Witam !
Z wielką uwagą przeczytałem informacje z przebiegu spotkania Komisji Finansów Publicznych ze ZZ działającymi w SC oraz Władzami SC.
Po raz kolejny przekonałem się kto walczy o funkcjonariuszy i jeszcze cywili. Gdzie jest ZZSNP i A ?
Po drugie: SSC zaprzecza sam sobie jeżeli chodzi o "cywili' . Powiedział tu cytat z biuletynu:
Ustawa w art. 223 ust. 7 stanowi: „Określenie stopni służbowych uzależnione jest od okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub SKARBOWEJ oraz posiadanego doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu Służby Celnej”. Zatem brane są pod uwagę trzy elementy: okres służby lub zatrudnienia, co łatwo jest obliczyć na podstawie dokumentów, posiadane doświadczenie w sprawach celnych, które nie tak łatwo jest ocenić, a także wykształcenie w sprawach celnych, które dosyć jednoznacznie można stwierdzić'.
SSC nie zapomniał chyba ,że akcyza to teraz też służba celna i to przynosząca ogromne przychody państwu. W związku z tym nic nie stało i nie stoi na przeszkodzie aby pracowników służby cywilnej, którzy pracują w większości w akcyzie lub kontroli przedsiębiorców potraktować lepiej niż jest to w jego wytycznych.
Po trzecie:
"Co do kwestii pracowników cywilnych, w tym zakresie będziemy jeszcze rozmawiali. Jest to obecnie grupa około 800 osób. Zaproponowaliśmy związkom zawodowym pracowników cywilnych określenie pewnych kryteriów. Jeśli związki zgodzą się na te kryteria, to wprowadzimy je odgórnie. Jeśli nie, sprawę pozostawimy do rozstrzygnięcia na poziomie dyrektorów".
Mam pytania do ogółu:
1. Podobno było nas ok 1500 osób. Gdzie się podziała połowa z nas?
2. Jakie kryteria zaproponowano związkom zawodowym SNPiA bo
te "elementy" o niczym swoich związkowców ani pozostałych cywili nie
informują?
Może ktoś coś wie i tu nas poinformuje?
3. W wypadku gdy ZZSNPiA /bo jak rozumiem tylko on (!?) może nas
reprezentować ? / nie wyrazi zgody na przedstawione kryteria to DIC
będą mogli proponować stopnie oficerskie, aspiranckie,podoficerskie w/g
stażu, wykaształcenia ,wiedzy i własnej woli nie obawiając się reperkusji ze
strony SSC?
4. Podobno oficerami SC zostali ludzie ,którzy w/g tego forum mają
prawomocne wyroki sądowe, byli na stanowiskach miesiąc lub awansowali
nagle 2 razy w przciągu roku to o co chodzi ?