Komisja Finansów Publicznych

.

W sprawie "prac" Zespołu ds. reformy systemu emerytur mundurowych proszę zerknąć przed wizytą w biurach na ten link
http://celnicy.pl/showthread.php?p=83315#post83315

Uprzejmie też informuję, gdyż wiedzę taką mieć należy przed wizytą w biurach czy innym rodzajem kontaktu z Parlamentarzystami, że Komisja została zwołana na wniosek Posłów PiS.
"I teraz wiecie Państwo na kogo macie głosować"
Już to gdzieś słyszałem, ale mi się źle kojarzy.

.. nie wiem czym to Tobie się kojarzy ale ja zaraz przypominam sobie rok 2007 na granicy wschodniej, ministra ziobro (specjalnie z małej litery) i wielkie "zwalczanie " korupcji ..brrr.. nigdy wiecej!!!:mad:

.. nie wiem czym to Tobie się kojarzy ale ja zaraz przypominam sobie rok 2007 na granicy wschodniej, ministra ziobro (specjalnie z małej litery) i wielkie "zwalczanie " korupcji ..brrr.. nigdy wiecej!!!

jeśli do takich wniosków doszliście po wpisie p. Siwego, sugerującym dyplomatyczno-polityczne zachowanie w kontaktach z Posłami, to pozostaje jedynie sparafrazować słowa Marszałka...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
kropla drąży kamień

z malkontentami szkoda rozmawiać, zawsze znajdą źdźbło w oku bliźniego.

Wierny Tomasz ???

Już Ci zwracałem uwagę nt. nieuprawnionego komentowania wyroków sądów. Dalej to czynisz, uważaj .... .

Także: w całkowicie nieuprawniony sposób oceniasz i recenzujesz zasadność niektórych artykułów prasowych ... .

Także: zacząłeś też na forum w nieuprawniony sposób prowadzić kampanię prezydencką ... .

Ale do rzeczy: proszę Cię o używanie ogólnie przyjętej (przez ludzi na poziomie) formy Pan (Pani). W tym przypadku: Pana Sławomira Siwego.

Dalej: ww. Pan Sławomir Siwy jedynie poinformował o fakcie (istotnym dla zwykłych szeregowych stosujących w praktyce prawo funkcjonariuszy celnych) zwołania Komisji na wniosek Prawa i Sprawiedliwości (z czymkolwiek Ci się to kojarzy).

Dalej: cytowanie Marszałka w takim kontekście i formie uważam również za całkowicie nieuprawnione. Zwłaszcza w kontekście Jego polityki wschodniej i ostatnich wydarzeń.

Z uwagi na powyższe wnioskuję do admina o podjęcie właściwych działań.

Już Ci zwracałem uwagę nt. nieuprawnionego komentowania wyroków sądów. Dalej to czynisz, uważaj .... .

Także: w całkowicie nieuprawniony sposób oceniasz i recenzujesz zasadność niektórych artykułów prasowych ... .

Także: zacząłeś też na forum w nieuprawniony sposób prowadzić kampanię prezydencką ... .

Ale do rzeczy: proszę Cię o używanie ogólnie przyjętej (przez ludzi na poziomie) formy Pan (Pani). W tym przypadku: Pana Sławomira Siwego.

Dalej: ww. Pan Sławomir Siwy jedynie poinformował o fakcie (istotnym dla zwykłych szeregowych stosujących w praktyce prawo funkcjonariuszy celnych) zwołania Komisji na wniosek Prawa i Sprawiedliwości (z czymkolwiek Ci się to kojarzy).

Dalej: cytowanie Marszałka w takim kontekście i formie uważam również za całkowicie nieuprawnione. Zwłaszcza w kontekście Jego polityki wschodniej i ostatnich wydarzeń.

No i podsumował.

szeregowiec (tu miałem wpisać trzy znaki zapytania, ale ...)

Już Ci zwracałem uwagę ...
...

Wiadome uwagi "szeregowca"() uważam za wyjątkowo rzeczowe i cenne!
Nie ma tu różnicy- ani "kampania", ani "antykampania"- Dlaczego?!
Może to już nie ma żadnego znaczenia, ale chciałem Koleżankom i Kolegom starszym w Służbie przypomnieć , a młodszym uświadomić; początkiem końca Prawdziwej SŁUŻBY Celnej było wkroczenie polityki do GUC'u!
Skarbówka i Celnicy musieli działać w warunkach NORMALNEJ ekonomii (niekoniecznie formalnie "wyznawanej"), więc polityka- jaka by nie była- musiała "omijać te regiony".
Po ogarnięciu GUC'u, polityka przeszła niżej (i tu już zaczęły się NASZE kłopoty) - aż doszła w końcu do "głównodowodzących".
Jeżeli polityka ogarnia także nas- tu na dole, to może znaczyć dwojako;
albo sami rozwalamy naszą służbę, albo ...
ktoś "zajęty" polityką (jakie to może być stanowisko???) próbuje nią "zająć" nas!

