Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
Zyta

Śmiech na sali panowie celnicy jedna durna baba i jej banda tłuków
robi z wami co chce koń by się uśmiał tzn.wykształcone barany

Kudłaty merytorycznie a Ty taki jazgot wnosisz? Nieładnie. Przeciezstoi ja wół "z własnych obserwacji" wiec nie miej Mu za złe ze w Jego otoczeniu tak jest. Opisał co widzi i tyle. A co dotych co wyjechali bo tłuki im miejsca zajeli. Niech wracają!!! W izbach celnych np. Poznań są wakaty!!! Tyle że za 1200 netto. I co bilety powrotne juz pokupowali??? jak kogoś chcesz wyzywac od głupka i nieroba to prosze mozesz mnie bo man Ciebie w poważaniu ale nie myśl ze po studiach to zaraz kozak jesteś bo niejeden o średnim z racji pokory i doświadczenia zyciowego nie raz z błedu mógłby pewnie ciebie wyprowadzic. Ja mam wyzsze ale czuje respekt przed niejedmym bystrym ze srednim bo to nie papier śwadczy o zdolnościach.

a tak na marginesie panowie magistrowie celnicy durny policjant z srednim
wykształceniem i szesciomiesięcznym kursem ma 15 lat emerytura
i jescze za brak mieszkania u tych pozorantów ze straży prawdopodobnie granicznej tak sami twierdzą jest podobnie trzabyło czytać warunki
pracy przed jej podjęciem skończyła się darmowa wóda i koniaczki na granicy a teraz kopa w dupe i do anglii na zmywak

Do "taki jeden"
Biedaku,nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem...Dlatego dalej optuje za bezwzględnym egzaminem z logikii i "klockami" wartościowa jednostko!

parę propozycji

Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że niektórzy forumowicze prosząc o stonowaną dyskusję potrafią w tym samym poście wylać wiadro pomyj na przedmówcę...

Spróbuję więc napisać coś merytorycznie bo związki (jakie są, takie są ale tylko one mogą nas teraz reprezentować) oczekują konkretnych propozycji.

Tak jak wszyscy - uważam, iż funkcjonowanie SC i nasz status materialny wymaga pilnej naprawy. Sądzę jednak, że łączenie cła ze skarbówkami to błąd (świadzący o całkowitym braku wiedzy projektantów konsolidacji na temat specyfiki naszego zawodu), ale ponieważ - jako służba - znaleźliśmy się w określonej sytuacji politycznej - nie uda nam się tego uniknąć. Trzeba więc skupić się na naprawieniu tej ustawy. I o to związki powinny walczyć wszelkimi metodami. Ludzie są zdesperowani, więc wszelkie formy protestu mają szansę na masowe poparcie.

Bzdurą jest założenie, że w KASie powinni pracować wyłącznie ludzie z wyższym wykształceniem. Jaką pensję musiałby dostać absolwent prawa lub ekonomi, by np. cały dzień ze śrubokrętem rozkręcać w kanale samochody w poszukiwaniu kontrabandy albo plombować tiry. Należy więc (najlepiej posługując się sprawdzonymi wzorcami zagranicznymi) określić wymogi dotyczące wykształcenia do konkretnych stanowisk i funkcji. W związku z dotychczasowym brakiem tak drastycznych wymogów dot. wykształcenia powinien zostać zainteresowanym określony czas na jego uzupełnienie (tak, jak to było sprecyzowane np. w stosunku do nauczycieli) i określeniem wieku, do którego ten obowiązek ma być stosowany.
Niedopuszczalna jest całkowita dowolność w przedstawianiu propozycji dalszego zatrudnienia. To doskonała droga do kumoterstwa i kolesiostwa.
Należy się dowiedzieć jakie jest planowane zatrudnienie w KASie i na podstawie jakich mierników je określono. Każda osoba, która nie otrzyma propozycji powinna otrzymać szczegółowe uzasadnienie, dlaczego to właśnie ona jest przeznaczona do (de facto) zwolnienia -oczywiście z uprawnieniem do trybu odwoławczego. To chyba normalne zasady państwa prawa - i tego Prawo i Sprawiedliwość powinno pilnować.

