Księstwo Warsa i Sawy

to chore! coraz mniej mi się podoba w SC ...

Zdjęcia na „Corintii” oglądam
I to Wam powiem szczerze,
Że patrząc na owe obrazki
Oczom już swym nie wierzę …

W pierwszym szeregu od lewej,
Obok cud-blond dziewicy,
Stoi nasz „gwiazdor” od lat,
Solaris-miedzianolicy …

Czym on się tak zasłużył?
Bądźmy poważni i szczerzy,
Bo w jego zasługi jakieś
Nikt w Księstwie nie uwierzy …

Solaris bracie Ty nasz
I z Tobą będę szczery,
Wyniki Twoje są marne,
I Ciebie parzą … papiery …

Kto więc go tam postawił,
Jaki jest klucz do sukcesu,
Czy wycofanie pozwu,
Odstąpienie od z Księciem procesu ?!

Na drugim i trzecim obrazku,
Tego po lewej to wola,
Szlify nowiutkie dostaje
Ktoś niespodzianie … majora …

To pewnie za super nadzór
I za pokorę długi,
Bo w pierwszym i drugim przypadku
Musiały być jakieś zasługi … !

Za jakie to znowu zasługi,
Nie mówmy od razu o winie.
Czy aby na pierwszym podwórku
Z Chin czosnek strumieniem nie płynie …?

Na drugim natomiast podwórku,
Co z danych poufnych wynika,
Leniwym strumieniem płyną …
Prochy i ELEKTRONIKA …

Bo nic to zbyt mały nadzór,
Bo nic to aresztowania,
Gdy „mo_da” wszak będzie „w kubeł” …
Będą awansowania …

OGŁOSZENIE UCZELNI ŁAZARSKIEGO Z WARSZAWY O REKRUTACJI NA STUDIA PODYPLOMOWE "AUDYT I KONTROLA WEWNĘTRZNA W ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ"
Rekruracja trwa do 15 lutego 2011 r. Zapraszamy do zapisów!

PRZESŁANKI I CELE STUDIÓW:

Audyt wewnętrzny został wprowadzony do polskiego systemu prawnego w 2002 r. Od tego czasu przechodził znaczące zmiany. Obecnie obowiązująca ustawa o finansach publicznych z 2009 r. wiąże instytucję audytu wewnętrznego z kontrolą zarządczą. To nowe pojęcie, które mają być jednym z elementów uzdrawiających finanse publiczne. Uczestnictwo w studiach podyplomowych umożliwia uzyskanie wiedzy na temat kluczowych problemów związanych z funkcjonowaniem tych instytucji, zależności pomiędzy nimi oraz pozyskanie informacji dot. praktycznych aspektów stosowania audytu wewnętrznego, kontroli wewnętrznej oraz kontroli zarządczej w jednostkach administracji publicznej.

EFEKTY KSZTAŁCENIA (Umiejętności/korzyści jakie zdobędzie absolwent):

Znajomość teoretycznych i praktycznych aspektów organizacji i prowadzenia audytu wewnętrznego, kontroli wewnętrznej oraz stosowania kontroli zarządczej. Wiedza niezbędna do stosowania przepisów ustawy o finansach publicznych w zakresie kontroli zarządczej oraz audytu wewnętrznego – znajomość metodyki, wzorów dokumentów, a także zasad analizy ryzyka.
Dla osób posiadających praktykę w komórkach audytu wewnętrznego lub ubiegających się o taką praktykę uzyskanie uprawnień audytora wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych zgodnie z przepisami ustawy o finansach publicznych.

ADRESACI STUDIÓW:

Kierownicy jednostek finansów publicznych, osoby które są odpowiedzialne i w praktyce stosują przepisy o kontroli zarządczej. Pracownicy komórek organizacyjnych audytu wewnętrznego oraz kontroli wewnętrznej instytucjonalnej. Osoby, które zamierzają pracować w ww. komórkach.

KADRA WYKŁADOWCÓW:

Maria Kraszewska-Gwiżdż - audytor wewnętrzny, kierownik komórki audytu wewnętrznego w jednostce administracji niezespolonej. Wykładowca szkoleń w zakresie audytu wewnętrznego oraz systemów kontroli wewnętrznej dla służb skarbowych. Współtwórca systemu analizy ryzyka dla potrzeb audytu, Księgi procedur, Karty audytu, Polityki zarządzania jakością w komórkach audytu wewnętrznego dla administracji celnej.

