NAJNOWSZE INFORMACJE

• Thread starter Thread starter NOWOŚCI
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
I tak Cię wytykają palcami więc nie wiem o co chodzi.Dziwi mnie tylko fakt że nie rozumiesz tego że przez tyle lat Cię dymają to jest ok

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
KORCZOWA STOI ..NIE WIADOMO CO W NOCY ...ALE CELNICY JUŻ WIEDZĄ O FIASKU ROZMÓW...INFORMACJA Z TVP INFO
czy wystąpienie celników poszło w całości, bo nie zdążyłąm tego zobaczyć, jeśli nie, to telewizja zmanipulowała wszystko to, co się wydarzyło. Coś nieprawdopodobnego.

media manipulują, piszą na banerach dużymi literami ze to ZZ zerwały rozmowy a z rozmowy telefonicznej Siwego nadanej na wizji TVPinfo wyraźnie wynikało że to rząd zerwał a po wypowiedzi pana Boniego jestem pewien ze to wina rządu, dlaczego nie chcą wyraźnie powiedzieć że emerytury mundurowe dostaniemy

Bo nie dostaniemy, przezcież to było jasne od samego początku. Myślę że w całych tych rozmowach to był jedyny punkt nie do przebrnięcia, niestety zarówno z jedne jak i z drugiej strony ( rząd nie chce dać a ZZ nie chcą zrezygnować). Więc wiadomo że fiasko musiało nasątpić.

A teraz wypowiem sie w języku jakim większość tu operuje...
Gówno dostaniemy te emerytury!!! Jest tendencja do odchodzenia od wcześniejszych emerytur bo nie ma kto na nie pracowac!!! Gówno je dostaniemy i gówno dostaniemy teraz to co moglismy mięć. Dla mnie 500 to masa pieniędzy. Wystarczy na przedszkole dla Córeczki!!! I to już ok. A czego chcieliście - 100% podwyżki. A rząd z kolejnymi protestami na karku to da?? Czy Wy na miejscu premiera dalibyście taką kase jednej grupie zawodowej wiedząc ze inne wyciągną rece?? Pomyslcie choć troche, bo wstyd mi za Was. Ludzie gdzie Wy macie mózgi?? A opinia społeczne to co pies?? Nie wiem jak Wy ale ja nie chcę byc wytykany palcami jako pierd..ny celnik, co z pazerości nic chciał podwyżki!!!!!
Nie wiem jak to sie stało że rozmowy zerwano. Czyja to wina.
Ale jeśli te propozycje były realnie potwierdzone z datami itp... to ja DOMAGAM SIę ICH PRZYJęCIA!!!!!!!!!
Czego ludzie wiecej chcecie?? Kto teraz będzie protestował w tak znacznej liczbie?? Ile macie tych UŻ
Ja też wykorzystałem wszystkie UŻ i teraz pier..l to
wracam do pracy.
W przeciwieństwie do innych mam mózg i trochę logicznego myślenia.
a teraz prosze - dajcie upust emocjom.... piszcie.
Przepierdolimy to co mogliśmy już mieć, przez chore ambicje!!

Ja nie jestem z MF!!! Pracuję w cle od niespełna 3 lat. Na wschodzie. Wiem co to praca, wiem też co to życie. Wiem przede wszystkim to że dla mnie 500 to kupa forsy. Sprawiedliwości nigdy nie znajdziemy i zawsze będzie za mało. Ktoś mówił, że łamistrajkom w oczy nie będzie chciał patrzec.... ja Wam powiem, ze po tym jak sam protestowałem to nie spojrzę Wam jak spierdolicie to co już mamy!!!

Choć raz emocje odsuńcie na bok i pomyślcie LOGICZNIE.

Wcielcie sie w tych rządzących... Macie 2 tyś złotych i 6 dzieci.... Jedno chce 400 zł. Dacie?? A wy chcieliście dac 100... bo musi dla reszty zostać i jeszcze na chleb i mleko... Dacie 400 jednemu, a reszta już chce tyle samo..
Ludzie pomyślcie K..wa mać, bo już mnie szlag trafia.
Nie zepsujmy tego co już wywalczyliśmy

dwa miliony kwiatu ziemi polskiej na obcej ziemi nikogo nie obchodzi .....tym bardziej następne tysiące!!!!!

szkoda słów siedzi sobie funkcjusz z SG w budzie na pasku i sprawdza paszporty, ciepło ma a obok stoi na pasku zoll, otwiera bagażniki, podnosi plandeki, wchodzi na TIRy, a przy tym łeb jak sklep bo to przepis o transporcie drogowym, kodeks celny , kodeks karny skarbowy, przepisy i wkładnie Unijne, prawo atomowe, ustawa o broni, ordynacja podatowa, kpk, kk a w tyłek wieje dezcz za mundur leje, mróz w uszy szczypie i tak do 65 a G z ciepełka po 15 i to jest równość właśnie według PO , oj chyba frekwencja podcza ostatnich wyborów była najwyższa w całej nazej wolnej Polsce...................

