PODWYŻKI 2008

Sąd

A co Pan zrobi w sytuacji, gdy członek ZZ Celnicy (były kierownik) zwróci się do Zarządu o obronę przed sądem, bezprawnego obniżenia jego uposażenia dokonanego przez Dyrektora Izby na wniosek ZZ Celnicy PL?????? Ma Pan wystarczające poparcie wśród F-szy. Niech Pan nie będzie populistą i nie wprowadza załogi w błąd. Nie ma w tej chwili możliwości prawnej obniżenia komuś uposażenia, bez zmiany ustawy (niech Pan pamięta o Konstytucji i ochronie praw nabytych). Takie przypadki mogą być jedynie poddane ocenie moralnej, nie prawnej. I Pan jako Przewodniczący ZZ winien to wiedzieć i nie okłamywać ludzi.

Nie jestem tego kangurze taki pewien jak ty. Jedną rzeczą jest kwestia uposażenia, a drugą okoliczności w jakich zostało przyznane. A co jeżeli ta druga okoliczność budzi wątpliwości, np. jest wynikiem układu spółdzielczego?
Przykład. Jest awans, są wczasy dla szefa, "sponsorowane"

Akurat w Konstytucji jest znaczna przewaga norm prawnych, które przemawiają za obniżeniem uposażenia w takich przypadkach. Co bym zrobił, gdyby były dyrektor, naczelnik, który przez dwa lata wywindował sobie pensję zwócił się o pomoc do nas? Wnioskowałbym do Prezydium o odstąpienie od obrony w takim przypadku, gdyż nie jest to zgodne z zasadami sprawiedliwości społecznej i jest nieuzasadnione moralnie(choć nie we wszystkich przypadkach). Uważam, że prawnie jest to do wygrania w sądzie. Problem w tym, że żaden z nowych dyrektorów nie chce się na to zdecydować. Za to w niektórych przypadkach decydują się na całą masę nisłusznych spraw sądowych przeciwko szeregowym funkcjonariuszom, które często przegrywają.

W kwestii podziału podwyżek ZZ Celnicy PL jest za tym, aby wyegzekwować w pierwszej kolejności dodatkowe blisko 20 mln zł(vide analiza ustaw budżetowych z 2007 i 2008 roku w zał. nr 1), następnie ZZ Celnicy PL jest za tym aby odstąpić od uznaniowości dla dyrektorów i wyjaśnić oraz wyeliminować wszystkie kruczki i żąglerki liczbami, które są zawarte w Komunikacie MF(vide zał nr 2) i wreszcie ZZ Celnicy PL jest za tym aby ciąć horrendalnie wysokie kominy płacowe(vide pismo nr ZZ Celnicy PL - 12/08/SiS/MM/WS/KJ/1 z dnia 06.03.2008), słowem ZZ Celnicy PL, dąży do tego aby ogromna większość funkcjonariuszy otrzymała ponad 500zł, a słuzba przygotowawcza 500zł.

Jest to możliwe jeśli odzyskamy wspomniane 20 mln zł, ale do tego będziemy potrzebować Waszego wsparcia(DZIAŁAJCIE OD PONIEDZIAŁKU Z PARLAMENTARZYSTAMI I MEDIAMI)

WARTO ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA FAKT, ŻE JAK NA RAZIE PODZIAŁ PO RÓWNO OZNACZA PODWYŻKĘ OKOŁO 400ZŁ.

Wystarczy notatka prasowa z poprzedniej strony i ew. te trzy pisma, które są pod linkami takze na poprzedniej stronie, bo to są oficjalne pisma wysłane do MF.

