PODWYŻKI 2008

Despero się nigdy nie myli. Wskazałeś przepisy z kodeksu pracy a powinieneś z rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 kwietnia 2000 r. w sprawie stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania dodatków do uposażenia zasadniczego.

Pinek

Panie Despero nie tak dawno czytalem takie opowiadanie o "Pinku".Powiem szczerze, ze czekam na cdn.
Przedwczoraj widzialem majatek jednego takiego "Pinka" vel Soprano z Rzepina vel Krecik lub jak kto woli jeden z "bandy czworga".Niestety chocbym chcial to brak mi zdolnosci literackich.

Despero się nigdy nie myli. Wskazałeś przepisy z kodeksu pracy a powinieneś z rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 21 kwietnia 2000 r. w sprawie stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania dodatków do uposażenia zasadniczego.
Masz rację sorry.

Już chyba wszystkie Izby wypłaciły podwyżki (a przynajmniej wyrównania) może czs na refleksje: ile zostało z tych obiecanych przez premiera 500zł
jaki są nastroje,jak ludzie widzą przszłośc w SC.
Ja powiem od siebie ta podwyżka jest o dwa, trzy lata za późno i takie jest też zdanie ludzi z którymi rozmawiałem mimo tych niby 500zł a właściwie to powiedzmy mniej więcej 280zł netto ( bo jak ktos słusznie zauważył podawać zarobki brutto to jak podawać długość penisa z kręgosłupem) to dalej jesteśmy w tyle i nie przekonają mnie żadne statystyki i porównania że w SG zarabiają mniej, ja wiem ile zarabiałem 10lat temu i ile zarabiam teraz wiem też ile zarabiali w SG a ile zarabiają teraz.

Prawda jest taka ze Tuskowe 500 w realu wyglądają jak u mnie jak niecałe 310 netto.
Należy to raczej potraktować jako wyrównanie inflacji... chociaż patrząc ile się skroiło Dyrektorom do czapki niewidki z której według mocno nieokreślonego systemu będą komuś dodawać- ci co zawsze byli zadowoleni będą jeszcze bardziej.
Niestety w 2009 powtórki zapowiadanej raczej nie bedzie bo ta szumnie wprowadzana ustawa modernizacyjna (nie sugerowac sie nazwą) raczej baciki nowe wprowadzi...o marchewkach zapomnijmy........

zgadzam się z Sędzią, u mnie, po 16 latach na koncie 333 netto. Ale Szanowni Państwo - trochę obiektywizmu! Tuskowe 500 to tak naprawdę 360 netto, bo przecież od kilku lat mówi się o kasie brutto a nie netto. Mam nadzieję, że nikt nie traktował tych 500 jako netto!!! Spokojnie licząc mnie skroili na 30 zł., Sędziego na 50 zł. I JA TEŻ TO TRAKTUJĘ JAKO WYRÓWNANIE INFLACJI !!! Mając w perspektywie podwyżki gazu, prądu, żarcia itd. itp...
I też czekam na podwyżki!!!
Obiektywnym faktem jest jednak to, że nie pamiętam, kiedy dostałem jednorazowo taką kasę na łapkę. I czy w ogóle dostałem...
I żeby nie denerwować Stolicy :confused: w olsztyńskiej izbie kilka dni temu płacili wyrównanie, dziś wpłynęła pensja. Obiecują po długim weekendzie mundurówkę... Ja chyba od nadmiaru kasy ocipieję...

Ja powiem od siebie ta podwyżka jest o dwa, trzy lata za późno i takie jest też zdanie ludzi z którymi rozmawiałem mimo tych niby 500zł a właściwie to powiedzmy mniej więcej 280zł netto ( bo jak ktos słusznie zauważył podawać zarobki brutto to jak podawać długość penisa z kręgosłupem) to dalej jesteśmy w tyle i nie przekonają mnie żadne statystyki i porównania że w SG zarabiają mniej, ja wiem ile zarabiałem 10lat temu i ile zarabiam teraz wiem też ile zarabiali w SG a ile zarabiają teraz.[/QUOTE]

Masz rację!.Podjałem służbę ?-pracę !!! - w uc w 1986 r. Wtedy młody kot w uc dostawał 8000 zł na priwiet zaś młody kot pogranicznik -wopik- miał 17000.
Pamiętam,bo trochę bolała ta różnica .Tak zostało do dziś i żaden naprawiacz
świata z mf albo szefostwa sc nie przekona mnie ,ze jest inaczej.
Statystykami to można karmić dyletantów w w-wce .
A'props podwyżki-jest za póżno o jakieś 10-15 lat...a nie 2-3 lata.

a w-wie

nie wyplacili wyrownan,nie wyplacili pensji..............zostalismy na weekend bez kasy........to wszystko to jest nieporozumienie:eek:

figlarze

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, KPRM podjęła decyzję, że z 70% rezerwy Nr 60 przeznaczonej wstępnie na pokrycie skutków wartościowania stanowisk pracy, 106 mln złotych ma zostać przeznaczone na „wyrównywanie różnic pomiędzy resortami”. Oznacza to przeznaczenie około 40-50 mln złotych, z kwoty przeznaczonej uprzednio dla aparatu skarbowego, dla innych resortów funkcjonujących w służbie cywilnej. Dzieje się tak przy bierności kierownictwa Ministerstwa Finansów, które na dodatek podjęło bezprawną decyzję o zablokowaniu dostępu do naszej strony internetowej z serwerów Ministerstwa Finansów, mimo, że akcja protestacyjna jest właśnie związana z planami KPRM odebrania części podwyżek pracownikom aparatu skarbowego.