TO NIE TEN BIULETYN.

Widzę, że na forum trzeba bardziej uważać kiedy przekazujemy fakty.

Pismo, które inicjuje niniejszy topic zostało zaadresowane do każdego Szefa Klubu Parlamentarnego. Zareagowali Posłowie PiS i z nimi odbyły się rozmowy i dzięki nim doszło do zwołania Komisji.

To informacja, która może okazać się potrzebna podczas Waszych wizyt w biurach poselskich i kontaktach z Posłami, dlatego ją podałem.

Dla upolityczniających wszystko i wszędzie podaję też informację, że następnie prowadziliśmy rzeczowe rozmowy z każdą opcją polityczną oraz Posłami niezrzeszonymi.
Zainteresowanie problemami zgłoszonymi podczas I posiedzenia wyrazili Posłowie wszystkich opcji.

Z pewnością Sz. Forumowicz Kangur wie na kogo głosować. Proszę więc aby udał się Pan do tych Posłów z KFP ze swojego regionu i porozmawiał o tym, co dzieje się w naszej Służbie. Wizyta w biurze i zainteresowanie danym problemem, rzeczowe przedstawienie zagadnienia może spowodować, że Poseł podejmie dany temat i skutecznie doprowadzi go do końca. DZIAŁAJCIE.

Ostatnia edycja:
Opozycja tak!

la upolityczniających wszystko i wszędzie podaję też informację, że następnie prowadziliśmy rzeczowe rozmowy z każdą opcją polityczną oraz Posłami niezrzeszonymi.Zainteresowanie problemami zgłoszonymi podczas I posiedzenia wyrazili Posłowie wszystkich opcji to słowa Pana Siwego Przewodniczącego ,www.celnicy.pl

a reszta wszelkie sprawy związane z nieprawidłowościami pana j.k winna kierować do opozycji bowiem tylko ona będzie zadawać niewygodne pytania do członka obecnego rządu a pytania to:
-jak zamierza Pan zapewnić obsadę kadrową na wschodniej granicy UE w nowych przejściach ,
-czy wobec braku możliwości alokacji likwidacja 3 izb stwarza możliwość alokacji tylnymi drzwiami,
-jak chce sobie poradzić pan j.k. z starzeniem się załóg likwidowanych Izb,młodzi nie podlegają ochronie,
-ile kosztuje likwidacja ,bowiem z projektów wyczytałem 600 PLN na tablice i pieczątki a w pozostałych rozporządzeniach była biała plama,
-w jaki sposób dzięki swojemu zaniechaniu pan j.k. znajdzie dodatkowe 24 miliony złoty na dopłatę do wypoczynku,
-w związku z obecną podwyżką dla lokomotyw jak chce przeprowadzić wartościowanie stanowisk,
-w jaki sposób po zwiększonemu wynagrodzeń lokomotyw,różnym w Izbach /ciągnącym robotę źle to się kojarzy/ ma zamiar ujednolicić wynagrodzenie na tych samych stanowiskach/WARTOŚCIOWANIE/ w skali kraju,jak zapowiadał przy akceptacji ustawy o Służbie Celnej.
-najprostsze pytanie,rozporządzenie pana j.k mówi o ryczałcie za 800 km przejazdem pociągiem Interegio ,kto to wyliczy i gdzie te pociągi.Pytań do pana j.k może być dużo więcej ale czy te nie wystarczą.

la upolityczniających wszystko i wszędzie podaję też informację, że następnie prowadziliśmy rzeczowe rozmowy z każdą opcją polityczną oraz Posłami niezrzeszonymi.Zainteresowanie problemami zgłoszonymi podczas I posiedzenia wyrazili Posłowie wszystkich opcji to słowa Pana Siwego Przewodniczącego ,www.celnicy.pl