Ostatnio rozmawiałem z wopkiem U nich już dostali po 500zł podwyżki równo na wszystkich stanowiskach Na pytanie ile teraz zarabia odpowiedział mi że 2600 na łapę :shock: :shock: Kolo z 5 letnim stażem Potem to już całą służbę byłem zły że wybrałem SC Ale jeszcze trochę i też wyrywam DOŚĆ

Nie w tym rzecz żeby nagle obniżać na siłę uposażenie. Relatywnie nie są to duże pieniądze ( domagamy się przecież podwyżek ) a stopniowa niwelacja kominów płacowych może te dysproporcje w przyszłości częściowo wyrównać. Dodatki to ważny element wynagrodzenia, w tym również funkcyjny - przysługuje tak długo jak pełnisz funkcję. To tylko jeden mały element reformy. Tylko, że coś nie mam wiary w chęć jej przeprowadzenia.

FC napisał:
Ostatnio rozmawiałem z wopkiem U nich już dostali po 500zł podwyżki równo na wszystkich stanowiskach Na pytanie ile teraz zarabia odpowiedział mi że 2600 na łapę :shock: :shock: Kolo z 5 letnim stażem Potem to już całą służbę byłem zły że wybrałem SC Ale jeszcze trochę i też wyrywam DOŚĆ

a co stoi na przeszkodzie że nie chcesz przejść do służby w SG, nie powiesz że dodatkowe apanaże dzienne są tego przyczyną, a póżniej mówi się o pomówieniach.

Do badboy84

Przestań wreszcie pisać na tym forum, bo to forum Służby Celnej, a nie przemytasów, którzy cierpią na słowo CELNIK.Jeśli masz problem na granicy, bo celnik ci przeszkadza, to zajmij się uczciwą robotą, a nie atakowaniem wszystkich celników. O winie każdego w tym kraju na razie orzekają sądy a nie takie męty jak ty - celowo z małej litery.

I nie mów mi, że SG to aniołki.

O "dodatkowych apanażach dziennych" wiesz chyba więcej niż my.

Nie pisz tu więcej, bo nikt nie czuje potrzeby tego czytać.

badboy84 napisał:
FC napisał:

a co stoi na przeszkodzie że nie chcesz przejść do służby w SG, nie powiesz że dodatkowe apanaże dzienne są tego przyczyną, a póżniej mówi się o pomówieniach.
W moim przypadku na przeszkodzie stoi moje własne sumienie. I za 5000 nie będę szmacić ludzi. Inwigilowanie, podglądanie, donoszenie i śledzenie kolegów nie jest w mojej naturze. I nie chodzi mi o ta złą solidarność. Kto był w WOPie w zasadniczej to może Ci powiedzieć, dlaczego tak wielu celników nie poszło do WOPu a później do SG lecz do cła. I wierz mi, mimo, że byliby już na emeryturach to wolą być celnikami. A z dostaniem się tam do pracy nie mieli problemu. Był taki czas, że za ludźmi po studiach i po zasadniczej w WOPie wydzwaniali nawet przez rok. Znam takie przypadki nie z opowieści tylko z autopsji.

Jakie będą następne kroki w przypadku pozostawienia wersji komunikatu???Są jakieś plany działania?A może dostańmy po 50 zł i będzie ok!!!!!Dość!Nie dajmy się robić w .....!

A w gdzieniegdzie na pn-wsch. zaczęły się dziwne ruchy, coś jakby rozpoczęto tzw. "nabór" do tzw. grup szybkiego reagowania. I niekoniecznie tylko wśród GM i biurowych.

Z narady u Naczelnika dowiedzieliśmy się, że pan Smogorzewski w trakcie spotkania z krakowską kadrą kierowniczą bardzo ogólnikowo
stwierdził, iż sytuacja jest ustabilizowana i czyni się starania o szeroko pojętą reformę służby celnej. W obecnośco Pani Dyrektor i samego gościa nikt nie śmiał zadać cisnących się na usta nurtujących nas pytań.
Temat mediacji ze związkami, kwestia ustalenia właściwej puli środków fin. do rozdysponowania , podanie jakichś konkretnych terminów, został oddalony przez pana Smogorzewskiego, a priori ,poprzez odesłanie zainteresowanych do lektury oświadczenia MF z ubiegłego tygodnia. Czekamy z niecierpliwością na efekt jutrzejszych mediacji.

Back
Do góry