Mirosław Buzdygan - wieloletni praktyk z zakresu kontroli wewnętrznej, kontroli finansowej i audytu wewnętrznego w administracji celnej. Kierownik komórek i zespołów kontrolnych realizujących kontrole w jednostkach organizacyjnych na różnych szczeblach w administracji celnej, koordynator ds. współpracy z organami kontroli pozaresortowej. Kierujący komórką audytu wewnętrznego w jednostce administracji niezespolonej. Autor publikacji na temat audytu wewnętrznego w administracji celnej. Wykładowca na szkoleniach w zakresie kontroli wewnętrznej i audytu.

..............................ALE CZY AUDYTOR WEWNĘTRZNY ? zatrudniony w Izbie na takim stanowisku, zdaje się, że dyrektor nie zna ustawy o finansach publicznych regulujacej te kwestie. Kierujący komórka audytu wewnętrznego musi być AUDYTOREM WEWNĘTRZNYM ! W Izbie pracuja osoby legitymujace sie tytułami audytorów wewnetrznych, niestety dla nich przewidziane sa jedynie stanowiska specjalistów w oddziałach celnych.

Wieść nowa krotochwilna obiegła Księstwo nasze, jakoby eks-Książę Wars do Cechu Bakałarzy („baccalarius biblicus”) przystąpić raczył, a to za wiedzą i zgodą swego promotora, Pierwszego z obywatelów Księstwa naszego, któren zaszczytnym tytułem „magister sacrae theologiae” się szczyci. Onże eks-Książę Wars w znamienitej Akademii Umiejętności, „Łazarzem” zwanej wykładać żakom wiedzę tajemną zamiaruje, jako że Akademia ona podług Księcia Sawy jedyne słuszne, bo odbiblijne miano posiada. Dziwować się nie ma czemu, że eks-Książę Wars podług drugich „profesores” onej Akademii sam jeden zaszczytnym mianem „Practicusa Roków Wielu” się legitymuje, miast pospolite miano „auditor” nosić, albowiem tajemnica onej zagadki skrzętnie od lat wielu w otchłani tajnego , podręcznego archiwum przez jeszcze Hrabinę Kuszowską skrywana była. Tak to drzewiej, przed rokami kilkoma eks-Książę Niedźwiedź wysupłał po kilka tysiąców talarów z publicznej szkatuły na szkoły auditorskie dla wiernych swych zauszników: przybocznego Księcia Warsa i Hrabianki Sarenką zwanej, która to onegdaj pierwsza kursa ukończyła, egzamina stosowne zdała, za zaszczytną służbę Księciu N. podziękowała, a dzisiaj NIK…czemne uczynki w drugich księstwach bada. Wars zaś niemocą dążenia do uzyskania tytułów różnorakich naukowych złożon, na miano „Wieloletniego Praktyka” skazany został… . Publiczne talary zaś skarbów znalazcy szukać próbować mogą alibo w błocie, alibo jako tego wiatru … w polu.

Pewna bardzo dobrze zorientowana w rozlicznych zawiłych roszadach kadrowych Wróżka, podzieliła się ze mną swą ostatnią wizją.
A więc, wielce prawdopodobne jest, że w niedalekiej już przyszłości przed naszymi oczami pojawi się obraz desantu wiernych rycerzy księcia Maryjana. Owi Rycerze, jako "najczystszej wody fachowcy", zostaną odpowiedzialni za przeprowadzanie skutecznej „bezkrwawej” rewolucji w naszym księstwie. Na pierwszy ogień zmian ma być wystawiony zastęp pretoriański hrabiego Odorka.
Nie wiadomo tylko czy wypełniający tam odpowiedzialną misję Nowy Anonimowy Lotny Rycerz, będzie wiernym wasalem hrabiego Odorka i kolegą hrabiego Srebrzystego, czy też będzie komisarzem politycznym i strażnikiem moralności na usługach p.o. księcia hrabiego Samolocika.