ksa

no i co??? sobota minela a dppowiedzi na moj post nie ma.wiec powtorze.........czy jesli ktos nie dostanie propozycji to bedzie mial odprawe,po co mu szyja mundur na lotnisku,co z tym nieszczesnym wyksztalceniem-nie zgadzam sie powtarzam to kolejny raz,ze moglam sie uczy,gdybym mogla to bym sie uczyla,niech nikt tu nie pisze bzdur o pozyczkach i 3 dzieci,w w-wie ciezko utrzymac sie za nasza pensje i alimenty .mlodzi w soboty za pieniadze rodzicow studiowali a stzry pracownicy za nich pracowali i teraz nam podziekuja...ale jeszcze mamy popracowac w okresie swiatecznym w grudniu gdzie bedzie zapieprz???no napewno juz to widze.co robia zwiazki zawodowe.dlaczego niby ludzie z dyscyplinarkami sa do zwolnienia-przeciez wiecie za jakie glupoty robia postepowania??czy ktos wreszcie cos zrobi w tej sprawie. :shock:

Popatrzcie na nasteujący wyrok TK ( uzasadnienie w LEX-ie ). Dotyczy co prawada byłych funkcjonariuszy UOP, ale ma jak najbardziej zastosowanie przy takim zapisie art. 6 ustawy o przepisach wprowadzających KAS.

2004.04.20 wyrok TK K 45/02 OTK-A 2004/4/30
I
1. Art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. Nr 74, poz. 676 oraz z 2003 r. Nr 90, poz. 844, Nr 113, poz. 1070, Nr 130, poz. 1188 i Nr 166, poz. 1609) w zakresie, w jakim nadaje rangę sekretarzy stanu Szefom ABW i AW jest niezgodny z art. 103 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy powołanej w punkcie pierwszym, jest niezgodny z art. 2, art. 30 i art. 31 Konstytucji.
3. Art. 23 ust. 1 pkt 6 ustawy powołanej w punkcie pierwszym jest niezgodny z art. 2, art. 30, art. 47, art. 49 i art. 51 ust. 2 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji.
4. Art. 41 ust. 2 ustawy powołanej w punkcie pierwszym jest niezgodny z art. 92 ust. 1 Konstytucji.
5. Art. 230 ust. 1 ustawy powołanej w punkcie pierwszym w zakresie, w jakim przewiduje, na podstawie pkt 2 tego przepisu, możliwość wypowiedzenia funkcjonariuszowi stosunku służbowego, jest niezgodny z art. 7 i art. 60 Konstytucji.
6. Art. 230 ust. 7 ustawy powołanej w punkcie pierwszym, w zakresie, w jakim wyłącza stosowanie przepisów art. 60 ust. 4 oraz art. 63 tejże ustawy do funkcjonariusza, o którym mowa w art. 230 ust. 4 ustawy:
jest niezgodny z art. 32 i art. 60 Konstytucji;
jest niezgodny z art. 25 lit. c Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych otwartego do podpisu w Nowym Jorku dnia 19 grudnia 1966 r. (Dz. U. z 1977 r. Nr 38, poz. 167).
II
Przepisy wskazane w pkt 2, pkt 3 i pkt 4 tracą moc obowiązującą z dniem 31 grudnia 2004r.

Przeanalizujcie to związki pod kątem projektu wprowadzającego KAS. Już widze duża zbieżnosc i warto to podnieść w uwagach do projektu do MFu zeby potem w sądzie nie kłamali ze nie wiedzieli

Podobają mi się wpisy Jabola. Jest część innych dobrych wpisów. Większość to niestety piszą jacyś frustraci. Czego się boicie

Każdy głupi widzi ze jabolowi się podoba bo jest w mobilnych i liczy na profity w postaci wcześniejszej emerytury. Dotychczas nic mu sie nie podobało i narzekał a teraz samego Banasia by wycałował.

Jest piękny niedzielny ranek.człowiek siada do kompa i czyta . istne wariactwo było poprzedniego wieczoru w tym wątku. Każdy ma swoje racje, swoją prawdę (Żydzi podobno mają trzy prawdy). czytam i dochodzę do wniosku że takie odreagowanie na forum, na kims nieznanym dobrze robi co niktórym.też metoda. Chce wrócić do tematu.
Art.6 ust6 projektu ustawy wprowadzającej KAS.
Nie przedstawienie propozycji, o której mowa w ust.1, albo odmowa jej przyjęcia skutkuje:
1)rozwiązaniem stosunku pracy za wypowiedzeniem, liczonym od dnia 30 września 2007r.-dla osób, którym nie przedstawiono propozycji lub
2)zwolnieniem funkcjonariusza celnego ze służby z dniem 31 grudnia 2007r

WYNIKA Z TEGO ŻE FUNKCJONARIUSZ JEST ZWALNIANY JEŚLI NIE OTRZYMA PROPOZYCJI LUB ODMAWIA, URZĘDNIK ZAŚ PRZESTAJE PRACOWAĆ GDY TYLKO NIE DOSTAJE PROPOZYCJI. SKANDAL :!: :!: :!: . pRAWDOPODOBNIE GDY ODMÓWI BĘDZIE MÓGŁ DOSTAĆ KOLEJNĄ OFERTĘ. :shock:

Art.6 ust.8 cytowanego projektu.
Przepisy ust 1-5 stosuje się odpowiednio do pracowników i funkcjonariuszy zatrudnoinych w wyodrębnionych komórkach organizacyjnych urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów......