a reszta wszelkie sprawy związane z nieprawidłowościami pana j.k winna kierować do opozycji bowiem tylko ona będzie zadawać niewygodne pytania do członka obecnego rządu a pytania to:
-jak zamierza Pan zapewnić obsadę kadrową na wschodniej granicy UE w nowych przejściach ,
-czy wobec braku możliwości alokacji likwidacja 3 izb stwarza możliwość alokacji tylnymi drzwiami,
-jak chce sobie poradzić pan j.k. z starzeniem się załóg likwidowanych Izb,młodzi nie podlegają ochronie,
-ile kosztuje likwidacja ,bowiem z projektów wyczytałem 600 PLN na tablice i pieczątki a w pozostałych rozporządzeniach była biała plama,
-w jaki sposób dzięki swojemu zaniechaniu pan j.k. znajdzie dodatkowe 24 miliony złoty na dopłatę do wypoczynku,
-w związku z obecną podwyżką dla lokomotyw jak chce przeprowadzić wartościowanie stanowisk,
-w jaki sposób po zwiększonemu wynagrodzeń lokomotyw,różnym w Izbach /ciągnącym robotę źle to się kojarzy/ ma zamiar ujednolicić wynagrodzenie na tych samych stanowiskach/WARTOŚCIOWANIE/ w skali kraju,jak zapowiadał przy akceptacji ustawy o Służbie Celnej.
-najprostsze pytanie,rozporządzenie pana j.k mówi o ryczałcie za 800 km przejazdem pociągiem Interegio ,kto to wyliczy i gdzie te pociągi.Pytań do pana j.k może być dużo więcej ale czy te nie wystarczą.

zadac pytania można i pewnie trzeba ale powiem wam co usłyszymy w odpowiedzi
meeeeeeeee meeeeeeeeeeee meeeeeeeeeeee ichaaaaaaa,

Ostatnia edycja:
http://zz.celnicy.pl/tekst-421.html

Pod ww. linkiem dostępne są pisma do każdego Szefa Klubu. Zamieszczam celem wykorzystania podczas wizyt w biurach poselskich.
Zachęcam do działania. Poruszajcie też inne problemy.

jako przewodniczący związku napisał bym list otwarty do Kaczyńskiego że Służba Celna RP popiera jego kandydature na prezydenta RP,to pisemko może zaprocentować w przyszłości wielokrotnie.
Prawdziwe czy nie czy po części ,nic nie kosztuje a nie zaszkodzi,

Ostatnia edycja:
czy byłoby to zgodne czy nie z art.124.3 ustawy o Służbie Celnej? może tak, może nie:D

osobiście uważam, że nie jest to dobry pomysł, a jeżeli byłoby na takie postępowanie parcie, to nie "SC popiera...", ale niżej wymienieni (podpisy każdego popierającego) popierają tego to a tego.

digital41, w czym takie pisemko zaprocentuje? chyba tylko tym, że szeregi związków jeszcze bardziej się skurczą.

digital41, zawsze możesz sam, w swoim imieniu takie pisemko skrobnąć, może zaprocentuje:)

Ostatnia edycja:
czy byłoby to zgodne czy nie z art.124.3 ustawy o Służbie Celnej? może tak, może nie:D

osobiście uważam, że nie jest to dobry pomysł, a jeżeli byłoby na takie postępowanie parcie, to nie "SC popiera...", ale niżej wymienieni (podpisy każdego popierającego) popierają tego to a tego.

digital41, w czym takie pisemko zaprocentuje? chyba tylko tym, że szeregi związków jeszcze bardziej się skurczą.

digital41, zawsze możesz sam, w swoim imieniu takie pisemko skrobnąć, może zaprocentuje:)

a tu drugi mądry
http://www.tvn24.pl/2335229,28378,0,0,1,wideo.html

Komisja Finansów publicznych 19.05.2010 (Sroda)

Komisja Finansów Publicznych (FPB)
godz. 11:00
sala 118

Informacja Ministra Finansów o funkcjonowaniu izb celnych w kontekście proponowanych zmian organizacyjnych, o realizacji uchwały Rady Ministrów w sprawie ustanowienia programu wieloletniego Modernizacja Służby Celnej w latach 2009-2011 oraz o wdrażaniu ustawy o Służbie Celnej - kontynuacja.