Pogratulować należy księciu Sawie i hrabiemu Samolocikowi dynamizmu w tworzeniu nowej struktury. Oto ze stron lokalnej prasy polityczno – wychowawczej „BIP Warszawa”, dowiadujemy się, że w księstwie Warsa i Sawy ruszyła pełną parą komórka obserwacji – zwanych też „szpiegami z krainy deszczowców”. Debiut swój miała ona w terytorium zależnym – radomsko / warcholskim. Wartym podniesienia jest fakt, że jest to pierwsza w kraju publiczna wzmianka o wykorzystaniu obserwacji podczas kontroli. Ojcem sukcesu jest oczywiście ulubieniec i faworyt hrabiego Odorka godny następca barona Srebrzystego – starszyna Zagończyk Awik.

Z ostatniej chwili.

To już pewne, według sprawdzonych wysoko postawionych źródeł, następcą księcia Maryjana w księstwie słynącym z latających smoków zostanie hrabia Cites – Gites.

Od jutra powinniśmy się zwracać do p.o. księcia hrabiego Samolocika per „proszę księcia”, ponoć już wygrał konkurs.

Witam mam pytanie dlaczego piszesz tak dziwnym i niezrozumiałym językiem? Czy to ma być dowcip czy forma kabaretu? Jesteś anonimowy to możesz pisać bardziej zrozumiale. No chyba że to twój codzienny tok rozumowania i jaśniej nie potrafisz.

Głosie ludu. Gdybyś choć trochę się w głos ludu wsłuchiwał, lub z tym ludem był związany, to potrafiłbyś wysnuć konkretne wnioski i znać odpowiedzi na tematy poruszane w tym wątku. Widać biedaku że Twój nik nie reprezentuje nic. Może jesteś z krainy deszczowców?

Głosie ludu. Gdybyś choć trochę się w głos ludu wsłuchiwał, lub z tym ludem był związany, to potrafiłbyś wysnuć konkretne wnioski i znać odpowiedzi na tematy poruszane w tym wątku. Widać biedaku że Twój nik nie reprezentuje nic. Może jesteś z krainy deszczowców?

Ja Ci to zaraz wyjaśnię,
Ważna dla Ciebie to sprawa,
Wiesz już zapewne kto zacz
Wars jest i Książę Sawa …?

Warsa na stołku książęcym
Zastąpił wszak moi złoci,
Hrabia dziś pół-Książę jeszcze,
Jutro Książę … Samolocik…

Na stolcu książęcym on zasiadł
Pewnego wrześniowego rana,
Samolocik, bo wprost do nas przybył
Od Księcia samego … Maryjana …

Jaka jest broń Księcia Maryjana?
Czy może szabla lub szpada?
Nie, on księstwem smoków
Stalowych, latających włada …

Odorek … no cóż, no coments …
Wróg perfum, miłośnik fajek,
Bohaterem z pewnością nie jest
Żadnej z pachnących bajek …

On chociaż bardzo chce,
Choć mu to nie bardzo wychodzi,
Pretorian zastępami czarnymi
Książąt naszych dowodzi …

Baron Srebrzysty, zastępca Odorka
W rządzeniu pretoria grupami,
Poszczycić się może tylko niestety
Zbyt wcześnie siwymi włosami …

Starszyna Zagończyk Awik,
Zwany czasami Wasikiem,
Obserwację pierwszy wprowadził
W Radomiu … z pozytywnym wynikiem…

Jeno o tym tylko zapomniał,
Iż nie jest to wcale zabawa,
Że do obserwacji w swej grupie mobilnej,
Jak na razie to ON NIE MA PRAWA …!!!

Dla Odorka Awik skoczy
Do studni, zje beczkę soli,
Wybór jego to własny jest,
Nieźle wypada w tej roli …

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania,
Służę kolejną odsłoną,
Lecz proszę o tym pamiętaj, że …
PRO PUBLICO BONO…!!!

Mamut witamy ponownie - choć newsy (cites-gites) mocno zaskakujące.

Forma i treść przekazów forum - nam bardzo odpowiada

coś w stylu dawno dawno temu za 7 górami za 7 rzekami... - taka mamy rzeczywistość - to i bajkopisarzy w księstwie się namnożyło.
Wpisy niekiedy zagadkowe, ale jakże trafne i celowe.

