Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
"młoda" - w ustawie jest napisane, że trzeba mieć 3 lata pracy w administracji skarbowej, aby należeć do skarbowego zasobu kadrowego, a nie by pracować w KAS.

Tak myślałem, że nie zrozumiesz aluzji :P

Przeczytajcie uwaznie co napisal slawomir i przestancie sie wreszcie nawzajem nakrecac.
Od kiedy pojawil sie ten projekt,to u mnie w pracy jest jeden temat,juz sie nie da wytrzymac.
Czy my mamy w ogole jakis wplyw na nasz los?Juz dawno nie, po co jeszcze sie niezdrowo podniecac. Ilu przez te nerwy moze w ogole nie doczekac wrzesnia?
Wyluzujcie troszke.

PYTANIE DO PREMIERA

Czy PREMIER WIE KTO w MF
CHCE ROZŁOŻYĆ gospodarkę POLSKI
przez REFORMĘ KAS? :?:

Takiego sabotażu nie może robić MF

przed LUSTRACJĄ !!!!!!!!!!!!!!!! :!: :!: :!:

Po pierwszym przeczytaniu projektów machnąłem tylko ręką - nie będę się w to żadnym komentarzem angażował, szkoda czasu (kogo z decydentów interesują nasze opinie?), nawet tego, który nam dano (od piątku godz. 12 do poniedziałku godz. 11), oraz zdrowia. Odmówiłem pomocy w tej sprawie nawet mojemu NUSowi. Ktoś, kto w takim pośpiechu przygotowuje bardzo poważną reorganizację istotnych struktur państwowych i tak niepoważnie podchodzi do konsultacji w tej sprawie, to po prostu nie szanuje demokratycznych reguł państwa prawa. To jest PIS, niestety. Nawet jak mają dobre intencje, to i tak wszystko s****olą. Niekompetencja + arogancja.
Ale cóż, zmiany są chyba przesądzone.
O protestach można zapomnieć - w grudniu daliśmy ciała. Teraz możemy liczyć tylko na łaskę pańską i boską opatrzność.

Nie ma co jednak siać paniki w związku z opcją zerową - zdecydowana większość ponownie zostanie zatrudniona. Problemy mogą mieć tylko ci bez wyższego wykształcenia, ale idę o zakład, że nawet spora ich część na zasadzie wyjątku / specjalnego przyzwolenia Szefa propozycję dostanie. Powód - ktoś u diabła czarną robotę wykonać musi, a szybkie tempo wprowadzanych zmian w tym akurat względzie działa na korzyść - brak czasu na wybrzydzanie w kompletowaniu kadr nowych służb skarbowych. Przynajmniej na tym podstawowym poziomie.
Chociaż kalkulacje te mogą okazać się płonne, wszak mamy do czynienia z nieodpowiedzialnymi ignorantami. Komuś się wydaje, że w celu uzdrowienia sytuacji i zbudowania silnego państwo wystarczy coś
zadekretować, pozmieniać nazwy, odklepać przysięgę "tak mi dopomóż Bóg", kogoś zastraszyć, komuś pokazać marchewkowy miraż... Żmudne budowanie zaufania do Państwa poprzez szanowanie godności pracowników administracji, honorowanie ich osiągnięć i pozycji zawodowej nie mieści się jakoś w głowach pomysłodawców reformy. Niby jest to w ustawie o KAS, że gdzieś tam w przyszłości, ale jak w to wierzyć, skoro wprowadza się ją w tak podły sposób, a i doświadczenia są przykre (potraktowanie celników, łatwość zmieniania ustaw i panującego porządku, np. USC).