Czy masz jeszcze wątpliwości co do konieczności przeprowadzenia akcji protestacyjnej?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
czyli odsetki od 28!!!!

nie wyplacili wyrownan,nie wyplacili pensji..............zostalismy na weekend bez kasy........to wszystko to jest nieporozumienie:eek:

witam, jutro 28 - wypłata powinna być na koncie - jak, nie....- odsetki i pozwy!!!!!!!. Może to uprzytomni Naszym "gierojom" - w jakiej sytuacji materialnej jesteśmy!!!!.

A tak nasze popinie na temat wysokości podwyżki (z 500 zrobiło sie 360 OK bo to miało być netto ale jest 330 gdzie się podziało 30zł-dodam u nas dzielili po równo )skomentował forumowicz p.motak -prezydium:
"...szlag mnie trafia jak czytam te wasze kretyńskie uwagi, narzekania, obszczekiwanie siebie nawzajem...może pora juz aby zacząć wspólnie działać a nie wspólnie wieszać psy na sobie...jak wszystko dobrze pójdzie 6 maja będziemy ( celnicy pl ) na przejsćiu w medyce, 7 maja w izbie w przemyślu i 8 w korczowej...zapraszam na spotkanie z całym zarządem związku, czekamy na pytania i podpowiedzi co do dalszej działalności ZZ Celnicy pl, tylko przyjdzcie jak mężczyżni z głowami do góry i pełnymi pomysłów, a nie jak te płaczki na forum, obrzucającymi się nawzajem błotem i dziwiących się dlaczego jest w cle tak żle jak jest, dopóki celnik celnikowi wilkiem jest, to czego wy sie spodziewacie od innych....?????? pozdro z krościenka...."

ciekawe bo forum jak to forum ma to do siebie ze każdy pisze jak uważa i czuje ( jak ZZ nie chca czytac to maja swoje zamknięte forum).

W IC Białystok wszystko bardzo sprawnie, w poprzednim tygodniu wyrównanie a już dzis jest wypłata kwietniowa. Widać wszystko zależy od dyrekcji.

W każdej z IC z granicy rozdano środki po równo 475zł brutto ZE STAŻOWYM.
należy od tego odjąć 29% i wychodzi bliżej 330zł aniżeli wspomnianych 360zł. Trzeba pamiętać, że to jest ze stażowym, a więc osoby którym nalezy sie dodatek za wysługę lat powinny go jeszcze odjać do swojej zasdniczej. Na temat takiego "podziału" odsyłam do forum IC Białystok http://celnicy.pl/showthread.php?t=3014

Jak pisałem już wielokrotnie, sprawa budziła emocje, gdyż dokładnie połowa celników chciała algorytmu, druga chciała "po równo"(vide ankiety przeprowadzone przez dyrektorów). Przy takim nastawieniu załogi emocje i komentarze są czymś naturalnym. Przy czym wielu z nas opowiadało się za podziałem po równo, głównie w obawie przed matactwami niektórych przełożonych.

Ostatnia edycja:
p.motak -prezydium:
"......czekamy na pytania i podpowiedzi co do dalszej działalności ZZ Celnicy pl, tylko przyjdzcie jak mężczyżni z głowami do góry i pełnymi pomysłów, a nie jak te płaczki na forum, obrzucającymi się nawzajem błotem i dziwiących się dlaczego jest w cle tak żle jak jest, dopóki celnik celnikowi wilkiem jest, to czego wy sie spodziewacie od innych....?????? pozdro z krościenka...."

ciekawe bo forum jak to forum ma to do siebie ze każdy pisze jak uważa i czuje ( jak ZZ nie chca czytac to maja swoje zamknięte forum).

Nie wiem w jakim kontekście Paweł wpisał swój komentarz, ale idąc Twoim tropem, skoro każdy może pisać co uważa i czuje, to Paweł też. Tobie jego wpis przeszkadza i go skomentowałeś. Czy odmawiasz prawa do takiego komentarza Pawłowi tylko dla tego, że jest z ZZ. Przecież to zwykły celnik. Od wielu różni go tylko to, że pisze pod własnym nazwiskiem.
Może jednak wszyscy powinniśmy tutaj zachować pewne standardy, bo forum czytają też nie-celnicy. A jest tu wiele niefortunnych wypowiedzi. Czy nas nie stać na nic więcej. Chyba wzbudzenie litości nie jest naszym celem. W ten sposób nie poprawimy naszej sytuacji. Wypowiedź Pawła jest ostra, ale czy nie ma trochę racji???

Back
Do góry