Takie tam urywki potencjalnego przyszłego MF. Wnioski niech każdy sam wyciągnie:
Obok zdecydowanego zwalczania problemu podatkowego PiS planuje powstanie krajowej jednolitej administracji skarbowej utworzonej z dotychczasowych urzędów celnych i urzędów skarbowych...
Jeśli chodzi o administrację – będzie zlikwidowanych albo połączonych kilka ministerstw. Jest szereg różnych inspekcji i organizacji kontrolnych, które sprawdzają całą działalność handlową, produkcyjną, rolniczą – one będą połączone, podobnie izby celne i administracyjne fiskalne w jednolity urząd podatkowy (oraz nastąpi przeniesienie ich w znacznej ilości na granice wschodnie).
Czyli jednak KAS,ucywilnienie i obejście w zwiazku z tym wyroku TK dotyczące emerytur mundurowych?
Dzień dobry,
ta wypowiedź zawiera obawy co do przyszłych działań wobec Naszej Służby Celnej, których skutków się obawiam.
Tak, o te obawy mi chodzi i ze względu na nie zaproponowałem rozmowę na temat koncepcji i argumentów przemawiających za pozostawieniem i GŁĘBOKIM ZREFORMOWANIEM, A NIE FAKTYCZNĄ LIKWIDACJĄ NASZEJ SŁUŻBY.
Po to chciałem otworzyć naszą dyskusję, żeby nas zmobilizować i pokazać, że mając odpowiednią argumentację, jesteśmy w stanie przekonać nowy Rząd o słuszności reform SC, a nie jej marginalizacji lub wręcz likwidacji.
Dlatego właśnie zachęcam do wskazania i usystematyzowania zbioru poglądów, koncepcji zmierzających do wykazania, że reforma da dużo lepsze skutki niż likwidacja (lub eufemistycznie określana głęboka restrukturyzacja i integracja z aparatem skarbowym).
Działania i lobbing trzeba było prowadzić jeszcze przed wyborami, o czym wielokrotnie pisałem.
Teraz jest już ostatni dzwon, żeby dotrzeć do decydentów lub zaplecza decyzyjnego w celu podjęcia próby odwrócenia potencjalnych groźnych zamierzeń wobec Naszej Służby Celnej lub w celu dostarczenia argumentacji pogłębiającej słuszny program reform SC przez nowy Rząd.
Jak też wspominałem - w naszych działaniach emerytury mundurowe to tylko pewien fragment całościowych działań.
To cel - de facto - drugorzędny wobec perspektywy marginalizacji/likwidacji SC.
Pozdrawiam