KONKURS NA STANOWISKA DYREKTORÓW IZB CELNYCH

nowe miotły

Twoja wypowiedź jest niezwykle interesujaca i zarazem intrygująca.Wiara w nieskazitelność instytucji konkursów na stanowiska oparta jest na bliżej nieokreślonych przesłankach ,które nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości.Twierdzę tak,bowiem byłem uczestnikiem różnych tego rodzaju konkursów i mam sporo doświadczeń w tej kwestii.Najkrócej rzecz ujmując -powinniśmy wypracować model powoływania na stanowiska dyrektorów Izb Celnych ludzi z doświadczeniem w naszej służbie,ludzi bezkompromisowych,bo tylko tacy gwarantują właściwy rozwój celnictwa w naszym kraju i nie ugną się przed naciskami wygrywających wybory parlamentarne.Dopóki zespoły konkursowe składać się będą z ludzi dobieranych przez Szefa Służby Celnej doputy będą realizować linię zwycięskiego obozu poltycznego.Analiza forum celnikow nasuwa oczywiste wnioski takiej polityki personalnej,chociażby w postaci wielu burzliwych wypowiedzi ,prowadzacych do niejednokrotnej obrazy wielu osób.Czy jest to zjawisko potrzebne?Chyba nie.

Do Wiolonczelistki i do "prawie emeryta"

Do wiolonczelistki:
Zapewniam Cię, że nie jest to mój sen.. Chciałbym tylko, żeby było tak jak napisałem.. mądrze, uczciwie, sprawiedliwie... No dobrze, zgadzam się , przesadziłem, jestem nieuleczalnym marzycielem.. Wracam do rzeczywistości i podziwiam Banasia na wojażach w Ukrainie..

Do "prawie emeryta"
Zgadzam się z Tobą, bo i jak się nie zgodzić... Ale trzeba coś zaproponować.. Konkursy przynajmniej wyeliminują tych, którzy mają na tyle wstydu, żeby się tam nie prezentować. A z tym, że "powinniśmy wypracować model powoływania na stanowiska dyrektorów Izb Celnych ludzi z doświadczeniem w naszej służbie,ludzi bezkompromisowych..." - to... i kto tu jest marzycielem?

do Piotra2:
Ale wiesz w jakich żyjemy realiach. "Stare" nie rdzewieje i jak "pewni" panowie powrócą za stery to może być "ciekawie"...

do wiolonczelistki

"stare" w takim systemie jak nasz nie rdzewieje nigdy co najwyżej wycofuje się na z góry upatrzone stanowiska. wrócą niektórzy na pewno bo ten system nianczy i kreuje takich "ekstra specjalistów" od kolejnych mrzonek, spychologii i pustosłowia. ciekawie natomiast nie będzie z całą pewnością. mściwość, ustawianie się z nowym wiatrem, potakiwactwo, a w konsekwencji kolejny wielki blamaż po upływie kadencji. to wszystko czego możemy się spodziewać. oczywiście naszym kosztem. wladza jak to się utarło w tym niedobitym PRL-owie / teraz pod wymienionym
"unijnym" sztandarem /- oczywiście się wyżywi.
to wszystko ......

Do Wiolonczelistki

Wiem, wiem jakie są realia... Wiem np. kim jest p.o. Dyrektor IC, w której pracuję, wiem co sobą reprezentuje i jak został powołany z niebytu, wiem jaka jest kultura tego człowieka.. wiem, że na stołki powołał swoich niezbyt lotnych kumpli, a ci z kolei swoich.. Wiem, ze w tym towarzystwie rozmowa na tematy merytoryczne jest "trudna".... Wiem, że pojęcie "kadra kierownicza" w SC zaczyna wzbudzać niesmak.. I to wszystko tak sobie funkcjonuje.. , ale nie funkcjonuje tak jak powinno.. Tak naprawdę, to ludzie już dawno nie identyfikują się ze służbą. Bo co to jest Służba Celna? Co to znaczy pracować dla Służby Celnej? Pracować na sukcesy miernych i służalczych karierowiczów? A tzw. banasiowa "szybka droga kariery" to droga "na skróty" dla swoich, ( wszystko jedno jakich, ale swoich ) a inni to .. wyrobnicy.. Takie są realia w SC anno domini 2007..
Jak widzisz, Wiolonczelistko, ja to wszystko wiem..
Ryba psuje sie od głowy - jakże pasuje to sytuacji w SC. Żeby to naprawić , lub przynajmniej spróbować naprawić, trzeba zmienić głowę.. Przynajmniej spróbować... bo jeśli nie to... żegnajcie..

tak, w przemyślu od zastepców naczekników do dyrektorów ,oprócz S.T to sam g... i nic sie nie zmieni,nikt nie dorówna poziomowi H.W

Zamiast obserwować może byś coś zrobił, może zaczął od siebie - a może tylko siedzisz w czterech ścianach obserwujesz i oceniasz. Cieeeekawe jakbyś tak miał miał trochę "władzy" co byś zrobił...a może masz..??????
....to i jeszcze gorzej. :P :wink: :shock:

W związku wpisami odbiegającymi od tematu przypominam, że tematem tego wątku jest Konkurs na stanowiska dyrektorów izb celnych i wpisy powinny zawierać tylko informacje związane z konkursami.

Back
Do góry