PODWYŻKI 2008

Nie dziwię się Dyrektorowi ze nie wypłaca bo z pustego to i Salomon nie naleje.... no przecież powiedział SSC ze w pierwszej dekadzie kwietnia :)
powiedział równiez ze chce dobrze dla SC :) ze nie planują nowych alokacji :)

Tusk wszem i wobec trąbił jak trąba, że każdy! celnik ma 500 złociszy podwyżki. Jak na razie moja izba (K-ce) daje mi 200 brutto + 40 brutto od NUC.

Ostatnia edycja:
A to ciekawe, że Toruń dostał, a reszta ma czekać np. do września. No cóż pożyjemy, zobaczymy. Co raz częściej myślę o zmianie roboty. To już przestaje być nawet żenujące.

IC Biała Podlaska wypłaciła podwyżki (wyrównania), zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jeżeli godziny nocne są liczone od podstawy, to dlaczego nie uwzględniono (tak mi się zdaje) tego przy wypłacie.......

IC Biała Podlaska wypłaciła podwyżki (wyrównania), zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jeżeli godziny nocne są liczone od podstawy, to dlaczego nie uwzględniono (tak mi się zdaje) tego przy wypłacie.......

Bo to już wyższa szkoła jazdy i dla każdego z osobna trzeba by to było wyliczyć - bez godzin nocnych jest ŁATWIEJ.
A to, czy jest to zgodne z prawem, to już inna bajka.

właśnie, nie do końca jestem przekonany że nocki są liczone od zasadniczej może ktoś nas oświeci w tym temacie.

tak wnioskuję, ponieważ kwoty są zróżnicowane, za tą samą liczbę przepracowanych godzin nocnych jedna osoba weźmie 120 zeta, natomiast druga 180, więc jak to jest, bo skoro od podstawy, to uważam, że powinno się to wyliczyć i przelać na konto, skoro góra tak bardzo walczyła o każdą złotówkę, to dlaczego my nie mamy powalczyć o to co się nam należy, prawda jest jednak taka, że dopiero jak dostaniemy aneks do aktu mianowania, to sprawa zrobi się klarowna, bo może nocki zostały wypłacone a orżnięto nas na czymś innym, bo coś cieniutko:D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Z tego co ja się orientuje, za godziny nocne wypłacany jest dodatek w wysokości 20% stawki godzinowej, za godziny przepracowane pomiędzy 22:00 a 06:00.
Stawkę godzinową wylicza się : pensja zasadnicza / norma godzin w miesiącu.
Tyle wydaje mi się , że wiem. Proszę mnie poprawić, jeśli się myle, bo samemu nigdy mi się nie udało dokładnie wyliczyć :D

Dodatek za godziny nocnE liczony jest procentowo od najniższego wynagrodzenia i bez względu na wysokość poborów jest jednakowy dla wszystkich.

ten dodatek nocny to ochłap do poborów, który nie zregeneruje utraconego zdrowia tyrania po nocach, zrozumie ten kto przepracował przynajmniej kilka lat na nocnych zmianach nie mając na to wpływu..kiedy wracałem po nocnej zmianie czułem się i wyglądałem jak skóra z diabła i cały dzień przesypiałem..dopiero następnego dnia byłem normalny o ile można to tak nazwać a bywało i tak,że naczelnik oddziału robił zebranie i nie było ważne czy jesteś po nocy czy nie a co miały i mają mówić kobiet? matki dzieciom?..te przychodziły z jednego kieratu do drugiego i tylko one same mogą wiele o tym powiedzieć....

§ 8. 1. Funkcjonariuszowi pełniącemu służbę w porze nocnej przysługuje dodatek do uposażenia za każdą godzinę służby pomiędzy godziną 22:00 a 6:00 rano, w wysokości 20% godzinowej stawki uposażenia zasadniczego.
2. Dodatek do uposażenia, o którym mowa w ust. 1, nie może być niższy od wynagrodzenia ustalonego na podstawie art. 137 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy.
3. Godzinową stawkę uposażenia zasadniczego, o której mowa w ust. 1, oblicza się dzieląc miesięczną stawkę uposażenia zasadniczego funkcjonariusza przez liczbę godzin służby w danym miesiącu.