CZYLI MF NIE PODLEGA POD UST.6 CYTOWANY POPRZEDNIO. ALE JAZDA. KTO TO PISAŁ :shock: :shock: :shock:

Każdy głupi widzi ze jabolowi się podoba bo jest w mobilnych i liczy na profity w postaci wcześniejszej emerytury. Dotychczas nic mu sie nie podobało i narzekał a teraz samego Banasia by wycałował.

To, że teraz jestem w mobilnych nie oznacza, że będę. Cuda alokacji i przeniesien 'merytorycznych swojaków'w ostatniej chwili już poznałem, więc nie jestem pewny swojego losu.
Poza tym władza zna moją tożsamość, a krwi trochę napsułem (moim zdaniem słusznie), więc podwójnie muszę uważać, gdyż karząca ręka sprawiedliwości zawsze może dosięgnąć przeciwników ustroju :lol:

PS Uważam, że zmiany sa konieczne i tylko od NAs zależy, czy pójdziemy kilka kroków naprzód, czy będziemy podchodzić do pomostu z kamieniem przywiązanym do nogi!!!

Dziękuję za kolejne komentarze do projektów.
Uprzedzam jednocześnie, że wpisy nie na temat będą usuwane
Ktoś zacytował gdzieś niedawno klasyka, powtórzę:
"Moi drodzy, po co kłótnie
Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!!!"
A to feler!!! -
Westchnął seler"

Dodam od siebie, że
WCALE NIE MUSIMY ZGINĄĆ.

czy jesli ktos nie dostanie propozycji to bedzie mial odprawe,
temat szczegółowo przygotuje kancelaria prawnicza
po co mu szyja mundur na lotnisku,
na lotnisku jak i we wszystkich OC będą mundury
co z tym nieszczesnym wyksztalceniem-
na spotkaniu w dniu 20.02. p. Agnieszka Szymankiewicz mówiła, że to nie będzie miało znaczenia. Sądzę więc, że przepis zostanie odpowiednio zmodyfikowany. W obecnym brzmieniu jest nie do przyjęcia.
dlaczego niby ludzie z dyscyplinarkami sa do zwolnienia-przeciez wiecie za jakie glupoty robia postepowania??czy ktos wreszcie cos zrobi w tej sprawie.
A gdzie tak powiedziano? Potwierdzam, że wiele dyscyplinanych postępowań nosi znamiona mobbingu, polowania na czarownice i jest zupełnie nieuzasadniona. W tej sprawie Federacja pisała już do Szefa SC. Na pewno wrócimy do tematu, gdy w dalszym ciągu będziemy otrzymywać tego typu sygnały.

My się tu zachowujemy jak te szczury żrące się między sobą jak w tym przysłowiowym worku tylko nie potrząsa nim tera baca a MF. Jeśli chodzi o zapisy dotyczące wykształcenia i gdyby MF stał na stanowisku aby sie go trzymać kurczowo to mówiąc kolokwialnie strzeliłby sobie w stopę. Faktem jest niezbitym że na koniec 2006 roku ponad 30% funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej nie posiadało wyższego wykształcenia. Jeśli chodzi o Urzędy Skarbowe to na koniec 2003 roku było zatrudnionych ponad 42% pracowników nie posiadających wyższego wykształcenia. Nawet jeśli mineły już 3 lata kalendarzowe to nadal należałoby szacować, że kryterium braku wyższego wyksztalcenia niespełnia 25-30% pracowników. Mając to na uwadze, że wraz z wchłonięciem Słuzby celnej przejmuja jej wszystkie zadania, to przy tak daleko idącej redukcji aparat dostanie zapaści.
Reasumujac , powinniśmy sie spodziewać , że w MF są ludzie trzeżwo myślący.Ale... nie mozna sie tego spodziewać po politykach..(np p.zawisza). Powinnismi sie skupić na błedach jakie zawiera ten projekt.ZZ powinny zażadać szczegółowych wyliczeń , bo te z uzasadnienia ... Należy się też skupić nad tymi wszystkimi zagadnieniami które zostały juz wcześniej poruszone : brak jasno określone kryteria weryfikacji, sposób przekazywania propozycji itd,itd.. wytknąć i napiętnować wszelkie błędy zawarte w samym projekcie.Podjąć odpowiednia kampanię medialną, przekazać nasze wątpliwości przedstawicielom środowisk gospodarczych.
Ja osobiście mam bardzo ambiwalentne odczucia . Reworma Służbie celnej jest bardzo potrzebna, ale jeśli projekt pozostanie w takiej postaci to ... :shock: Ja sam jestem pełen obaw chociażby dlatego, że nie mam wyższego wykształcenia. :?

