Nagrody w Służbie Celnej. Czy motywują? Kogo?

Pytanie, może naiwne, to jest kasa netto czy brutto.
Proszę popatrzeć na "końcówki" nagród, w dziesiątkach złotych, to chyba raczej kwota netto.

Witam szanownych hejterów tele echo i grzechniks; trochę przedwcześnie ogłosiliście moją "śmierć" po prostu przez jakiś czas brak dostępu do neta :p.

Pokusiłem się o pewne przeliczenia, choć to zajmuje trochę więcej czasu niż niektórych komentarze :rolleyes:

Pomijając dyrektora z torunia pozostali wskazali ilość osób i wysokość nagród. Zgodnie ze zdobytymi przez Sławka danymi (dziękuję) 171 zastępców dyrektora, naczelników, zastępców naczelników otrzymało w całym roku 1.261.244 PLN co daje średnio 7376 PLN brutto rocznie. Zdecydowanie podkreślam że część z tych nagród wydaje się oczywistym przegięciem (np niektóre osoby z Krakowa, Katowic czy Szczecina choć nawet w tych izbach są "ulubieńcy" którzy otrzymali 30% tego co inni) ale średnia kwota nawet z ulubieńcami dyrekcji to 7376 PLN brutto rocznie.
Poprosiłem paru moich kolegów (tak tak mam takowych ) niefunkcyjnych z 2 komórek (gdzie mniejszość to eksperci) żeby powiedzieli jaką nagrodę dostali. I tak w czerwcu dostali 700-800 PLN a w grudniu za wzorowe średnio 1100 PLN za szczególne 1200 PLN. Co dziwne, za realizację celów ich komórka dostała więcej niż inne komórki po kilkadziesiąt złotych na funa więcej. W sumie za cały rok dostali 3100 - 3300 PLN brutto rocznie :eek:. Oczywiście zastrzegam, że mam tylko wyrywkowe dane dotyczące nagród funów, bo innych nie posiadam. Może w takim razie Sławku, jak wywołano temat nagród w Służbie warto udostępnić wysokość nagród funów, skoro mamy wyższej kadry?

Ot cała to prawda tele echo o 20 krotnie wyższych nagrodach wyższej kadry kierowniczej w stosunku do "ludków". To tylko powierzchowny prymitywizm i kiepskie manipulowanie wyrwanymi z kontekstu faktami. Gdybym posługiwał się taką retoryką to mógłbym odpowiedzieć, że w całym roku 2013 Z-ca naczelnika w białej podlaskiej dostał 700 PLN i prawdopodobnie wysokość nagród wyższej kadry kierowniczej jest niższa niż funkcjonariuszy (nigdy nie powiedziałbym ludków). Ale tak nie zrobię.

Grzechniks, sorki za skrót myślowy więc tłumaczę:
Fundusz płac to "środki finansowe zakładu pracy przeznaczone na wypłatę pracowników" Skoro do funduszu tego wchodzą środki przeznaczone na wypłatę naczelnika (np 6000 PLN) oraz specjalisty (np 2500 PLN) do czy 3 % odpisu z tego funduszu będzie zależne od zróżnicowania wpłaconych środków?

Powtarzam - zgadzam się ze Sławkiem że potrzeba jest merytorycznej dyskusji nad regulaminem nagród, bo jest tu sporo do zrobienia, nie zgadzam się z naginaniem faktów i pieniactwem. Może to jest powodem, że często na tym forum trudno o merytoryczną dyskusję, a co dopiero w realu...:(

twoja statystyka jest jak krótka spódniczka. która ma skutecznie zasłonić paskudę ... ale nie przestawaj. może nadzieja nie umrze ostatnia?

