Tak, struktura niekiedy bywa niezwykła bo jakże tłumaczyć fakt ( do niedawna) utrzymywania oddziałów celnych, gdzie stan osobowy liczył 1:1, 1:3 lub 1:5 tj.kierownik : funkcjonariuszy, jak nie utrzymywaniem nic nierobiących, za nic nie odpowiadających ale dobrze opłacanych stanowisk kierowniczych , gdzie nawet w oficjalnych statystykach odpraw celnych( publikowane tabelki) specjalnie pomijano te oddziały aby nie drażnić lub raczej nie wk ..wiać funkcjonariuszy z O.C gdzie pracy jest znacznie więcej a nagród i premii mniej.Nie wiem jak w innych Izbach, ale w lubelskiej jest tak, że podają tabelkę, z której można wyczytać średnią kwotę na szeregowego funka, szeregowego skarbowca oraz osoby nieobjęte mnożnikami oraz średnią kwotę na kierownictwo (zawsze wyższe kwoty) z podziałem na funków/skarbowców. Mnie zawsze rozbraja, że podają procent jaki stanowi kasta znaczy eee sorry kadra kierownicza - w UCS ok. 10% a u skarbowców - ok. 20%
Muszę przyznać, że mają fajną strukturę - 1/5 kadry to jakiś kierownik.
Dlaczego nie zmienić tej struktury i utworzyć Posterunek Celny? A dlatego, że nie będzie sutych stanowisk KO dla starych towarzyszy lub młodych nepotow.
Dobrze jest trwonić nie swoje pieniądze przez władców z MF i DIAS.
Ostatnia edycja: