu kłótnia. Tylko po co? A może tak apel do negocjujących aby przyśpieszyli tempo negocjacji . W rzeszowskiej izbie jest już pomysł aby wystąpić do zz o zwiększenie tempa negocjacji i zakończenia ich do końca lutego. Ludzie mają już dość przedłużających się rozmów, z których nic, dla zwykłych pracowników nie wynika.
Skąd Ty Rybka bierzesz te informacje? Akurat w Katowicach wszystkie związki ( Ok 15) są za podziałem równo na mnożnik , tylko dwa zz celnicze stają okoniem i blokują porozumienie.
No i znowu kłótnia. Tylko po co? A może tak apel do negocjujących aby przyśpieszyli tempo negocjacji . W rzeszowskiej izbie jest już pomysł aby wystąpić do zz o zwiększenie tempa negocjacji i zakończenia ich do końca lutego. Ludzie mają już dość przedłużających się rozmów, z których nic, dla zwykłych pracowników nie wynika.
Skąd Ty Rybka bierzesz te informacje? Akurat w Katowicach wszystkie związki ( Ok 15) są za podziałem równo na mnożnik , tylko dwa zz celnicze stają okoniem i blokują porozumienie.
A o co chodzi jak nie równo na mnoznik? Według Ciebie?
Jeśli starszy stażem ma do średniej dostać dodatkowo około 17 zł a młodszy stażem średnią ma mieć pomniejszoną o około 80 zł, a tego chce S i kilka innych ZZ w Katowicach , to to jest po równo? Wg Ciebie to jest równo. Tak? I jeszcze jedno S w Katowicach nie negocjuje mówi na każdym spotkaniu z dyr. nie bo nie i tyle.
Jeśli starszy stażem ma do średniej dostać dodatkowo około 17 zł a młodszy stażem średnią ma mieć pomniejszoną o około 80 zł, a tego chce S i kilka innych ZZ w Katowicach , to to jest po równo? Wg Ciebie to jest równo. Tak? I jeszcze jedno S w Katowicach nie negocjuje mówi na każdym spotkaniu z dyr. nie bo nie i tyle.
Widziałeś jak wygląda sprawa kadr i wieku w poszczególnych izbach? W takim IAS kraków (wewnętrzna izba) jest więcej starszych niż młodych więc przy takim stanie kadrowym młody musi dać 80zł aby starczyło dla 4 starszych po 17zł.
W innych izbach jak IAS Rzeszów, Białystok, Lublin gdzie jest granica i 2/3 to młodzi jest łatwiej podzielić bo więcej młodych przypada na starszych stażem niż na odwrót....
I właśnie wśród takich marginalnych zz są związki celnicze, które blokują podpisanie porozumienia.Jeżeli mam dobre informacje, to podobno wiele związków z tych 15-tu liczy po kilku, kilkunastu, bądź kilkudziesięciu.....
Z tego, co wiem to nie zgodzil sie na nierowne podwyzki ZZ CELNICY PL. A to jest zwiazek raczej reprezentatywny... Domaganie sie w tym przypadku takich samych podwyzek DLA WSZYSTKICH jest... Sprawiedliwe... Taki byl cel tej podwyzki... Slyszalem, ze poglad ten podziela tez Pan Dyrektor. Przypominam, ze w listopadzie zostalo podpisane przez zwiazki porozumienie dotyczace tej podwyzki... Jakie zwiazki? No wlasnie przez te,
ktore teraz chca jednak wiekszych podwyzek dla pracownikow z dlugim stazem, kosztem mlodszych pracownikow... Gdzie jest wiec to blokowanie? Mam informacje, ze podwyzka o 17 zlotych dla dlugoletniego pracownika, ma nastapic kosztem zabrania 80 zlotych mlodszemu pracownikowi-niezaleznie od miejsca pracy. Jest to po prostu... Podle i Obrzydliwe...
Z tą reprezentatywnością to zalecałbym ostrożność. Zmieniona przez pis z dniem 1 stycznia 2019 r. ustawa o stycznia 2019 r. ( art. 30 ust. 6 ) za reprezentatywny związek u danego pracodawcy uznaje związek którego członkami jest co najmniej 5% ogółu pracowników u tego pracodawcy. Z tego co się orientuje w mojej IAS nie ma zadnego związku który spełniałby ten warunek ( nawet ci kolaboranci od Luwdińskiego i oni raczej na te 5% szans nie mają ). Ale może taki zapis ustawy zmusi związki w poszczógólnych jednostkach organizacyjnych do scalenia w jeden/dwa duże?Z tego, co wiem to nie zgodzil sie na nierowne podwyzki ZZ CELNICY PL. A to jest zwiazek raczej reprezentatywny... (...)
Mówię o reprezentatywności w danej Izbie. W śląskiej izbie żaden zz celniczy nie jest reprezentatywny, żaden.