Teraz trzeba się posiłkować Art. 151 8 § 1 kodeksu pracy.

Ostatnia edycja:
Podwyżki, ale cen gazu

http://finanse.wp.pl/POD,17,wid,9874286,prasa.html?rfbawp=1208686444.368&ticaid=15bec

Ważą się losy projektu ustawy o podatku akcyzowym. Jeśli wejdzie w życie w styczniu przyszłego roku, po kieszeni dostaną przede wszystkim właściciele samochodów z instalacjami na autogaz. Nowy projekt zakłada, że
stawka podatku na gaz płynny zwiększy się z 695 zł do poziomu 1,1 tys. zł na 1000 kg.

Do podwyżek nie zmuszają nas wymogi Unii Europejskiej. Obecnie minimalna stawka podatku akcyzowego dla gazu płynnego wynosi 125 euro na 1000 kg

SSC napisał:
Według Jacka Kapicy, podsekretarza stanu w Ministerstwie Finansów, rosnące ceny benzyny sprawią, że mimo wzrostu ceny gazu płynnego nadal będzie on atrakcyjny dla kierowców.

W ustawie znalazł się też pomysł opodatkowania gazu ziemnego. Stawka ma wynieść 100 zł na 1000 kg.

raport o zarobkach Polaków

Dziennik "Polska" publikuje raport o zarobkach Polaków. Porównano w nim płace 19 tysięcy stanowisk. Z badań wynika, że średnia polska pensja brutto wynosi 3400 zł.

Dziennik "Polska" publikuje raport o zarobkach Polaków. Porównano w nim płace 19 tysięcy stanowisk. Z badań wynika, że średnia polska pensja brutto wynosi 3400 zł.

To bardzo proste. Np. 1 osoba zarobi 100 000 zł a 40 innych po 1000 zł i ich średnia wynosi właśnie tyle.

Komisja Finansów Publicznych - posiedzienie dnia
23 kwietnia 2008 (środa), godz. 10:30
sala 106
Zaopiniowanie wniosku Ministra Finansów w sprawie zmiany przeznaczenia rezerwy celowej.

Czy ktoś wie czego to będzie dotyczyć, bo nigdzie nie ma tekstu zaproponowanej zmiany z dnia 27.03.2008r.

§ 8. 1. Funkcjonariuszowi pełniącemu służbę w porze nocnej przysługuje dodatek do uposażenia za każdą godzinę służby pomiędzy godziną 22:00 a 6:00 rano, w wysokości 20% godzinowej stawki uposażenia zasadniczego.
2. Dodatek do uposażenia, o którym mowa w ust. 1, nie może być niższy od wynagrodzenia ustalonego na podstawie art. 137 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy.
3. Godzinową stawkę uposażenia zasadniczego, o której mowa w ust. 1, oblicza się dzieląc miesięczną stawkę uposażenia zasadniczego funkcjonariusza przez liczbę godzin służby w danym miesiącu.

Teraz trzeba się posiłkować Art. 151 8 § 1 kodeksu pracy.
Despero Twoja podstawa prawna jest nieaktualna. Dodatek za godziny nocne liczy sie od minimalnego wynagrodzenia.

Despero się nie myli, a ta podstawa prawna jest aktualna (poza nieistotnym szczegółem)
Wysokość dodatku za przepracowane godziny nocne jest liczona od wynagrodzenia minimalnego, a nie zasadniczego. Sposób wyliczenia jest precyzyjnie okreslony:
1)wynagrodzenie minimalne dzielimy przez liczbe godzin pracy w danym miesiacu
2)wyliczoną stawkę mnożymy przez 20%
3)wynik z pkt 2 mnozymy przez ilośc godzin nocnych, które przepracowaliśmy
Tak więc Despero się myli i to znacznie co do podstawy naliczenia

Back
Do góry