Tak zakładałem - szybka i merytoryczna odpowiedź ;)

Słowo Hejter jest neologizmem ( czyli nowym słowem które stosunkowo nie dawno weszło do użytku) a narodziło się w internecie. Hejter to osoba najczęściej krytykująca inne osoby lub ich prace, dodatkowo zazwyczaj krytyka Hejtera nie jest krytyką inteligentną popartą danymi tezami i argumentami a jest to krytyka poparta głównie przekleństwami. Hejter jest osobą zazdrosną o osiągnięcia innych o choćby nie wiem co jego zadaniem jest wytknięcie innym wszystkich możliwych wad i doczepienie się do do byle czego. Hejterzy najczęściej czują się anonimowi stąd też próbują ukazać że są kimś i im wszystko wolno. Rzeczywistość jednak jest całkiem inna. Hejterzy najczęściej są określani znanym powiedzeniem: „Mały pies a głośno szczeka” . Hejterzy zazwyczaj nie próbują się wykazać swoją inteligencją za to jednak próbują pokazać że znają wiele słów na K* S* D* itp.(Przekleństwa). Jeżeli trafisz na Hejtera trzymaj się na baczności i wiedz że będzie On pałał do Ciebie nienawiścią i nawet się nie skapniesz kiedy On odrobi Tobie D*pę.

może tak do meritum? to ile kaski przytuliło tych kilkunastu dyrektorów izb czy naczelników urzędów ...

znowu szybko i błyskotliwie ;)
Przecież wiadomo ile - od pierwszego postu - od opublikowania ich wysokości. Ty się jednak nie zmienisz :rolleyes:

A to Twoje słowa sprzed kilku dni - trzeba przyznać choć jedna merytoryczna uwaga:

"A jak to powinno wyglądać? Max. 2 razy więcej dla nadzoru kierowniczego wszelkich szczebli, który przecież obficie czerpie z wszelkiego rodzaju dodatków.

Tyle w temacie."

Co prawda pewnie powiesz 3300 x 2 to 6600 więc 7700 to więcej :D więc trudno się z Tobą dyskutuje

Tak więc Sławku może jednak próba pewnych ustępstw ze strony kadry zawartych w regulaminach:

1. Średnia wysokość nagrody kadry kierowniczej nie przekracza 150% średniej nagrody funkcjonariuszy na stanowiskach niekierowniczych
2. Średnia wysokość nagrody wyższej kadry kierowniczej nie przekracza 200% średniej nagrody funkcjonariuszy na stanowiskach niekierowniczych

Myślę, że mogłaby to być propozycja do dyskusji :)

No tym razem trochę dłużej pomyślałeś ;) niestety nic to nie dało dla jakości odpowiedzi :p
Ale trzeba przyznać że jak nikt inny opanowałeś sztukę wklejania filmików, zawsze to coś

Widzę tu prezentację niezłej księgowości kreatywnej praktykowanej przez niektórych kolegów. Oczywiście w dół. zapewne w celu zmarginalizowania problemu. Wydaje mi się jednak, że już na wstępie źle zadano pytanie, gdyż... tylko „PIT Ci prawdę powie”. Z niego powinna wynikać rzeczywista kwota przytulanych pieniążków. Wyjdzie na to, że dochód z wliczonymi dodatkami specjalnymi, dietami w euro, służbowymi delegacjami (na imprezki u kolegów) i innych, to pikuś w stosunku do tych ujawnionych mizernych nagród. Wskazać należy, że te sute comiesięczne gaże są wypłacane kadrze, w większości za poprawianie przecinków i kropek w podpisywanych pismach, a także za umiejętne zarządzanie (czyt. manipulację i wyzyskiwanie) naiwnych zasobów ludzkich...

talar, zmierzasz w dobrą stronę.

duży odział, ponad 100etatów, średnia nagroda za 2013 to 1400zł na rękę.

popatrz teraz na np. na szczecin- 5 dyr. wzięło znacznie więcej niż 100 osób w tym oddziale.
A są to pieniądze publiczne, jak to jest więc z ich podziałem?
Prywata, ależ oczywiście- i nie tylko.

Wysokość zasadniczego to rozpiętość mniej więcej od 1 do 3.
I taka też powinna być rozpiętość przy podziale funduszu nagród.

Ostatnia edycja:
Grzechniks:
Wysokość zasadniczego to rozpiętość mniej więcej od 1 do 3.
I taka też powinna być rozpiętość przy podziale funduszu nagród.

Cieszę się bardzo że zaczynamy dyskusję
Ja nawet w dalszym ciągu stałbym na stanowisku - kadra max 1,5 razy fun wyższa kadra max 2 razy fun. ;)

Pytanie jest czy jesteśmy gotowi na takie dyskusje, czy nasi przedstawiciele (związki) mogą czuć się związani takimi propozycjami. Oczywiście możemy dyskutować - wszyscy mamy równe żołądki, wszyscy powinni dostawać nagrody po równo. To już jednak było i "kobiety na traktory" również. We wszystkich firmach, prywatnych, państwowych innych jest tak że zarządzający zarabiają więcej i więcej się od nich wymaga. Próba negowania tego może narazić nas tylko na etykietę oszołomstwa. Zamiast tego może właśnie dyskusja i próba wynegocjowania czegoś dla dobra wszystkich :)

już niedługo

najpierw niech się oczyszczą publicznie i odejdą. rozmawiać należy z kadrą, która zostanie wyłoniona w wyniku uczciwej reformy. już niedługo.

d z i e c i n a d a.
meritum problemu to rozgrywka jak reformować by wszystko zostało po staremu.
kasa się kurczy więc dla potrzeb "nowoczesnych technik zarządzania kołchozem" potrzebne są nowe formy wykluczenia z podziału tortu.
jak się poddanym nie podoba, mogą się zwolnić, albo zwolnią was administracyjnie jak Sławka Siwego.

tylko siłą większości funkcjonariuszy zrzeszonych w wiarygodnych organizacjach pracowniczych można tę tendencję zatrzymać.
czas zrozumieć, że inicjatywy w ramach modernizacji nie mają na celu tylko dobra służby.
gdyby tak było to dotychczasowe efekty tzw. modernizacji by ten fakt pozytywnie weryfikowały.
niestety skutki w znacznej części są jednoznacznie negatywne, zarówno w sferze działań jak i ich skutków.
bierność oznacza zgodę na marginalizację.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Miałem trochę czasu, więc przyjrzałem się DIC Warszawa, przytulił skromne 29 000.
Za co?
1. uczestnictwo w projekcie "Analiza systemu opisów stanowisk i wartościowania w S.C.
No, tak. Mógł przecież powiedzieć, że nie ma czasu.

2. Dzień Dziecka w ogrodach KPRM.
Uff, już nie mogę.

3. Udział w pracach Zespołu do opracowania koncepcji wirtualnego oddziału.
No tak, znowu tylko udział, liczyłem na więcej-zatem poczekam na dalsze OSIĄGNIĘCIA.
A wirtualny OC funkcjonuje? NIE.

4. Organizacja spotkania nt. konwencji TIR.
Mogę być mł. specjalistą S.C. i takie spotkanie pewnie też zorganizuję.
O kurcze, ale się kompromitują.
5. No w końcu jest coś! Działania w procesie segmentacji podmiotów.
Zbudowano nawet jakąś bazę! SUKCES. Tylko kto tego używa?
I po co?

6. Wizyta monitorująca realizację procedur uproszczonych.
Rozumiem, że ją odbył. A były INNOWACJE w tym zakresie?
Pytanie retoryczne.

7. Wprowadzenie ZPC.
Pewnie mógł nie przeprowadzić?
Poproszę zatem o przedstawienie wyników- jak było przed, a jak jest po ZPC.
Podobno to wielki ORĘŻ.

8. Efektywność egzekucji podatków.
Jej, a mógł nie egzekwować? A może dać premię pracownikom EGZEKUCJI?

9. Praca w zespole do sprawy opracowania nowelizacji Zarządzenia nr 40 MF.
ZNOWU UDZIAŁ, w gdzie WYNIKI? Żałosne.

10. JEZU, co oni piszą? DIC zgłosił uwagi merytoryczne! Niemożliwe!
Nagroda za uwagi merytoryczne- jasna cholera, to już kabaret.
A jakie zatem wprowadzono UŁATWIENIA dla działalności gospodarczej?

11. Wzorowe wypełnianie obowiązków służbowych.
Fakt, nie lada osiągnięcie.

I ZA TAKIE COŚ 30 tys nagrody???

Może ktoś pokusi się o skomentowanie nagród dla DIC Wrocław-
to dopiero jazda!

