Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
kto nam może pomóc

Takiego BARDAKU jaki nastąpi po tak krótkim okresie vacatio legis
ŻADEN PRZEDSIĘBIORCA nie przeżyje /i do tego TE e'DOKUMENTY/,
a podobno dla nich ta kosolidacja jest robiona.
Tylko czy Oni znają treść Ustawy i wiedzą
CO ich CZEKA? :oops:

Drodzy Panstwo,czy z wyższym,czy ze średnim,jakie to ma znaczenie,wg zapisów projektowanej ustawy,to ma wtórne znaczenie.Nikt nie może być pewien na tą chwile otrzymania propozycji od pełnomocnika,jaki wartosci ewentualnie otrzymanej propozycji.Po co wiec te emocje i wyzywanie sie od głąbów i nieuków.Uważam,ze w konsekwencji co wartosciowsze jednostki, a nie zostało ich juz za wiele, po prostu dla poczucia własnego komfortu i bezpieczeństwa, porzucą do końca roku nasze szeregi nie czekajac na propozycje.Przejdą do biznesu,innych bardziej cywilizowanych organizacji,lub same zaczną robić biznes.Tu zostaną miernoty i nieudacznicy,po róznych niedzielnych i wieczornych socjologiach,biznesach,integracjach europejskich,administracjach prowadzonych przez filie WSP, itp., dla których za trudny bedzie nawet zmywak w Irlandii. Elblągu,będą pisać Elblongu i mówić poszłem i wyszłem,jeść na sniadanie przy petentach z puszki śledzie w pomidorach.Taki bedzie finał tej wielkiej reformy.

"Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem
Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem
Kiedy przyszli po katolików, nie protestowałem. Nie byłem katolikiem
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było."
autor tej elegii,Martin Niemöller

To zamiast jednoznacznie wyrazić sprzeciw projektom związki godzą się na igrzyska? Chcecie z MF-em potulnie uczestniczyć w konsultacjach? Przecież ich obecna treść (nie gwarantująca zatrudnienia) jest równoznaczna ze stwierdzeniem, że "jesteście trupami,ale jeszcze o tym nie wiecie".

Mam uprzejma prośbę, ochłońcie i ostudźcie rozgorzałe głowy, bo władzunia cieszy się, że divide et impera - po co ma z nami walczyc, jak się psy pozagryzaja same.
Teraz jak głupcy napadamy na siebie wzajemnie. Okręt tonie a wy się spieracie kogo wyrzucić za burtę, choć wiecie, że i tak nic nas nie uratuje. Ludzie umierajmy z godnością. Przestaniecie wskazywać palcem, że nie niepotrzebny jest juz celnik, czy pracownik skarbówki, ten ma 3 fakultety, a tamten nie ma matury.

Co do pełnomocnika

Co do pełnomocnika to jednak chyba będzie Sławomir P. bo takie chodzą słuchy na korytarzach MF (sprawdził się przy alokacji wraz z Jasiunem któremu nie dał zrobić krzywdy i który pracuje u niego w IC )a skoro słuchy to może to być przykrą prawdą . Ciekawe czy tego człowieka ktoś kiedyś rozliczy z tych wszystkich rzeczy które zwalił.
Ale tak się jakoś tak składa że co przyjdzie ekipa to on wypływa .
Ten człowiek zapętlił swoimi ludżmi całe MF ,IC w Warszawie i kilku jeszcze izbach .
Poprostu swój koleś czy to z prawa czy to z lewa.
Jego metoda jest prosta to załatwianie pracy wszystkim znajomkom a potem krótka smycz.Semper Fidelis zawsze potem pomogą . Dlatego jako pierwszy znajdzie się w Kasie i bedzie przyjmował łaskawie :lol: bo to przecież fachowiec

mela napisała (wpis przeniesiony)

