„ Ad. 2. W kolejnym punkcie porządku odprawy Zastępca Szefa Służby Celnej A. Szymankiewicz, przedstawiła w formie prezentacji Naruszenia dyscypliny służbowej funkcjonariuszy celnych w latach 2005 – 2006, w tym w szczególności:
- podstawy wszczęcia i ilości postępowań dyscyplinarnych przeprowadzonych w 2005 roku w poszczególnych izbach,
- podstawy wszczęcia i ilości postępowań dyscyplinarnych przeprowadzonych w I połowie 2006 roku w poszczególnych izbach (do 12.09.2006 r.)
- strukturę postępowań dyscyplinarnych przeprowadzonych w 2005 i I półroczu 2006 r.,
- strukturę orzekanych kar dyscyplinarnych w 2005 i I półroczu 2006 r.,
- kary stosowane w orzeczeniach dyscyplinarnych w roku 2005 w poszczególnych izbach celnych,
w przemyslu jest ten scenariusz realizowany wszyscy zatrzymani celni otrzymali zarzut popełnienia przestepstwa w latach 2005-2006 z duzym stażem pracy młodzi są cacy
- kary stosowane w orzeczeniach dyscyplinarnych w I półroczu 2006 r. w poszczególnych izbach celnych,
- zestawienie ilości przypadków nietrzeźwości funkcjonariuszy celnych, w tym przypadków stwierdzonych z wykorzystaniem posiadanych alkomatów w latach 2005 – 2006.
Wprowadzono jednak odgórnie, ten czarny scenariusz z którego wynika tylko jedno: NIE WAŻNE ZA CO, WAŻNE ABY BYŁO DUZO postepowań dyscyplinarnych.
Ciekawe, czy wyznaczono jakies sztywne normy, czy dano wolną rękę dyrekcji izb??? Ciekawe, czy znów obiecano nagrody dla nadgorliwych dyrektorów za zwolnienie największej liczby funkcjonariuszy??? To prawdziwy AKORD.
W tym wszystkim najbardziej zachwyciła mnie mozliwość przedstawienie ludzkich dramatów w charakterze PREZENTACJI. 8)
Niezależnie od powyższego Zastępca Szefa Służby Celnej A. Szymankiewicz:
- wskazała na potrzebę wypracowania przez dyrektorów izb celnych procedur, które umożliwiałyby ujawnianie przypadków nietrzeźwości funkcjonariuszy celnych i pracowników Służby Celnej podczas wykonywania obowiązków służbowych,
Nie jestem chodzącym alkomatem, ale jestem w stanie poznac gościa po kilku głębszych na przysłowiowe oko, sztuka ta jakoś nigdy nie udawała sie Naczelnikom stającym oko w oko z .......powiedzmy kierownikami zmian 8)
Pewnie mogą.
- uznała, że kadra kierownicza zdecydowanie zawyża coroczne oceny funkcjonariuszom celnym i pracownikom.
Może sie tak dziać w dwóch przypadkach:
Przypadek 1. Lansowania swoich ulubieńców, którzy w nagrodę za nosy i języki brązowego koloru, otrzymuja wysokie oceny.
Przypadek 2. W Słuzbie Celnej jest wiele osób, którym sie jeszcze chce pracować, a nie biernie oczekiwac wpłaty na konto.
Miały być tylko dwa, jednak coś mi się zdaje, że w przypadku SC mamy do czynienia z połączeniem tego, co napisałem wyżej. Tylko, których jest więcej???
- w Izbie Celnej w Łodzi miały miejsca przypadki przedstawiania przez funkcjonariuszy celnych fikcyjnych rachunków w celu uzyskania refundacji w związku z przeprowadzkami w ramach alokacji. Sprawy zostały skierowane do prokuratury.
A wymuszenia rozbójnicze stosowane przez Ministerstwo Finansów w sprawie alokacji do wybranego przez funkcjonariusza urzędu. Chcesz się przenieść -OCZYWIŚCIE- jak podpiszesz oświadczenie, że rezygnujesz ze wszelkich naleznych świadczeń.
zwiększenie bezpieczeństwa funkcjonariuszy celnych, którzy są pomawiani i zastraszani.
....proponuję uzyskać poprzez wprowadzenie....
jednolitych procedur łącznie ze zwolnieniem ze służby
Wtedy nikt nie będzie się musiał o nas martwić, bo sprawa bezpieczeństwa stanie sie juz tylko naszym problemem. 8)