Nagrody w Służbie Celnej. Czy motywują? Kogo?

ha, ha, ha ... niczego nie muszę udowadniać.

I tu się różnimy. Uważasz że chowając się za anonimowością można obrażać i kłamać a złapany za rękę krzyczysz że to nie Twoja ręka. Mi taki poziom dyskusji nie pasuje i to by było na tyle jeśli chodzi o dyskusje z Tobą.

Dużo dyskusji na temat tego jak nie powinno być:

1. Nie może być uznaniowości bo kierownik daje tylko swoim,
2. Nie może być ZPC bo to potworek legislacyjny
3. Nie może być po równo

Jeśli nie można "po uważaniu" i nie można dla wszystkich po równo oraz nie można przez konkrety to jak powinno być, bo mam wrażenie że po to Sławek (jeśli mogę tak mówić) wywołał tę dyskusję:confused:

Oczywiście, że także po to.
Jak powinno być? Powinny być Regulaminy, które nałożyłyby pewne ramy i przez to ostudziły zapędy SSC i DIC do tworzenia rażących i bulwersujących dysproporcji.

Ostatnia edycja:
Jutro opublikuję nagrody NUC i Z-ców oraz Z-ców DIC tych, które do nas wysłano. Niektórzy DIC nie dostarczyli, będziemy się na to oczywiście skarżyć :)

I tu pełna zgoda. Tylko co zawrzeć w regulaminie skoro zgadzamy się, że tradycyjna formuła "za wzorowe wykonywanie obowiązków" jest przeżytkiem, a za realizację zadań nie?

ha, ha, ha ... niczego nie muszę udowadniać.

I tu się różnimy. Uważasz że chowając się za anonimowością można obrażać i kłamać a złapany za rękę krzyczysz że to nie Twoja ręka. Mi taki poziom dyskusji nie pasuje i to by było na tyle jeśli chodzi o dyskusje z Tobą.

złapany za rękę to został jeden gość (?) z mf-u. przy radosnym rozdawnictwie publicznego grosza. także zapewne jutro okaże się, choć bardzo chciałbym się mylić, że ten model zarządzania przez beneficja został powielony na szczeblu urzędów. to byłoby na tyle, jeżeli chodzi o fakty.

jeszcze tylko chciałem zagrać. tylko nie mogę dobrać wystarczająco dekadenckiej nuty.

Regulamin nalezy wypracowac i zawrzec kompromis, a to oznacza że żadna ze stron nie będzie zadowolona. Takie Regulaminy, całkiem dobre, funkcjonowły przez lata i nikt, poza garstką wyższej kadry i "swojaków" nie narzekał. Wystarczy je użyć, ewentualnie lekko zmodyfikować. To uchroni nas przed nagrodami rzędu nawet 50 tys. zł, bo bliskie takim kwotom przypomnę były w przeszłości. Teraz są po 30 tys i więcej, w przysżłosci mogą być jeszcze wyższe, więc widać, że granicy i umiaru po prostu nie ma. Dlatego powinny być Regulaminy, notabene prawnie obowiązkowe.

Ps. To, że ZPC to potworek stwierdzili biegli w swoich opiniach, do których link jest gdzieś na pocz. w tym wątku.

regulaminy owszem ale na szczeblu co najmniej ministerialnym , bo znowu wyjdzie jak zawsze że każdy DIC wedle swojego uznania ....

Now look at them yo-yo's that's the way you do it ...

[video=youtube;wTP2RUD_cL0]http://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0&feature=player_detailpage[/video]

"Dyrektor Izby Celnej w ....
Pan ....
Dyrektor ds/kontroli
Pan ....

W związku z podaniem do publicznej wiadomości o przyznaniu dla Dyrektora Izby Celnej w .... "skromniutkiej ,, nagrody za całokształt, trudnej sumiennej i jak podaje pkt.... za wzorowe wykonywanie obowiązków w służbie celnej.Pozwolę się zapytać? tego samego Dyrektora Izby Celnej w ....., który pełnił obowiązki w roku 2010.Gdzie zniknęła moja, też jak pięknie mówi slogan- sł celnej za przejawianie inicjatywy i szczególne osiągnięcia nagroda za ujawnienie w kołach ,,Jeepa'' w dniu ......2010r 2025 x20szt papierosów.
Dziwnym a wręcz nie zrozumiałym staje się pojęcie pkt ..... wzorowe wykonywanie obowiązków przez Dyrektora IC ,że w dniu ..... w OC ......... nie było sprawnej sprężarki,by można było dokonać demontażu kół w bks i nie trzeba było wyjeżdżać poza Przejście Graniczne do zakładu firmy ".....,, Ponad to jak mówił kierownik OC .............. dniu ..........2010r cyt "dyro najadł się szaleju,, i chce Panu! zrobić Postępowanie Dyscyplinarne.Dziwnym znów staje się pojęcie-wzorowe wykonywanie obowiązków, przecież został wstrzymany ''skromniutki,, przemyt.Pragnę przypomnieć, że upominałem się do tego samego Dyrektora w 2011r o wysoce zasłużoną dla służby celnej i mojego skromnego portfela nagrodę ale Dyrektor dziwnymi pismami i przepisami, które jednak nie dotyczyły zdarzenia z dnia ujawnienia, stanowczo nie przyznał mi należnej nagrody, być może koła powinny wtoczyć się na terytorium RP a ktoś znów stanął na przeszkodzie, tak jak to miało miejsce z wozem "trefnego,, paliwa w autokarach autobusów których nikt nie starał się ujawniać,żeby nie stracić pracy.Proszę Pana Dyrektora w związku z tym, że w dniu ...........2011r zostałem zwolniony za, ......................i do dnia dzisiejszego nie pracuję i nie jestem ubezpieczony, to z wszelkimi regułami prawa i Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej,przeleje mi Pan moją ciężko i niebezpiecznie zasłużoną nagrodę na moje konto bankowe.

Do wiadomości.
Związek Zawodowy Celnicy -PL
Pan Sławomir Siwy-Przewodniczący

Z poważaniem i dla dobra całej służby Celnej
........................."

Pod linkiem dostępne nagrody wyższej kadry kierowniczej. Część DIC nie zna linii orzeczniczej i nie udostępniło pełnych danych. Będziemy w tej sprawie skarżyć się na ich bezczynność i rażące naruszenie prawa
http://celnicy.pl/content.php/1901-Nagrody-wyższej-kadry-kierowniczej-bez-DIC

Ps. Nie mogę dotrzeć do pisma z IC Białystok, normalnie "diabeł przykrył ogonem", ale pamiętam że widziałem tam coś ok. 30 tys. zł dla jednego z NUC - głowy jednak nie dam, ale piszę bo tak zapamietałem

Talar, pucu, gdzie jesteś?

No to mamy komplet beneficjentów tegorocznej edycji tańca z trzyprocentówką. Albo, jak twierdzą niektórzy, tańca przy korytku.

Zwyczajne zwyczaje na celniczym parnasie.

P.S.

Czy komuś się zechce podsumować wypłacone kadrze nagrody?

Ostatnia edycja:
jak to wszystko czytam,to mnie szlag trafia,jeszcze wszyscy pamiętamy jak mówiono,że nagrody na koniec roku 2013 będą skromne i były, ale dla tych co tyrają. Służba Celna to pewnie jakaś spółka Skarbu Państwa,skoro wierchuszka przyznaje sobie tak gigantyczne nagrody...Przypomnijcie sobie aferę w Sejmie jak marszałkowie otrzymali po 30 - 40 tysięcy złotych na nagrody za wypełnianie obowiązków.:mad::mad::mad::mad:

odpis 3% POTRĄCANE Z PENSJI?
talar, ogarnij się.
to jest 3% z funduszu płac.

podoba mi się IC Łódź, bardzo mądrze dzieli te nagrody, właściwiej: pieniądze publiczne.

Jakie dysproporcje w urzędach? Podobno po 10 tys. dla naczelników, po 8 tys. dla zastępców i po 500 złociszy dla ludków.

Zastanawiam się czy nie masz wiedzy czy kłamiesz celowo. :mad: Wskaż choć jedną izbę, w której nagrody naczelników były 20 krotnie wyższe niż pracowników. A zapomniałem :o użyłeś słowa podobno.... Podobno właśnie dlatego niektórzy przestali pisać na tym forum - ponieważ podobno łatwiej tu o obrzucanie się błotem niż o dyskusje o cle.
Nadal ponawiam oczekiwanie - wskaż izbę gdzie naczelnicy dostali 20 razy więcej niż pracownicy.

Nadal czekam nisko na pojawienie się Szanownego Kolegi. Tak aktywnego do chwili opublikowania informacji publicznej w przedmiocie nagród dla naczelników ...

tele echo, daj spokój.
taki talar to kundel, nic więcej.
pewnie sam bierze te nagrody o potem udaje głupa.
skundlony, jak wielu.

daj mu spokój

Nadal czekam nisko na pojawienie się Szanownego Kolegi. Tak aktywnego do chwili opublikowania informacji publicznej w przedmiocie nagród dla naczelników ...

Daj spokój Talarkowi.
W łódzkiej izbie naczelnik urzędu ze słabymi wynikami dostał razem coś ok.6-nie chce mi sie nawet sprawdzać ( Bajak-etymologia nazwiska wskazuje, że ujał dyrektorkę opowiadaniem i dostał kasę mimo, że urząd w pewnych wskaźnikach pikował).
Ten drugi urząd niewiele lepszy bo ma na koncie mandat 1200 zł wystawiony na bezdomnego (ciekawe ile ściagnęli)

Ten kto dzielił miał w dupie wskaźniki i cele.
Tak więc SSC dając 31.000 dyrektorce wpisał się w ten schemat lekceważenia reguł, które sam ustalił.

Ostatnia edycja:
wstyd patrzeć jak kadra rzuca się na skromny 3% fundusz płac przeznaczony dla zwykłych funkcjonariuszy.

przed wakacjami i przed Wigilią trochę grosza dla ludzi się zawsze przyda.
Po to jest ten fundusz.

Jak czytam, w wątku IC Łódź, niehonorowo jest walczyć o gruszę w sądzie, honorowe lecz jest
branie dziesiątek tysięcy nagród z funduszu pracowników.

Niektórzy nawet nie mają honoru, by te kwoty podać.

Żałosne.

Back
Do góry