witam,mam pytanie kiedy ma wejsc w zycie ustawa o krajowej administracji skarbowej,jak to bedzie wygladalo???podobno z chwila wejscia w zycie ustawy,ustaja stosunki pracy...jak z wymaganiami w stos do nowych prac ksa???tj.wyzsze wyksztalcenie???w zasadzie wiekszosc pracownikow ze stazem pow.20 lat nie ma wyz wykszt.(tylko nie piszcie ze trzeba bylo studiowac,bo kiedys byly zupelnie inne czasy)
ja osobiscie jestem samotna matka i naprawde nie stac mnie nigdy bylo na sudia prywatne,ktore pokonczyli mlodzi ludzie,ja postawilam na jez.obce ale moim priorytetem nie jest wyjazd z Polski?????
tak sobie mysle ze jezeli mieliby mnie nie zatrudnic to nalezy isc na zwolnienie,oszczedzi sie na benzynie i spokojnie czlowiek poszuka innej pracy...
a i jeszcze po co nam na lotnisku szyja nowe mundury - czy na granicach pozostanie sluzba celna???mam nadzieje ze w sobote i w niedziele znajdzie ktos chwilke i odpowie mi na te pytania .pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie. Shocked Very Happy

do wszystkich

Do wszystkich poprzednich postów a uczyłem się za własne pieniądze i nie kosztem kolegów ..... gdy ja inwestowałem w kolejne studia moi koledzy inwestowali w barach i sklepach monopolowych , więc mówi się trudno :D ..... Są dwie możliwości , albo w wyniku protestu nie bedzie likwidacji SC , albo jezeli ma byc to trzeba pozwalniac wszystkich niudacznikow lacznie z czolowymi dzialaczami zwiazkow , aby nowa organizacje reprezentowali ludzie na wysokim poziomie, z poza starych układów jak i rowniez nie z pod budki z piwem .....!!!!!!

Re: do wszystkich

Jak jesteś taki wykształcony to powinieneś wiedzieć, że poprawnie należy napisać "spod".

Czy wszyscy pracownicy niższego szczebla zatrudnieni w mnisterstwach mają wyższe wykształcenie? Pytam bo nie wiem. Wiem natomiast, że nie wszyscy, którzy będą głosować nad ustawą je mają :!: O zgrozo :shock:

studia wyższe

Studia rozpoczęłam mając 35 lat, dom na głowie, troje małych dzieci, kilkadziesiąt km na uczelnię (kanapki a nie obiadki na uczelni). Pensja męża w I progu podatkowym. Więc pozostało brać tylko kredyty - do dziś spłacam, ale studia ukończyłam bez żadnych poprawek itp. Więc nie mówcie mi że nie można........-

Studia ukonczylas,nabralas kredyotow i nie masz pewnisci,ze bedziesz miec prace.
Nie ma sie co ludzic.
Ci co maja zostac to i ze srednim zostana,przeciez w projekcie jest furtka do tego.

xxx napisał:
JABOL CIEBIE POJE..... Z MF JESTEŚ ???? SZUKASZ POPARCIA DLA SPRAWNEGO PRZEPROWADZENIA REFORMY ??? KOLEDZY I KOLEZANKI : MAMY SZPIEGA !!!!!!!!!!!

1) Jeżeli chcecie, aby było tak jak do tej pory, czyli:
- brak podwyżek i awansów od 7-10 lat dla szeregowych f-szy/
- ucieczka młodych;
- karygodnie niskie pensje;
- sielsko anielskie życie starego betonu w naszych szeregach;
- brak perspektyw na przyszłość;

2) Już raz przy tworzeniu Ustawy o Służbie Celnej wygaszono nam umowy o prace i mianowania i nikt jakoś z tego powodu nie płakał (kryteria były równie mgliste, czyli nikt nie był pewny pracy).

3) Mam juz dość tej niepewności i ciągłych zmian. Chce wreszcie stabilizacji i musze wiedzieć (jeszcze nie jestem taki stary :lol: ) czy mam wiązać dalej moją przyszłość ze służbą (co nie będzie ode mnie zależne- propozycje 8) ) Czym szybciej sie to zakończy, tym lepiej. Reforma i konsolidacja jst nieuchronna. SLD ją zapoczatkowało, PO (Zyta i Chlebowski byli jej wielkimi oredownikami) i PiS tylko to kontynuuje. Nie myślcie, że nowy rząd, czy nowe wybory coś zmienią. Odwleką to tylko w czasie, a czas to pieniądz i nie tylko

4) Jesteśmy na dnie (jako służba) od kilku lat. Ustawa o KAS (dopracowana przy udziale ZZ) może tylko ten stan rzeczy zmienić!!!