Prosimy o bieżące informowanie podwładnych o dalszych losach księstwa, bo gołębie pocztowe nie do każdej komnaty docierają :-)

mój nik

mój nik jak piszesz tak samo dużo mówi o mnie jak twój o tobie

Odór i smrody

A mnie pamięć przypomina iż "dołgoruki kniaź", kiedy rozpłakał się że "stary układ" chce go zdjąć z kierownika - nie mylicie się, rozpłakał się naprawdę do łez prawdziwych, jak dziecko-->tak oto rzekł do nas maluczkich , którzy to onegdaj służyliśmy wspólnie. Cytuje go " ja tu pewnie nie wrócę (w domyśle z garwolina), chyba że na naczelnika, wtedy oczywiście tak. I stało się słowo ciałem, wrócił i naprawia. Zrobił to dla nas. By nas uszczęśliwić.

I znowu zdjątka oglądam,
Znowu głowa ma płonie,
Gdy Książę dłonie położył swe… gdzie?
Spocony stojąc przy mikrofonie …

Kolejny to raz już
Muszę chodzić jak struty,
Bo władca mój spodnie bez kantu ma
I do nich … nieodpowiednie buty …

Nie każdy o tym pamięta,
Każdemu się może to zdarzyć,
Z nogami w rozkroku szerokim
Przed prasą jest … nie do twarzy …

Jeśli ktoś mówi o Służbie,
Pod spojrzeń medialnych gradem,
Sam niech nam najpierw zaświeci
Ogładą, wyglądem, … PRZYKŁADEM !

..............ale to takie modne "chamerykańskie"

A mnie pamięć przypomina iż "dołgoruki kniaź", kiedy rozpłakał się że "stary układ" chce go zdjąć z kierownika - nie mylicie się, rozpłakał się naprawdę do łez prawdziwych, jak dziecko-->tak oto rzekł do nas maluczkich , którzy to onegdaj służyliśmy wspólnie. Cytuje go " ja tu pewnie nie wrócę (w domyśle z garwolina), chyba że na naczelnika, wtedy oczywiście tak. I stało się słowo ciałem, wrócił i naprawia. Zrobił to dla nas. By nas uszczęśliwić.

Znowu mnie rozpacz czarna ogarnia
I znowu jestem w szoku,
„Se-Se” grupą czarnych pretorian dowodzi,
Od wczoraj w Księstwie Maryjana … smoków…

Kto to znowu wymyślił,
Kto nam to wytłumaczy,
Czy nie jest to aby przypadkiem
Kolejny, kadrowy odruch rozpaczy … ???!!!

Kolejny fachowiec z Es-De-Ka
Idzie na misję do portu-słowo!
Poprzedni-po czterech zaledwie miesiącach wrócił,
Na tarczy i … bezwynikowo !!!

Morał z tego wątku jest taki:
Tak się kończą kadrowe wybryki,
Ścinając za szczerość kiera poprzedniego,
Książę z Odorkiem ściął … W PORCIE WYNIKI …!!!

A jak teraz nasz orzeł-Srebrzysty?
Już zastępcą nie jest-przymiera głodem?
To pierwsze prawda, to drugie nie …
Z zapałem w Hrabstwie Odorka zajął się … swoim smrodem …

Nareszcie może bez przeszkód,
Rzuciwszy papierów góry,
Puszczając za info niektórych,
Wzbić się w przestworza chałtury …

Opcja ta też mu pozwala,
Tak sobie, ot od niechcenia,
Mieć wyniki na szlakach żelaznych…
Bez wagoników kręcenia …

A smrodek jest coraz większy,
Już w całym Księstwie go czuć,
Niektórzy zaczęli (piiiiiiiiiiiiiiiiiiii) chyba
I plany dalekosiężne snuć …

Z tego zaś wątku morał jest taki,
Wniosek z bajeczki o Srebrnym płynie,
Historia się lubi powtarzać…
Z tego wszak hrabstwo Odorka już słynie…

Kto Srebrzystego zastąpił?
To ja Wam powiem szczerze,
Dziewczę o lotnym umyśle…
Czy sobie poradzi ? – w to wierzę !

