Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Mam wątpliwości, czy najuczciwsza, ale pewien jestem, że nie najprostsza!
Karkołomność wynika z systemu: kwot bazowych, mnożników, dodatków, procentów i cholera wie czego jeszcze.
Dużo tego, prawda ?!
Zauważcie, skoro jest tak wiele kryteriów, to ja mam pomysł, na pewno na dużo prostsze i chyba uczciwsze rozwiązanie - i chociaż pozornie wywraca sprawę "do góry nogami", to jest w stanie precyzyjnie zapewnić brak oszustwa.
Otóż, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć dla pracowników/funkcjonariuszy resortu finansów, jeszcze jeden dodatek - roboczo nazwę go "państwowym dodatkiem stałym", albo też "państwowym dodatkiem podwyżkowym" - który na dzień dzisiejszy, wyniósłby dokładnie 655 złotych brutto. Od takiego dodatku odliczałoby się np. tylko podatek dochodowy i ... ... składkę związkową. ;-)
Szybkie, wygodne i spełniające kryteria "porozumienia", zwłaszcza - równo dla każdego!
Świetny pomysł zwłaszcza ze potem można tego dodatku nie wliczać do podstawy emerytury bo to przecież dodatek...
Słusznie prawisz. Co innego mundurowi, co innego sweterkowcy. Powinno być rozgraniczenie jak w Policji. Wtedy byłyby jasne reguły. Każdy walczył by o swoje, a nie mundurowi i sweterkowcy ze sobą.
Yogi, jak długo jesteś mundurowym, tak z ciekawości.
Zaspokoję Twoją ciekawość. Ponad 2 lata, przed wejściem w życie ustawy KAS.
Jestem pod wrażeniem...
Teraz rozumiem że ta z trudem skrywana niechęc do "sweterkowców" wynika z wieloletnich negatywnych doświadczeń...
Po pierwsze żadnej niechęci nie ma. Skąd ten wniosek?
Po drugie doskonale rozumiem, że interesy sweterkowców są inne niż mundurowych. Oni dbają o swoje interesy. Na forum mamy tego liczne przykłady choćby zrównanie podwyżek w kwocie netto itp. Mam wrażenie, że tego nie dostrzegasz.
Gdybyś był ucywilnionym funkcjonariuszem też byś śpiewał o "sweterkowcach"?
Z całym szacunkiem-ucywilnienie byłoby najmniejszym problemem. Pozdrawiam.Dzięki WIELKIE @Francis. O to właśnie chodzi.
@Falcon, nie uwierzysz ile człowiek potrafi wytrzymać, choć z tego co piszesz - "Jestem Celnikiem z krwi i kości", to dopiero "ucywilnienia" mógłbyś nie "wytrzymać". Tak poza tym, czytać - nie ma obowiązku.
Jestem pod wrażeniem...
Teraz rozumiem że ta z trudem skrywana niechęc do "sweterkowców" wynika z wieloletnich negatywnych doświadczeń...
A tak ogólnie i do wszystkich-dobrze się czujecie? Czy to forum Celników czy wariatów ? Czytam wątek i jestem przerażony. Jesteśmy Funkcjonariuszami czy pierdołami ? Skończcie pieprzyć gadki o 5 zł różnicy bo robi mi się niedobrze. Pozdrawiam. A śmiałych i domorosłych filozofów zapraszam na wschód. Od razu zmieni się optyka. Jestem Celnikiem z krwi i kości i jak czytam takie pierdoły to nie wytrzymuję. Pozdrawiam Wschód i Północ.
Jestem pod wrażeniem...
Bolo czytaj że zrozumieniem. Gdzie tak napisałem ? Ręce opadają.... Milczę.
Słusznie prawisz. Co innego mundurowi, co innego sweterkowcy. Powinno być rozgraniczenie jak w Policji. Wtedy byłyby jasne reguły. Każdy walczył by o swoje, a nie mundurowi i sweterkowcy ze sobą.