Re: "Nieefektywna skarbówka i sc" - z uzasadnienia

doświadczony związkowiec napisał:
Jażeli nasi BONZOWIE tak widzą i
WYSTARZY aby W DNIU GŁOSOWANIA ustawy W SEJMIE

wszyscy celnicy i skarbownicy

WZIĘLI 4 DNI

URLOPU NA ŻĄDANIE !!!!!!!!!!!!!!!!
Nie w dniu glosowania, tylko:
4 dni urlopu na 4 dni przed glosowaniem !!!

Gefreiter ma kupe racji, moje odczucia sa podobne, siedze sobie na alokacyji na wschodzie i po lekturze projektu ustawy wprowadzajacej KAS , zapytuje sam siebie po co, skoro mam srednie ( techniczne) i idac za tokiem rozumowania MF i niektorych na tym forum jestem odpadem niegodnym bycia celnikiem :x, to czy faktycznie nie lepiej byloby wymowic wynajem mieszkania ( 400 zlotych oszczednosci) rzucic L-4 do oporu i przestac pokazywac w pracy ( oszczednosc paliwa na dojazdy) oszczedzajac sobie tym samym rowniez zmartwien i stresow wynikajach ze sluzby, no i doczekac w ten sposob w ciszy i spokoju nieuniknionego czyli konca roku i papierka, ( a raczej jego braku ) ze pan sie do KAS nie zalapał ...............niech to szlag .......... nasza wladza potrafi czlowieka skutecznie zmotywowac do pracy.

,,,

w zwiazku z tym iz nie mam wyzsz wykszt i mialam post dyscyplin,pracuje na lotnisku,zaczelam przegladac oferty pracy w gaz wyborczej i........
w 20 roku pracy w uc zarabiam na reke ok.2050zl,poniewaz pracuje na cargo i jestem tzw.weryfikantem ,moj zasob wiedzy musi byc naprawde duzy ale w efekcie i tak mnie ukarali-upomnienie.czasami jak wroce do domu to zapala mi sie w glowie ze zrobilam cos zle a praca sprzataczki 1500 zl na reke i co ..opier,,,,ze sie zle podloge umylo???jestem lekko zawiedziona praca zwiaz zawod.ale pozdr i dziekuje za odpowiedz

coze służbą przygotowawczą? przecierz oni nie mają 3 lat pracy w administracji.

Pani "młoda" powinna uważniej przeczytać projekt, a dopiero potem zadawać pytania. Bo w takiej sytuacji komentarz aż sam ciśnie się na usta :). Ale zachowam go dla siebie :roll: ...

metody reakcji

Gość - u!

Masz rację 4 Dni przed głosowaniem - TO JEST TO :idea: :mrgreen: :!:

zoptymalizowałeś mój pomysł.

dZIĘKI :!:

Rene_Gatt napisał:
Pani "młoda" powinna uważniej przeczytać projekt, a dopiero potem zadawać pytania. Bo w takiej sytuacji komentarz aż sam ciśnie się na usta :). Ale zachowam go dla siebie :roll: ...

nie zrozumiałam aluzji !

Zadaj pytanie premierowi
Podczas najbliższej konferencji prasowej autorzy programu "Teraz my" w TVN - Tomasz Sekielski i Andrzej Morozowski w Twoim imieniu zadadzą pytanie premierowi.
Premier ostatnio niechętnie odpowiada na pytania dziennikarzy. Może odpowie właśnie na Twoje pytanie. Napisz, o co chciałbyś zapytać Jarosława Kaczyńskiego!

Na propozycje czekamy pod adresem e-mail redaktor_wydania@portal.onet.pl Wszystkie zostaną przesłane do redakcji programu "Teraz my" w TVN.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry