kandydat WZP
Aktywny użytkownik
- Punkty reakcji
- 52
A z czego niby taki obowiązek lekarza POZ wynika? Na pewno nie z ogólnych przepisów rozporządzeń do ustaw pragmatycznych mówiących o przystąpieniu do testu po okazaniu zaświadczenia lekarskiego. Problem jest znany od lat (można poszukać w Google) i o ile nic się ostatnio nie zmieniło, pewnie dalej istnieje. Oczywiście nie według wszystkich, np. tutaj Zieliński bajdurzy, że ogólnie wszystko jest OK.toteż żaden lekarz rodzinny nie ma prawa odsyłać Cię do lek. medycyny sportowej i ma obowiązek wydać Ci takowe zaświadczenie (chyba, ze istnieją przeciwwskazania, ale tez powinien zrobić to na piśmie), pytanie czy warto iść na wojnę z własnym lekarzem rodzinnym.
Co do rozwiązania - jak ja potrzebowałem zaświadczenia to poszedłem do innego lekarza i powiedziałem, że okazało się, że zaświadczenie musi być takiej treści jak w rozporządzeniu (na szczęście udało się przy tym drugim podejściu).
Rozumiem lekarzy, którzy nie chcą wystawiać takich zaświadczeń (prawdopodobnie na ich miejscu sam bym tak robił), bo zawsze jest szansa, że klientowi coś się stanie na tym teście i w związku z niejasną sytuacją prawną można się potem bujać miesiącami z jakimiś wyjaśnieniami. To samo zresztą dotyczy pracowników/funkcjonariuszy z komisji, którzy mogą nie chcieć dopuszczać to testu ludzi z zaświadczeniami o innej treści niż wynika z rozporządzenia.