Opcja zerowa sama w sobie nie jest zła, wszystko rozbija się jednak o sposób realizacji. W przypadku KAS za dużo jest nieokiełznanej arbitralności. Wszystko zaczyna sie od matki boskiej Gilowskiej, ta namaszcza Szefa, ten dyrektorów.... Wszystko podług czyjegoś widzimisię. Jeśli wziąć pod uwagę jakość PISowskich kadr i ich pełne apodyktycznej bezczelności prokuratorskie poglądy na świat, to brrr...
I właśnie oprócz tempa wprowadzanych zmian i pozorowanej konsultacji jest to mój najpoważniejszy, bo fundamentalny zarzut wzgledem KAS. Poprzez tą łańcuszkową zależność i arbitralność przy powoływaniu i odwoływaniu KAS będzie dalej feudalny i na wskroś upolityczniony. Brakuje mi jaskiegoś autonomicznego ciała doradczo kontrolnego, które tworzyliby ludzie o niekwestionowanym autorytecie i dorobku zawodowym lub naukowym. Brak poczucia, że ma się na coś wpływ. Jedyny wyjątek dotyczy możliwości podkablowania przełożonego (bez zachowania drogi służnowej) jeżeli jest podejrzenie (wystarczy subiektywne i nieudokumentowane), że ten postepuje niezgodnie z prawem. Znamienne. A jeżeli robi coś dobrze?
Nie sposób nawet czegoś poprawić we własnym zakresie. Weźmy taką rekrutację (art.108) - o wszystkim przesądza rozmowa kwalifikacyjna. Nie sposób wprowadzoć przykładowo sprawdzianów (testów) wiedzy, czyli jakiegoś obiektywnego czynnika naboru. To oczywiście też o niczym nie przesądza (ja np. w 1997 roku byłem przyjęty, choć o podatkach wiedziałem tylko tyle, że są, teraz chyba niewiele można mi w tym zakresie zarzucić), ale owa sztywność i skromność procedur rekrutacji z jednej strony nie eliminuje patologii w naborze, z drugiej znakomicie utrudnia dokonanie wyboru najlepszego pracownika pośród kandydatów (wygadany pustak po PiaRze na AE ma większe szanse niż zakompleksiony analityczny mózg po polibudzie).

"Podoba" mi się też art. 22 dytyczący odwoływania dyr. i nacz. Można ich odwołać, jeżeli okażą się skorumpowanymi łajdakami lub schorowanymi wrakami. I co z nimi? Na inne równorzędne stanowisko!

Art. 128 - też już ktoś się wypowiadał w sprawie tego idiotyzmu. Warunkiem startu w wyborach parlamentarnych jest kandydowanie z list partyjnych. Jak się to ma do ust. 1? No chyba że ust. 1 nie obowiązuje urzędnika na urlopie bezpłatnym? Ale to może nie obowiązuje również w soboty, niedziele i święta oraz w pozostałe dni tygodnia poza godzinami pracy?
A tak wogóle to komuś z tą apolitycznością coś się zdrowo popieprzyło. Apolityczność powinna polegać na niezależności w wykonywaniu obowiązków służbowych od wpływów pollitycznych oraz na unikaniu publicznego popierania jakiegoś ugrupowania politycznego, a nie na eliminowaniu skarbowców np. z działaności samorządowej (dla wielu społeczności lokalnych kastracja urzędników z biernego prawa wyborczego to poważny uszczerbek w ich prawie do stanowienia o swoim losie, ponieważ w sposób istotny ogranicza moźliwość wyboru ludzi wykształconych i odpowiedzialnych) lub kneblowaniu im ust na forum publicznym (jak się wypowiem w sprawie np. eutanazji to mnie wywalą, bo to przecież sprawa polityczna w Polsce?).

Głupot jest więcej np. art. 25 ust. 2, art. 129, kwestia dublowania ordynacji, ...) ale zrobiłaby sie z tego już cała roprawa.