Ostatnia edycja:
Panie Kapica ZPC może pan (tu już celowo z małej litery) między pośladki sobie wsadzić. Na siłę wrzucane są korporacyjne rozwiązania. Jedyne komórki w IC podlegające pod ZPC to akcyza, kontrola i egzekucja! A reszta? Rozumiem że na razie to bat na 3 komórki! Pytanie jak omiernikować finanse, ogólny, logistykę, informatykę i resztę?! Wprowadzenie ZPC przez Diców to fikcja. Nadal będzie kolesiostwo w przyznaniu nagród i ZPC nic tu nie zmieni! Ale teraz będzie cudowny pretekst żeby kasę zabrać!!!

I jeszcze nagrody po 30 koła za to coś dostają NIC w tym zakresie nie robiąc!!! KPINA!!!

Ostatnia edycja:
ZPC dla akcyzy, kontroli i egzekucji ? Bez przesady ! Każą im znaleźć tonę suszu tytoniowego, 5000 litrów podrabianego alkoholu i 100 000 oleju opałowego używanego niezgodnie z przeznaczeniem. A jak nie znajdą to co ? Do zwolnienia, brak awansu, nagana ? ZPC w tym wydaniu to tylko kolejny bat na ludzi. Wprowadzenie tego świadczy tylko o tym, że nasi przełożeni nie rozumieją o co w ZPC chodzi. Coś takiego można wprowadzić wg. mnie tylko na poziomie ministerstwa i dyrekcji Izb celnych a nie UC czy też OC.

ZPC dla akcyzy, kontroli i egzekucji ? Bez przesady ! Każą im znaleźć tonę suszu tytoniowego, 5000 litrów podrabianego alkoholu i 100 000 oleju opałowego używanego niezgodnie z przeznaczeniem. A jak nie znajdą to co ? Do zwolnienia, brak awansu, nagana ? ZPC w tym wydaniu to tylko kolejny bat na ludzi. Wprowadzenie tego świadczy tylko o tym, że nasi przełożeni nie rozumieją o co w ZPC chodzi. Coś takiego można wprowadzić wg. mnie tylko na poziomie ministerstwa i dyrekcji Izb celnych a nie UC czy też OC.

ZPC na poziomie UC jest dla akcyzy, obsługi przedsiębiorców, dozoru, dochodzeniowo-śledczego, kontroli przedsiębiorców, oceny ryzyka, oddziałów celnych, nie ma dla kontroli wewnętrznej i ogólnego. Jak widać na 9 jest dla 7.

Jak się popatrzy nawet w swoich IC, UC to są komórki, w których np na 1 osobę przypada miesięcznie 10 postępowań, a w innych 50. Czy w tej pierwszej i w tej drugiej komórce średnia nagroda na osobę ma być taka sama? Jak popatrzymy na przywołany dozór to jest grupa która znajdzie w roku "tonę suszu tytoniowego, 5000 litrów podrabianego alkoholu i 100 000 oleju opałowego używanego niezgodnie z przeznaczeniem" a druga nie. Czy osoby z pierwszej i drugiej grupy powinny dostać taką samą nagrodę?

Nagrody plus ZPC, grusza, wartościowanie ,korpusy, Grzegorz S.

Może nie a propos, ale ciekawe czy sprawa radcy ssc Grzegorza S wyszła już poza postępowanie przygotowawcze bo chyba nadal cieszy sie zaufaniem szefa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
I

Może ktoś pokusi się o skomentowanie nagród dla DIC Wrocław-
to dopiero jazda![/QUOTE] i nie tylko.

Kiedyś -raczej już dawno -na jednej z narad tzw. kadry kierowniczej w Gdyni jeden z ówczesnych kacyków tak skomentował przyznane nagrody. "Bo my to menadżering". No cóż nie lubię używać na forum wyzwisk, ale można i tak " bydło żre póki siano jest w żłobie". Inaczej trzeba się nachapać póki można ,bo przyszlóść to niewiadoma.
Szlag mnie trafia jak widzę te zakłamania w uzasadnieniach sowitych nagród dla tzw. kadry zarządczej( to zawsze wywołuje mój śmiech) . Lepiej już napisać ,że "bo człowiek zawsze chce więcej".
Czy w niemieckim Zoll istnieją nagrody?

Back
Do góry