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
A teraz wypowiem sie w języku jakim większość tu operuje...
Gówno dostaniemy te emerytury!!! Jest tendencja do odchodzenia od wcześniejszych emerytur bo nie ma kto na nie pracowac!!! Gówno je dostaniemy i gówno dostaniemy teraz to co moglismy mięć. Dla mnie 500 to masa pieniędzy. Wystarczy na przedszkole dla Córeczki!!! I to już ok. A czego chcieliście - 100% podwyżki. A rząd z kolejnymi protestami na karku to da?? Czy Wy na miejscu premiera dalibyście taką kase jednej grupie zawodowej wiedząc ze inne wyciągną rece?? Pomyslcie choć troche, bo wstyd mi za Was. Ludzie gdzie Wy macie mózgi?? A opinia społeczne to co pies?? Nie wiem jak Wy ale ja nie chcę byc wytykany palcami jako pierd..ny celnik, co z pazerości nic chciał podwyżki!!!!!
Nie wiem jak to sie stało że rozmowy zerwano. Czyja to wina.
Ale jeśli te propozycje były realnie potwierdzone z datami itp... to ja DOMAGAM SIę ICH PRZYJęCIA!!!!!!!!!
Czego ludzie wiecej chcecie?? Kto teraz będzie protestował w tak znacznej liczbie?? Ile macie tych UŻ
Ja też wykorzystałem wszystkie UŻ i teraz pier..l to
wracam do pracy.
W przeciwieństwie do innych mam mózg i trochę logicznego myślenia.
a teraz prosze - dajcie upust emocjom.... piszcie.
Przepierdolimy to co mogliśmy już mieć, przez chore ambicje!!!
A TO 500 TO NETTO CZY BRUTT JAK MYSLISZ

Naiwny jestes? dostaniesz ale srednio 500 na etat. Czyli pan dyr 1000 a ty 100, i pomysl co powiesz coreczce za rok albo dwa jak nie bedziesz mial na podreczniki do szkoly.

Anonymous napisał:
szkoda słów siedzi sobie funkcjusz z SG w budzie na pasku i sprawdza paszporty, ciepło ma a obok stoi na pasku zoll, otwiera bagażniki, podnosi plandeki, wchodzi na TIRy, a przy tym łeb jak sklep bo to przepis o transporcie drogowym, kodeks celny , kodeks karny skarbowy, przepisy i wkładnie Unijne, prawo atomowe, ustawa o broni, ordynacja podatowa, kpk, kk a w tyłek wieje dezcz za mundur leje, mróz w uszy szczypie i tak do 65 a G z ciepełka po 15 i to jest równość właśnie według PO , oj chyba frekwencja podcza ostatnich wyborów była najwyższa w całej nazej wolnej Polsce...................

Swięta prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Obecnie nie pracuję na przejściu, więc mojego protestu nikt by nawet nie zauważył. Chodziłem do pracy, ale jeśli myślicie, że pracowałem, to się mylicie. Natomiast jutro, to mnie nawet dźwigiem do pracy nie zaciągną!!! Przegięli maksymalnie!

Anonymous napisał:

Jesli SG jest w stanie przejac z dnia na dzien i bez problemu nasze obowiazki to jakie oni maja nadwyzki kadrowe? Co oni robia teraz ze maja wolne moce przerobowe? Dlubia w nosie?

Anonymous napisał:
Obecnie nie pracuję na przejściu, więc mojego protestu nikt by nawet nie zauważył. Chodziłem do pracy, ale jeśli myślicie, że pracowałem, to się mylicie. Natomiast jutro, to mnie nawet dźwigiem do pracy nie zaciągną!!! Przegięli maksymalnie!

I TAK TRZYMAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A czemu państwo nie pomyślało wcześniej o podziale pieniędzy, tylko teraz kiedy grozi mu wypłata odszkodowań dla przewoźników. Na to to pieniądze się znajdą? teraz prosta kalkulacja dowodzi że jak by poszli na ustępstwa od razu to by jeszcze zaoszczędzili na tym interesie!!!!!!!!!!

Anonymous napisał:

Teraz wiemy gdzie wladza ma ludzi. Ciekawe ze takie same teksty slyszalem za komuny, kiedy Solidarnosc strajkowala. Tez byla mowa o odpowiedzialnosci za panstwo, o staniu na strazy wartosci (tyle ze wtedy socjalistycznych). Nic sie nie zmienilo. Rzad sie wykarmi, prawda? Panowie rzadzacy? Jesli tak teraz postepujecie z ludzmi to jakie mieliscie wtedy moralne prawo walczyc?