Lecz czy to dobra zmiana?
Z niej tylko to wynika,
Że do kwitów, statystyk,
Świetnego Odorek ma … NIEWOLNIKA !!!

Dla rozumu dziewoi
Padła już wcześniej pochwała,
Lecz wiedza o czynach niegodnych…
Jest u niej niestety zbyt mała…

Z tego z kolei morał wynika,
Z Odorkiem, Srebrzystym muszę być szczery,
Znaleźli kogoś, kto umie …
Zadekretować im wreszcie papiery … !!!

I tylko jednego mi żal,
I tylko jednego mi szkoda …
Poświęcą dobrą osobę,
A ona jeszcze tak młoda …

Więc „Dziu”, przyjaciółko nasza,
Intuicję zastosuj kobiety,
Zważaj od strony pleców zwłaszcza …
Na noże, kopniaki, sztylety …!!!

Ja sobie cichutko zaś siedząc
Przed Księcia teatrum sceną,
Gotowię się by wystąpić …
Z kolejnych aktów surową oceną …

Patrząc zaś na te sceny,
Pisanie to moje tłumaczy,
Siedząc cichutko w kątku,
Kolejnych aktów czekam … ROZPACZY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I znowu zdjątka oglądam,
Znowu głowa ma płonie,
Gdy Książę dłonie położył swe… gdzie?
Spocony stojąc przy mikrofonie …

Kolejny to raz już
Muszę chodzić jak struty,
Bo władca mój spodnie bez kantu ma
I do nich … nieodpowiednie buty …

Nie każdy o tym pamięta,
Każdemu się może to zdarzyć,

Jeśli ktoś mówi o Służbie,
Pod spojrzeń medialnych gradem,
Sam niech nam najpierw zaświeci
Ogładą, wyglądem, … PRZYKŁADEM !

...... czy aby za dużo nie wymagacie od dyrektora? skąd może cywil znać zasady panujące w służbach i dbać o powagę służby tak jak to ma miejsce w Straży Granicznej, Siłach Zbrojnych, Policji czy innych jednostkach zmilitaryzowanych, przecież aby być dowódcą w służbie (dyrektorem izby) trzeba ukończyć akademię, podlegać rygorom, uczyć się regulaminów, musztry, zachowania w mundurze, samo umieszczenie na pagonach czterech gwiazdek nie oznacza nabycie niezbędnej w służbie wiedzy i wypracowanych odruchów.
Wybaczcie zatem dyrektorowi, bowiem nie wie co czyni. Jaka służba, tacy jej dowódcy. Współczuję tylko oficerom innych słuzb którzy kiedyś zasilili szeregi byłej administracji celnej, a teraz nieopatrznie znalezli się w tej dziwnej słuzbie.

odznaka

wpięta w mundur odznaka oznacza ukończenie kursu oficerskiego.
w programie szkolenia jest musztra.
występ Pana S. stanowi naruszenie regulaminu.
ps
JK i tak nie zauważy.

...... czy aby za dużo nie wymagacie od dyrektora? skąd może cywil znać zasady panujące w służbach i dbać o powagę służby tak jak to ma miejsce w Straży Granicznej, Siłach Zbrojnych, Policji czy innych jednostkach zmilitaryzowanych, przecież aby być dowódcą w służbie (dyrektorem izby) trzeba ukończyć akademię, podlegać rygorom, uczyć się regulaminów, musztry, zachowania w mundurze, samo umieszczenie na pagonach czterech gwiazdek nie oznacza nabycie niezbędnej w służbie wiedzy i wypracowanych odruchów.
Wybaczcie zatem dyrektorowi, bowiem nie wie co czyni. Jaka służba, tacy jej dowódcy. Współczuję tylko oficerom innych słuzb którzy kiedyś zasilili szeregi byłej administracji celnej, a teraz nieopatrznie znalezli się w tej dziwnej słuzbie.

To nie są wcale żarty,
Ani też żadne kpiny,
Wystarczy tylko chcieć …
Poczytać regulaminy …

Te zaś sacrae magister
Co tak pchał się na afisz
Chyba bez trudu pożyczyć …
W Ordynariacie potrafi …?!~

Można także poczytać
Nasz „Ceremoniał…” zgoła,
By zachowaniu w mundurze …
W miejscach publicznych jakoś podołać …