Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
Odchodzą nie tylko młodzi ale i doświadczeni fc, nawet z ze średniej kadry. Wyjeżdzają do Anglii. Tak np. jest w IC Gdynia. Jeśli tak dalej pójdzie to w KAS pozostaną ludzie wieku przedemerytalnym. Choć znam i takich np. ze wschodu, którzy kochają tą robotę i nie patrzą na to, że mają 1500 zł

Fun Ride napisał:
Choć znam i takich np. ze wschodu, którzy kochają tą robotę i nie patrzą na to, że mają 1500 zł
Co ty gadasz! Czy miłością do pracy da się rodzinę utrzymać? Coś w tej ich pracy musi być. :wink: Poza tym przestań proszę pociskać takie bzdury tym którzy znają robotę w cle.

FAKT, w IC Gdynia sporo ludzi powiedziało "SIE MA" naszej formacji, ale z tą "miłością" to trochę przeginasz. Wątpie aby przy ewentualnym przechodzeniu do KAS brano pod uwagę "MIŁOŚĆ" do "tej roboty". Prędzej uwierzę w to, że będą brane pod uwagę preferencje seksualne, wyznanie itp., itd. A po drugie to "kochaniem roboty" nie nakarmisz rodziny jak i nie zapewnisz dzieciakom wykształcenia.

Gościu - (dwa posty powyżej) - wnioskuję zatem, że jesteś nieudacznikiem. Bo skoro nie kochasz tej roboty i kiepsko zarabiasz, to widocznie jesteś zbyt słaby, aby złapać jakąkolwiek inną robotę za lepszą kasę. Nie czuj się urażony - idę poprostu Twoim tokiem rozumowania.

A ja się cieszę, że sa tacy, którzy tę pracę naprawdę lubią (a są tacy) i wykonują ją z pasją. Nie zaczynają dnia od narzekań na nadmiar pracy i niskie zarobki, nie zajmuja się całymi dniami jak tu zwalić swoją robotę na innych ani nie kombinują przeciw czemu by tu zrobić protest.

Boję się tylko, czy MF w drodze rozporządzenia nie zacznie majstrować przy płacach,

Jeżeli minimalne wynagrodzenie zasadnicze w KAS będzie określone w ustawie (co do tej pory nie miało miejsca i oparte jest na wynagr. min., a nie jakiś chorych kwotach bazowych), to MF może sobie podskoczyć ze swoim rozporządzniem tylko w jedną stronę, tzn. może zwiększyć te wartości, a nie zmniejszyć, no chyba, że obniżą wynagrodzenie minimalne, co jest raczej mało prawdopodobne.

PS Ważne jest, aby kryteria płacowe, tzn. określania płacy zasadniczej, grup i stopni służbowych (dodatki, jak i sposób przyznawania stopni w trakcie konsolidacji -staż pracy?) były jasno określone w jakimś porozumieniu pomiędzy MF, a ZZ (byle nie takim jak porozumienie alokacyjne), a najlepiej w przepisach przejściowych,(dla tych oczywiście co zostaną namaszczeni :lol: propozycją zatrudnienia)

na właśnie Jabol, bo to przecież te same związki co w 2003 oprócz S.Siwego i boję sie ze klepna wszystko MF (jak do tej pory)

Ja jestem za reformą, a skoro Słońce jest przeciw, to może to tylko oznaczać, że zostanie ona przeprowadzona, gdyż przez te długie lata nie udało Jej się tak naprawdę przeforsować niczego z wielu postulatów dla dobra Słuzby Celnej.

Gdyby Słońce było ZA (oczywiście oficyjalnie :lol: ), to miałbym wątpliwości.