Rząd: "to smutne że celnicy zerwali rozmowy"

"smutni panowie" z MFu to potrafią podkreślić wagę sprawy!

TVP info

Zerwane zostały rozmowy związków zawodowych celników z przedstawicielami Ministerstwa Finansów. Spotkanie dotyczyło zakończenia protestu funkcjonariuszy. Rząd zaproponował celnikom 500 zł brutto podwyżki od początku 2008 r. oraz dodatkowe ok. 500 zł w 2009 r. – poinformował po rozmowach z celnikami minister w Kancelarii Premiera Michał Boni. – To strona związkowa zerwała rozmowy – dodał Boni. Według związkowców, strona rządowa nie zajęła stanowiska w wielu kwestiach.

– Smutno, że tak zostały potraktowane propozycje strony rządowej, bo one były realne – powiedział szef służby celnej Jacek Dominik. Zapewnił, że miał i nadal ma determinację rozwiązania tych spraw.

Boni poinformował też, że rząd proponował także zmiany prawne, zwiększające bezpieczeństwo celników. Rząd chciał też przygotować projekt ustawy modernizacyjnej, który zawierałby kwestie emerytury mundurowej dla tej grupy zawodowej.

Szef doradców premiera dodał, że to, co można było zaproponować w ramach tegorocznego budżetu, zostało zaproponowane. Zaznaczył, że rząd w tym roku nic więcej nie może zaoferować protestującym.

Michał Boni podkreślił, że służba celna to służba dla kraju, a przepustowość naszych granic stanowi o wiarygodności Polski. Dodał, że opinia publiczna powinna ocenić odrzucenie propozycji przez związkowców rządowych propozycji.

Tymczasem Iwona Fołta z Porozumienia Białostockiego poinformowała, że strona rządowa nie była przygotowana do negocjacji ze związkowcami, a dokumenty są źle opracowane – zarówno pod względem formalnym, jak i merytorycznym.

Fołta dodała, że Ministerstwo Finansów nie uściśliło m.in. czy proponowana 500-złotowa podwyżka to kwota brutto, czy netto.

Związkowcy uznali, że strona rządowa nie zajęła stanowiska w wielu kwestiach podnoszonych przez strajkujących – m.in. w sprawie drogi kariery celnika. (IAR, PAP)

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:

Jesli SG jest w stanie przejac z dnia na dzien i bez problemu nasze obowiazki to jakie oni maja nadwyzki kadrowe? Co oni robia teraz ze maja wolne moce przerobowe? Dlubia w nosie?

facet z ZZ Sg nawija że nam wont od mundurówek, nas po 2004 roku alokowali na wschód, rozwiązali IC zachodnie i południowe i na wschód, a SG po wejściu do Schengen to musi się koniecznie doetatyzować, i dla nich żadna alokacja bo to dla nich niehumanitarne, i jaka to służba jaki rozkaz............ u nich w biurach więcej funkcjonariuszy jak na granicy łącznie z mobilnymi razem wzięci

Koledzy i Koleżanki - walczymy dalej!!! Teraz albo nigdy!
PROPOZYCJE RZĄDU SĄ NIE DO PRZYJECIA

Stanowisko strony rządowej na potkaniu związkowymi w dniu 30 stycznia 2008 r.
o godz. 15.00

1. Uposażenia/wynagrodzenia

Po powtórnej dogłębnej analizie budżetowej strona rządowa podtrzymuje kwotę 500 zł brutto wzrostu uposażeń dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej od dnia 01 stycznia 2008 r. W stosunku do pierwotnych propozycji jest to więcej o 245 niż planowano w budżecie.
Zostanie również utworzony na rok 2008 dodatkowy fundusz motywacyjny.
Pozostałe podwyżki będą zaplanowane w ustawie „modernizacyjnej”, co pozwoli na zbliżanie uposażeń do obowiązujących w Straży Granicznej – co oznacza podniesienie wskaźnika wielokrotności kwoty bazowej w 2009 roku do poziomu 2,50.

2. Wypłata środka specjalnego

Strona rządowa uznaje wypłatę środków w tym zakresie za zasadną. Wypłata zostanie dokonana poprzez odpowiednie zapisy w ustawie „modernizacyjnej” i nastąpi w 2009 roku.

3. Emerytury mundurowe dla funkcjonariuszy celnych

Nie ma możliwości dokonania tak głębokiej zmiany w całym systemie emerytalnym bez pogłębionych analiz finansowych dot. relacji pomiędzy różnymi grupami zawodowymi i ich specjalnymi uprawnieniami. Strona rządowa uznaje, że analiza i ocena możliwości wprowadzania dla funkcjonariuszy celnych uprawnień z systemu zaopatrzenia emerytalnego powinna być elementem prac nad ustawą „modernizacyjną”.