Są oczywiście i marchewki. Np. wyraźny wzrost wynagrodzenia. O ile dobrze czytam to najniższe wynagrodzenie dostaje urzędnik na stażu (XVI kategoria) i jest to 3 x minimalne wynagrodzenie. To nieźle.
autor BIS z forum SKARBOWCY

do jabola

Próba odpowiedzi na Twoje pytania z 2.03 g.12.10

1.Z czego składa się wynagrodzenie urzędnika skarbowego w KAS - art.141 ust.1 projektu: wynagrodzenie zasadnicze + dodatki (za stopień, za staż, inne)
Wynagrodzenie zasadnicze urzędnika skarbowego XVI stopnia nie może być niższe niż trzykrotność minimalnego wynagrodzenia.. - art.141 ust.3
(czy tak będzie?)
Z dniem mianowania urzędnika skarbowego nadaje mu się stopień służbowy urzędnika skarbowego XVI stopnia - art.109 ust.3

2.Jeśli chodzi o dodatkowy urlop to po 15 latach SŁUŻBY (nie pracy) urzędnik skarbowy nabywa prawo do dodatkowego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 1 dnia za każdy następny rok PRACY (niekonsekwencja?) - art.137 ust.2

Nie ma się co podniecać trzykrotnością najniższego wynagrodzenia, ponieważ wyraźnie jest napisane, że na wynagrodzenia składa się m.in. kwota bazowa x mnożnik, a ten może wynosić np. 0,5.

Mozna przypuszczać, że obecne urzędy celne zostaną rozparcelowane i w wiekszosci "doklejone" do urzędów skarbowych. Konieczne jest zaproponowanie aby uc z odziałami były połaczone z jednym urzędem skarbowym, a nie z wszystkimi na danym terenie. Wtedy reforma us i uc ma sens. Tak jak teraz banderole wydaje jeden uc we własciwości danej izby.

franco

cyt:... KAS TO TAK SAMO JAK STACJA WE WLOSZCZOWEJ !!!! NAPEWNO EKONOMICZNIE UZASADNIONA POZDRAWIAM[/b]

Znam wielu ludzi którzy nie mają wyższego wykształcenia, pracują już po 16 lat, są specjalistami w tym co robią. Jeżeli wszystkich pracowników służby celnej przeleją przez to proponowane sito to będzie to totalna klapa administracji celnej. W większości to Ci ludzie najlepiej wykonują całą robotę. Już teraz jesteśmy upodleni po tym jak nas potraktowano po wejsciu do UE, już teraz widać jak ludzie pracują, spada skuteczność służby celnej, przychodzą śmieszne raporty, przychodzą śmieszne polecenia, ale tak naprawdę to większość tych ludzi którzy nie mają może wyższego wykształcenia ale mają wiele lat pracy i bezcenną wieloletnią praktykę mają wszystko W DUPIE. I dlatego spada jakość pracy,spada skuteczność egzekwowania należności itd itd. A teraz jeszcze chcą tych specjalistów tych praktyków (nie zielonych teoretyków) zwolnić. TO WSZYSTKO TO DURNOTA. LUDZIOM TRZEBA DAĆ LEPSZE ZAROBKI i SWIĘTY SPOKÓJ, wszystko zacząć upraszczać a nie komplikować.

co do ustawy o KAS --gniot, tak jak i kazda legislacja obecnej koalicji , celem nie jest proba budowy aparatu skarbowego na miare XXi wieku ale czystka w stylu "WSI"....tam gdzie drwa rabia to i wiory leca , w szale "odnowy" i budowy IV RP czas na Nas

a tu niestety się bezczelnie muszę zgodzić...

Anonymous napisał:
a ja uważam że ta ustawa to najlepsze co się mogło trafić :D , minimalne wynagrodzenie w KAS to minialne polskie x 3 no i wyższe wykształcenie, sam jestem po studiach administracyjnych i w końcu ktoś docenił 5 lat studiów i dał szansę na coś więcej (czyt. zasób kadrowy), teraz jest pewność że np. mikrobiolog nie będzie menedżerem (bo do tego trzeba dążyć) w urzędzie. [/list]

no takich bredni to dawno nie słyszałem, a te twoje studia administracyjne........................ choć powiedz na której uczelni

ps. jak nie użyjesz wazeliny to cię głowa zacznie boleć

wara od nowo przyjetych napisał:
wara od nowo przyjetych!!!
Trzeba było o swoje walczyć wczesniej , jak waszych kolegów alokowali teraz do młodych się czepiacie?? Wszystkim powinni dac po równo !!!

jak za komuny, wszystkim równo po głowie :D

A mi bardzo podoba się to co znalazło się w artykule 6 ustawy wprowadzającej

9. Pełnomocnik może złożyć propozycję zatrudnienia także innym osobom, jeżeli przemawia za tym potrzeba zapewnienia realizacji zadań KAS.