PS Niedługo otrzymamy nowszą wersję projektu. Nie będzie prawdopodobnie żadnych poważnych ruchów do czasu rozlicznienia podatku dochodowego od osób fizycznych (oczywiście poza oswajaniem z nieuniknionym), a później powinno nastąpić przyspieszenie, uchwalenie i nowe narodzenie :wink:

PS Nawet nie wiecie, jak można przyspieszyć proces legislacyjny, gdy sie tylko tego chce i ma się większość :lol:

Jabol, boje czy my nie dzielimy skóry na niedźwiedziu, który całkiem zdrowy gania po lesie. Propozycja ustawowego okreslenia pensji minimalnej jest bardzo kusząca i trudno szukac kogos, kto byłby przeciw takiemu rozwiązaniu.
Natomiast zanim tak się stanie, czeka nas lustracja pracowników. I widać że władze to głownie mają na celu. Ciagle nie wiemy jakie to bedą kryteria, poza tym, że pełnomocnikami ministra w tym zakresie zostana prawodopodobnie dyrektorzy obecnych izb celnych i na pewno zostaną odrzuceni ci którzy współpracowali ze specsłużbami PRL. Zatem szykuje się sie nam alkokacja anno domini 2003/2004 r. Wtedy tez mówiło się o rozłakowym, mieszkaniach, pieniadzach na przeprowadzki itd. A było tak, jak zwykle. Dlatego uważam, że należy bardzo pilnować tej sprawy i domagać się od MF jasnych, obiektywnych kryteriów weryfikacji pracowników.

wynagrodzenie minimalne fakt fajnie to wyglada ale nie wiem czy ja to źle czytam czy poprostu nie doczytaliście bo w ustawie jest mowa również o mnożniku a nie jest powiedziane że musi być przynajmniej 1

Masz rację Grucha!!!
Art. 141. 1. Wynagrodzenie urzędnika skarbowego składa się z wynagrodzenia zasadniczego i dodatków do wynagrodzenia, ustalanych z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość według odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.
2. Wynagrodzenie zasadnicze powinno uwzględniać doświadczenie i umiejętności zawodowe, zajmowane stanowisko oraz charakter wykonywanej pracy.
3. Wynagrodzenie zasadnicze urzędnika skarbowego XVI stopnia nie może być niższe niż trzykrotność minimalnego wynagrodzenia przewidzianego w przepisach o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. 4...

Węszę w tym zapisie podstęp. Nasze wynagrodzenie ustalane wg mnożnika, ale nie mniej niż 3xmin. Jeżeli kwota bazowa bedzie wzrastać tak jak do tej pory, to bedzie to to samo gów..., bo pensja minimalna będzie wzrastać na pewno znacznie szybciej.
Wcześniej rozpisywałęm się na temat uzależnienia wysokości wynagrodzenia od pensji min., ale byłem w błędzie.
W ten sposób w trakcie procesu legislacyjnego wystarczy wykreślić ust.3 i będzie tak jak jest, czyli ...

PS Poza tym, czy z tego zapisu wynika, że urzednicy zaszeregowani w widełkach od XV do I grupy mają zarabiać conajmniej tyle co nowozatrudnieni w grupie XVI? To takie szukanie dziury w całym, ale nie jest to niemożliwe.

Mnożnik

Z tego co zrozumiałem, to mnożnik ma dotyczyć dodatków do uposażenia.

ale jest tam taki mały przecineczek i to oznzcza że mnożniki stosuje sie do zasadniczego i dodatków :x

ale to nie znaczy, że ten malutki przecineczek nie urośnie i dojrzeje do "i" :shock: Nauka radziecka zna takie przypadki ( "lub czasopisma")

Nie próbowałbym dokonywać rozbioru logicznego poszczególnych zapisów w tym napisanym na kolanie projekcie. Nie jestem pewien, czy autorzy tego gniotu wiedzą co to logika!!!

nic nie trzeba wykreślać a wszczególności ust.3. pensja zasadnicza jest tylko elementem wynagrodzenia i ona będzie ok. 3000zł ale mnożnik będzie np. 0,79 i wyjdzie jak teraz ;(