4. Restytucja uprawnień funkcjonariuszy celnych

Uważamy za konieczne wprowadzenie pełnej restytucji nie w trybie ustawy, ale po analizie wszystkich przypadków osób, które zostały zwolnione w trybie art. 25 ustawy o Służbie Celnej. Przygotowana zasada dla pełnej restytucji nastąpi równolegle z pracami nad zmianą ustawy o Służbie Celnej. Zasady te wejdą w życie równolegle z wejściem w życie tej zmiany.

5. Nadgodziny

Do tej pory był tylko odbiór godzin, nie było innego rozwiązania finansowego. Ze względu na zapisy prawne zawarte w ustawie o Służbie Celnej funkcjonariusze celni tylko w określonych w ustawie okolicznościach podlegają rozwiązaniom z kodeksu pracy, co oznacza, że członkowie korpusu służby cywilnej zatrudnieni w Służbie Celnej zagadnienia dotyczące nadgodzin mają uregulowane przepisami zawartymi w Kodeksie pracy.
Wprowadzenie zasad dot. wypłaty z tytułu godzin nadliczbowych wymaga zmiany ustawy o Służbie Celnej i zmiany w pragmatyce służbowej.
Wymiar finansowy – propozycja 18,00 zł/godzinę
Proponuje wprowadzanie projektu, który będzie obejmował wypłatę uposażeń za nadgodziny za okres od dnia 01 stycznia 2008 r.

6. Zarządzanie zasobami ludzkimi

Należy – zdaniem strony rządowej:
a) zmienić rozporządzenie Ministra Finansów - wprowadzić zasady wedle której awans funkcjonariuszy celnych będzie raz na 5 lat (rozwiązanie preferujące Służbę Celną), w stosunku do innych służb mundurowych;
b) przeprowadzić całościową analizę i ocenę mechanizmów i instrumentów zarządzania zasobami ludzkimi i doprowadzenia – przy współpracy ze stroną społeczną – do nowych uregulowań dot. ścieżki kariery zawodowej, zmiany modelu ocen okresowych.
Prace nad analizą i oceną od dnia 01 lutego 2008 roku
Wnioski i rekomendacje przekażemy stronie związkowej do wypracowania i wdrożenia nowego modelu rozwiązań.
Zakończenie prac do 29.02.2008 r.

7. Alokacja
a) uznajemy za niesłychanie ważne umożliwienie funkcjonariuszom celnym alokowanym powrotu do ich miejsca zamieszkania. Ze względu na skalę zjawiska i potrzebę zapewnienia służby/pracy sprawę można rozwiązywać sukcesywnie. Dokonana zostanie w analiza możliwości etatowych jednostkach organizacyjnych administracji celnej zlokalizowanych na zachodzie i południu kraju. Rozwiązanie takie może nastąpić w perspektywie kilku, kilkunastu miesięcy w celu realizacji tego postulatu;
b) problem alokowanych funkcjonariuszy celnych może być również rozwiązany poprzez umożliwienie tym osobom powrotu do innych jednostek podległych Ministrowi Finansów (izb i urzędów skarbowych) w obrębie ich miejsca zamieszkania w ramach zwalniających się miejsc pracy w administracji skarbowej.

8. Zawartość ustawy „modernizacyjnej”:

Projekt ustawy „modernizacyjnej” przygotowany zostanie do końca kwietnia 2008 r. Przyjęcie ustawy przez Radę Ministrów do dnia 16.06.2008 r. Ustawa ta ma obowiązywać w latach 2009-2011. Ustawa ta będzie zawierać harmonogram dojścia do średnich uposażeń/wynagrodzeń funkcjonariuszy celnych/pracowników administracji celnej porównywalnych ze średnim uposażeniem Straży Granicznej. Poza tym będzie przewidywała środki budżetowe na:
- wzmocnienie motywacyjnego systemu uposażeń funkcjonariuszy celnych;
- stworzenie jednolitej umundurowanej Służby Celnej;
- zakup sprzętu i wyposażenia specjalnego;
- zakup i wymianę sprzętu transportowego;
- budowę nowych i modernizację użytkowanych obiektów;
- wypłatę zaległych świadczeń z tytułu włączenia środka specjalnego do wynagrodzeń za 2005 rok dla pracowników korpusu Służby cywilnej, zatrudnionych w Służbie Celnej, przeniesionych do Służby Celnej od 01.09.2003 r. i w 2004 r. z urzędów kontroli skarbowej i urzędów skarbowych.
Strona rządowa:
Podsekretarz Stanu Szef Służby Celnej – Jacek Dominik
Sekretarz Stanu w KPRM – Michał Boni
Warszawa, dnia 30 stycznia 2008 r. godz. 15.00

Status
Zamknięty.
Back
Do góry