Biorąc pod uwagę bieżącą politykę kadrową naszych rządzących, z pewnością będzie wiele takich osób...

A co ze służbą?

Wszyscy na forum dyskutują, na temat obrony miejsc pracy, łagodnego przejścia do skarbówki, a zapomnieli o jednym, CO ze SŁUŻBĄ CELNĄ? Nikt jakoś nie chce zauważyć, że jeden z najstarszych zawodów świata, który ma olbrzymie uwarunkowania historyczne i społeczne przestanie w Polsce istnieć. To nie jest Ludowe Wojsko Polskie ani milicja, żeby z powodów politycznych zniweczyć tradycję i dorobek wielu pokoleń Polaków, którzy nie tylko zdrowie, ale i życie (vide II Wojna) poświęcali, by godnie reprezentować ten zawód. I teraz tak łagodnie zostaniemy urzędnikami skarbowymi? Nie mamy (z wyjątkami) czego się wstydzić, wbrew temu co mówią niektórzy koledzy cywile, bo w znakomitej większości sumiennie realizowaliśmy swe zadania bez względu na to, jaka opcja polityczna rządziła w kraju. Rozumiem doskonale, że ochrona miejsc pracy jest najważniejsza, ale nie zapominajmy o tym, czemu poświęciliśmy nieraz całe swoje pracownicze życie. Pod koniec lat 90-tych skutecznie protestowaliśmy, więc jest szansa i teraz. Tyle że nie manifestacjami pod MF, bo jak widać żadne marsze kobiet, przeciw przemocy czy pedofilom jeszcze niczego nie dały. Trzeba podjąć bardziej radykalne kroki.

Czerniawy zgadzam sie z Tobą. Dla nas najważniejsza sprawa to pozostawienie SC jako odrębnej jednostki.

najstarszy zawód

:evil: teraz to już tylko dziwki do likwidacji, lub konsolidacji np. z politykami

W tej chorej ustawie o KAS nie doczytałem się co będzie z alokantami, mam na myśli równoważnik za brak mieszkania, rozłąkę oraz możliwość odwiedzenia rodziny raz w miesiącu na koszt pracodawcy. Muszę utrzymywać dwa domy. Jeśli to nam zabiorą to nie będe miał nawet na chleb. Pracuję 700 km od domu, na L- 4 w czasie dwóch lat byłem tylko 7 dni. Obiecywali mi złote góry i pewną pracę. A teraz nie pozostanie nic innego jak podziękować panu Marianowi i pani Zycie za traktowanie ludzi jak przedmioty. Większość alokowanych będzie miało ten problem i chyba 90 % ludzi zrezygnyje z pracy , w ten sposób zostanie rozwiązany problem z alokacją i alokantami. A ja panu, panie Marian z całego serca życzę żeby nic się panu nie udało, żeby pana chora reforma po upływie czasu okazała sie do dupy i żeby ktoś pana tak potraktował jak pan teraz traktuje ludzi.

Quelet napisał:
9. Pełnomocnik może złożyć propozycję zatrudnienia także innym osobom, jeżeli przemawia za tym potrzeba zapewnienia realizacji zadań KAS.
W ten sposób rozwiązano problem Dyrektorów i Naczelników (TKM!)

Poul napisał:
Art. 135. 1. Urzędnik skarbowy, pełniący służbę w komórkach organizacyjnych o których mowa w art. 81 ust. 2, po 15 latach pełnienia służby nabywa prawo do emerytury.
2. Zasady przyznawania świadczeń określonych w ust. 3 normują przepisy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin.