MF nie pozwoli sobie na zrobienie krzywdy i możemy nie karmić się złudzeniami, że pensyjka będzie atrakcyjna. Jest tak jak napisałem kilka tygodni temu, obiecuje się wiele nie dając praktycznie odrobiny pewności w jakiejkolwiek sprawie. Jest to działaie świadome, mające na celu tylko to, aby mechanizm działał do końca, potem to już jakoś będzie( chyba, że znowu jakiś pomysł edukacyjny lub świńska górka). 8)

3000

sorki, ale dostaniecie WIELKIE G....., A NIE MINIMALNE 3000,- ZŁ - INFORMACJA POTWIERDZONA W KREGACH PARLAMENTARNYCH !!! WIEKSZOSC OSOB JUZ PLANUJE WYDATKI Z KWOTY WIDMO !!! Jaki byłoby poparcie KAS gdyby tego zapisu nie było??? Pozdrawiam WSZYSTKICH F.................

Te 3 tys. to piękny zapis, ale czy to prawda, że w uzasadnieniu nie ma mowy o ocenie skutków finansowych, tzn. mówi się o tym, że bez dodatkowych wydatków z budżetu zapewni się powyższe. Tymczasem już za parę dni GP pisze o blisko 300mln przeznaczonych w budżecie na ten cel.
SKĄD GP WZIĘŁA TĄ CYFRĘ.
A co z kolejnymi latami, GDZIE RZEKOMO MA BYĆ AWANS CO 2 LATA??? Ewidentnie widać brak dobrych intencji projektodawcy.

p.s. Pytam czy ktoś czytał UZASADNIENIE do projektów o KAS, bo ja sam po przeczytaniu dwóch stron musiałem już kategorycznie przestać, gdyż za bardzo rozbolał mnie brzuch ze śmiechu.
A tak na poważnie to jest mi wstyd, że coś takiego może w ogóle wyjść z resortu odpowiedzialnego za budżet RP. To uzasadnienie jest tak infantylne, że brak mi po prostu słów. Ręce opadają.

Biorąc nadto pod uwagę zapisy godzące wprost w prawa nabyte i różnicujące nieprawnie ludzi stwierdzić należy , że albo ten projekt to jest jakiś głupi żart, albo podpucha.
Jeśli zaś nie mamy do czynienia z niekontrolowanym do końca wybrykiem kogoś z MF i taki projekt Związki Zawodowe otrzymają do konsultacji to odpowiedź będzie krótka:

PROJEKTODAWCY NIE MOGĄ PRACOWAĆ W KAS, GDYŻ NIE SPEŁNIAJĄ WYMOGÓW ART.105 UST.1 PKT.3
PANIE MINISTRZE - PO LEKTURZE PROJEKTÓW STWIERDZIĆ MUSZĘ, ŻE TA USTAWA SKRZYWDZI WIELU BARDZO PORZĄDNYCH I MERYTORYCZNYCH LUDZI JESZCZE BARDZIEJ NIŻ PROCES ALOKACJI KADR PRZEPROWADZONY PRZEZ PANA DWÓCH POPRZEDNIKÓW.

WNOSZĘ O WYCIĄGNIĘCIE KONSEKWENCJI SŁUŻBOWYCH WOBEC OSÓB, KTÓRE STWORZYŁY TE PROJEKTY.

Re: 3000

xxx napisał:
sorki, ale dostaniecie WIELKIE G....., A NIE MINIMALNE 3000,- ZŁ - INFORMACJA POTWIERDZONA W KREGACH PARLAMENTARNYCH !!! WIEKSZOSC OSOB JUZ PLANUJE WYDATKI Z KWOTY WIDMO !!! Jaki byłoby poparcie KAS gdyby tego zapisu nie było??? Pozdrawiam WSZYSTKICH F.................

mozna wiedziec czemu tyle w tobie nienawisci?
Jakies kompleksy?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry