Szanuję Twoje zdanie ale się z nim kompletnie nie zgadzam. Ja przeszkolenia mam i uważam, że każdy funkcjonariusz powinien je mieć. To sluzba. Czyli idąc Twoim tokiem, to funk SG na granicy ma całkiem inne obowiązki i zdarzenia jak funk SCS z gołym paskiem.
Lepiej funkow nie szkolić z spb i broni, bo będą stwarzać zagrożenia dla nich samych, błagam Cię. Jeśli przechodzą "selekcję" na funka SCS a następnie mają do czynienia czy to z przemytnikami, czy to z przestępcami w białych kołnierzykach, to powinni mieć min. Spb.
A Ty zauważyłeś by te kursy jak to ująłeś specjalistyczne były prowadzone w tych komórkach, w których powinny wg Ciebie być? Tzn gdzie wg Ciebie?
Czyli takiemu funkowi na granicy to niepotrzebne niech chodzi z pustym paskiem, komuś z DS niepotrzebne niech jeździ na faktury z długopisem i chowa się za CBSP.
KAZDY policjan jest przeszkolony, każdy wojskowy jest przeszkolony, każdy SG przeszkolony.... Ja widzę w tym sens.
Piszesz, że porównujemy się z innymi służbami ze względu na zakres obowiązków, no to skoro się porównujesz że względu na zakres, to chyba kompetencje powinieneś mieć podobne.