Po 14 latach i 11 miesiącach przesuną Ciebie do administracji i oszczędności są.
A w twoje miejsce przyjdzie kolejny napalony młody silny man który po 14 latach i 11 miesiącach stanie się biurwą.
itd itd
Ten artykuł jest jak ta marchewka dla ciemniaków.

przepraszam po konsultacjach stwierdzilaiśmy że po 14 latach 5 miesiącach i kilku dniach sru do administarcji :twisted:

Anonymous napisał:
KAS
Kraków, dnia 01.03.2007r.

ORGANIZACJE CZŁONKOWSKIE FEDERACJI
ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ

W załączeniu przesyłam do zapoznania projekty ustaw z dnia 28 lutego br. wraz uzasadnieniem:

* - przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej,
* - o Krajowej Administracji Skarbowej.

Ministerstwo Finansów jeszcze tego projektu nie przekazało do konsultacji ZZ działającym w Służbie Celnej.
Końcowo, proszę Zarządy Organizacji Członkowskich FZZSC o przygotowanie stanowisk na posiedzenie Rady Federacji ZZSC w dniach 22-23.03.2007r. w Krakowie, a delegatów i obserwatorów o przygotowanie się do dyskusji w tym temacie.

Załączniki - ww. projekty z 28.02.07r. wraz z uzasadnieniem:
Załącznik nr 1 - wersja 28 luty 2007 ustawa wprowadzająca (KAS 4 0)
Załącznik nr 2 - Uzasadnienie - ustawy wprowadzającej ustawę o KAS wersja 28 luty 2007
Załącznik nr 3 - wersja 28 luty 2007 (KAS 9 0)
Załącznik nr 4 - Uzasadnienie - ustawy o KAS wersja 28 luty 2007

Przewodnicząca
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
Iwona Fołta
Jak zwykle wysoka aktywność szefowej , mając na uwadze zapisy projeków trzeba się liczyć że ustawa winna być uchwalona w czerwcu. tak więć 23 marzec to trochę późno na fołtowe konsultacje, ale widać FZZSC jak zwykle o to chodzi by spie...... sprawę fc do samego ich końca.
Panie Sławku dziękuję za forum, bo mogłem się tutaj wymieniać myślami i poglądami o SC, ale wchodząc do FZZSC w..... się po szyję w gówno!

Dla porównania reakcja skarbowców
Zaproszenie

Rada Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność" i Federacja Związków Zawodowych Pracowników Skarbowych zaprasza po 2 przedstawicieli:

*
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej,
*
Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej RP,
*
Związku Zawodowego Pracowników Egzekucji Administracyjnej,
* Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy,
* Ogólnopolskiej Federacji ZZ Działających przy Wyspecjalizowanych Urzędach Skarbowych

na spotkanie central związkowych.

Spotkanie rozpocznie się w dniu 12 marca 2007 roku o godzinie 11.00 w sali „F" (II piętro) Warszawskiego Domu Techniki ul. Czackiego 3/5 (obok gmachu Ministerstwa Finansów).

Celem spotkania jest omówienie problemów związanych z planowaną reformą służb skarbowych i celnych, zdefiniowanie obszarów, gdzie współpraca pomiędzy poszczególnymi Związkami jest możliwa i konieczna oraz wytyczenie kierunków dalszych działań. Po zakończeniu dyskusji nie wyklucza się spotkania z zaproszonymi przedstawicielami Kierownictwa Ministerstwa Finansów oraz Urzędu Rady Ministrów. O spotkaniu poinformowano media.

Za organizatorów: Tomasz Ludwiński (Radom, Wrocław 2007-03-04)

apel

APELUJE DO WSZYSTKICH JEZELI DO KONCA MARCA ZZ NIC NIE ZROBIĄ - WSZYSCY WYPISUJEMY SIĘ ZE ZWIĄZKOW !!!! PROPONUJE ZALOZYC KONTO I WSZYSTKIE SKLADKI PRZEZNACZYC DLA DOBREGO BIURA PRAWNEGO !!! I.F. I INNI NIEUDACZNICY SA NAM NIEPOTRZEBNI !!! NASZ LOS W NASZYCH REKACH !!!

Status
Zamknięty.
Back
Do góry