W uzasadnieniu pięknie wyliczają ile osób w skarbówce powinno odejść na wcześniejsza emeryturę. Ok. 4400 osósb.

Co będzie, gdy ONI nie będą chcieli odejść (tak jak to było przy alokacji - osoby, które mogły odejść nie odeszły, gdyż miały plecy, a innych musiano alokować, bo ci emeryci z plecami zostali):cry:

Czy nie dostaną propozycji pracy w KAS, aby musieli złożyć wniosek o przejście na wcześniejszą emeryturę? [/b]

Głupio gadasz! Na pewno ma zdecydowanie większe szanse niż ten, co w ogóle nie próbował sie uczyć.
A teraz z innej beczki
Ktoś na tym forum zarzucił osobom, które kończyły państowowe uczelnie na początku lat dziewięćdziesiątych, że nie mają pojęcia o prawie europejskim, a tylko znają "Mała Konstytucję", i że dostawali się na uczelnie za punkty za pochodzenie i protegi. ZANIEMÓWIŁEM ZE ZDUMIENIA. Za takie oszczerstwa powinno się karać.
Teraz też można by powiedzieć, że aktualnie studia zaoczne na prywatnych uczelniach polegają przede wszystkim na wpłaceniu odpowiedniej kasy i obecności na zajęciach. Gros pisemnych egzaminów testowych to śmiech i fikcja. I co ? tak będziemy się licytować?
A chodzi przecież o pracę dla nas, o przyszłość urzędnika państwowego, jego godność. Zacznijmy może merytorycznie rozmawiać na temat projeków, bez zbędnego obrażania się nawzajem.

W poprzednim poście odpisywałem facetowi, który pisał post przed Jabolem.
A Jabola b. pozdrawiam. Lubię Cię, za to co piszesz.

a propo uzupełnienia wykształcenia - słuchy są, że do wymienionych w topiku dokumentów było też ponoć pismo, w którym również była o tym mowa.
po 55 roku zwolnieni z wymogu zrobienia studiów - pozostali wykształcenie do uzupełnienia. Niestety nie widziałem go na oczy a projekt ustawy podaje tyle co widzimy w art. 105. Może ktoś czytał i wie o co dokładnie chodziło?

Anonymous napisał:
Podam nie byle jaki przykład z życia, po sąsiedzku (ze Świecka,gdzie naprawdę jest co robić). Poprzednio komórką karną, w której rzekomo powinni pracować doświadczeni prawnicy kierował gostek z wyższym (mgr itd. zresztą po zarządzaniu) no i .... ogólnie łubudu....
Wymieniono go na niedouczonego (bez wyższego wykształcenia), aby pokierował grupą magistrów. Jaki efekt zmian?
Od roku zero konfliktów międzyludzkich, zero problemów z prokuratorami, sądami, policją, czy strażą graniczną.
ps. a zapomniałabym. Współpraca "niedouczonego" z przełożonymi z Izby też jest wychwalana w pismach przez tych drugich, aż zazdrościmy atmosfery panującej u karnistów :(

...bardzo w porządku człowiek - średnie ale z wiedzą i głową, że niejeden "prawnik" i "adwokacina" cieniutko przy nim stoi.
Pozdrawiam Karnistów ze Świecka

(przeniesiony)

malma napisała:

witam,pracuje na lotnisku ok.20 lat,wyzsze wyksztalcenie do tej pory nie bylo mi do niczego potrzebne i wlaasnie dowiedzialam sie ze w kraj adm skarb moga pracowac osoby tylko z wyzszym wykszt.oraz ze z chwila wejscia w/w ustawy rozwiazuje sie automat stosunek pracy?jak to bedzie wygladalo??co z ewentualnymi odprawami??co na to zwiazki zawodowe??czy w ustawie jest obwarowanie ze w gre wchodza tylko studia prawnicze,administracyjne i zarzadzanie....chcialabym wreszcie sie tego dowiedziec pozdr :)

Przecież nikogo nie zabił i nie inwigilował :D

Maryś ty zawsze coś ale...... :D

Status
Zamknięty.
Back
Do góry