zamieszczam Biuletyn z posiedzenia KFP z dnia 29.04.
http://zz.celnicy.pl/tekst-430.html
Witam !
Z wielką uwagą przeczytałem informacje z przebiegu spotkania Komisji Finansów Publicznych ze ZZ działającymi w SC oraz Władzami SC.
Po raz kolejny przekonałem się kto walczy o funkcjonariuszy i jeszcze cywili. Gdzie jest ZZSNP i A ?
Po drugie: SSC zaprzecza sam sobie jeżeli chodzi o "cywili' . Powiedział tu cytat z biuletynu:
Ustawa w art. 223 ust. 7 stanowi: „Określenie stopni służbowych uzależnione jest od okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub SKARBOWEJ oraz posiadanego doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu Służby Celnej”. Zatem brane są pod uwagę trzy elementy: okres służby lub zatrudnienia, co łatwo jest obliczyć na podstawie dokumentów, posiadane doświadczenie w sprawach celnych, które nie tak łatwo jest ocenić, a także wykształcenie w sprawach celnych, które dosyć jednoznacznie można stwierdzić'.
SSC nie zapomniał chyba ,że akcyza to teraz też służba celna i to przynosząca ogromne przychody państwu. W związku z tym nic nie stało i nie stoi na przeszkodzie aby pracowników służby cywilnej, którzy pracują w większości w akcyzie lub kontroli przedsiębiorców potraktować lepiej niż jest to w jego wytycznych.
Po trzecie:
"Co do kwestii pracowników cywilnych, w tym zakresie będziemy jeszcze rozmawiali. Jest to obecnie grupa około 800 osób. Zaproponowaliśmy związkom zawodowym pracowników cywilnych określenie pewnych kryteriów. Jeśli związki zgodzą się na te kryteria, to wprowadzimy je odgórnie. Jeśli nie, sprawę pozostawimy do rozstrzygnięcia na poziomie dyrektorów".
Mam pytania do ogółu:
1. Podobno było nas ok 1500 osób. Gdzie się podziała połowa z nas?
2. Jakie kryteria zaproponowano związkom zawodowym SNPiA bo
te "elementy" o niczym swoich związkowców ani pozostałych cywili nie
informują?
Może ktoś coś wie i tu nas poinformuje?
3. W wypadku gdy ZZSNPiA /bo jak rozumiem tylko on (!?) może nas
reprezentować ? / nie wyrazi zgody na przedstawione kryteria to DIC
będą mogli proponować stopnie oficerskie, aspiranckie,podoficerskie w/g
stażu, wykaształcenia ,wiedzy i własnej woli nie obawiając się reperkusji ze
strony SSC?
4. Podobno oficerami SC zostali ludzie ,którzy w/g tego forum mają
prawomocne wyroki sądowe, byli na stanowiskach miesiąc lub awansowali
nagle 2 razy w przciągu roku to o co chodzi ?

Dzisiaj odbyło się kolejne posiedzenie KFP.
Sprawa wciąż nie została zamknięta, mimo iż posiedzenie trwało dosyć długo.
Posiedzenie zostało zdominowane przez wątek likwidacji trzech izb.
Bardzo dobre wystąpienia wielu Posłów w tej sprawie.
Kapica powiedział, że zastanowi się nad rozwiązaniami alternatywnymi do pozyskania etetów na wschód w czasie, gdy będą jeszcze spływać uwagi do projektów. To znak, że na pewno nie przeprowadzi tego tak jak chciał od lipca br.
Posłowie deklarują dość ostro, że tego tematu nie odpuszczą.
Zwrócono uwagę, żeby Komisja w tej sprawie podjęła taką decyzję, która uniemożliwi SSC zrealizowanie tego planu na jesieni czy w styczniu 2011. Historia zna już takie przykłady, gdy likwidację na skutek protestów samorządów i Posłów zatrzymano jedynie na kilka miesięcy, po czym i tak zlikwidowano jednostki, więc teraz istnieje to samo zagrożenie.
Generalnie Posłowie "pojechali" merytorycznie po SSC. Ten oczywiście odpowiedział zdawkowo, choć długo, jak to czyni nieustannie w swoim stylu. Wówczas my "pojechaliśmy" po SSC, że odpowiada mało merytorycznie albo wcale na wiele pytań.
Przygotujemy obecnie wykaz problemów na piśmie i prześlemy do sekretariatu Komisji.
Przewodniczący wspomniał już dzisiaj o tym, że jest przygotowany dezyderat w sprawie mianowań. Jutro zenzaję na ten temat w prokuraturze.
Przebił się jeszcze problem zwalnianych funkcjonariuszy. W tej sprawie będzie posiedzenie Komisji SiPCZ na wniosek 1/3 Posłów z ramienia PiS, podobnie jak owych posiedzeń KFP.
Inne problemy na razie się nie przebiły, gdyż nie było możliwości dłuższych wypowiedzi, ale podrążymy jeszcze.
MAM NADZIEJĘ, ŻE Z WASZYM UDZIAŁEM.
UDAJCIE SIĘ DO POSŁÓW Z KFP ZE SWOJEGO REGIONU I POINFORMUJCIE ICH O TYM CO DZIEJE SIĘ W SC?

Ostatnia edycja:
Back
Do góry