Komisja Finansów Publicznych

Dziekujemy za zaangazowanie ale czy to coś zmieni.
Trzeba powiedzieć o tym że emerytury miały być a podwyzki rzędu 45 zł to nie podwyżka nawet zapomoga to są fajki na 5 dni porażka

Ale w tym piśmie nie ma ani słowa o emeryturach a chyba to jest dla nas najważniejsze.
Ogólnie, ale jest. Poza tym kiedy Wy/My wkońcu ZAPOMNIMY O EMERYTURACH?? przeciez skoro nawet policjantów zrównają i WP to kto przy zdrowych zmysłach liczy że SC coś dostanie?
Ludzie?! ...
skończmy z mrzonkami. Nawet jak by wszyscy razem (policja, wp, sc, straz, sg i jszcze jacys górnicy z oponami) poszli pod sejm to rządzący i tak nas poszczują naszym kochanym, zaborczym społeczeństwem :D I będą teksty w stylu:

"wy musicie robić ciężko i całe życie, a apopatrzcie oni nic nie robią i chcą emerytur, kiedy wy będziecie jeszce 10-15 lat pracować"

zapomnijmy, będzie nam lepiej

Teraz (w sparwach naszych , a nie budżetu) bardziej liczą się sprawy bierzące / kasa, wartosciowanie itd / nawiasem mówiąc po katastrofie 10.04 nie wiem czy dziś będzie to posiedzenie...:cool:

tu pies szarik ma niestety rację. Myślę że już najwyższy czas dostrzec beznadzieję żądań emerytalnych. O ile jeszcze społecznie akceptowane jest stwierdzenie że celnik musi dużo zarabiać, to nie wyobrażam sobie w obecnej chwili zrozumienia, aby ten niekoniecznie lubiany zawód miał taki przywilej jak wcześniejsza emerytura. Taki czasy i dziurawy budżet.
Ale pozostałe tematy z wystąpienia ZZ Celnicy.pl jak najbardziej na miejscu.

to nie wyobrażam sobie w obecnej chwili zrozumienia, aby ten niekoniecznie lubiany zawód miał taki przywilej jak wcześniejsza emerytura.

--napisał TEXAS Hunter

Zadam pytanie, ile lat pracy większość z nas, będzie miała na swoim koncie,po ukończeniu 55 roku życia Odpowiadam:prawie we wszystkich przypadkach, będzie to przepracowane ponad 30 lat,zakładając, że po studiach rozpoczynasz pracę.O jakiej wcześniejszej mówimy emeryturze,???? Młodzi ludzie, jakoś tak dziwnie się składa, że nie wyobrażają siebie,swojej własnej osoby w tym wieku,niech wasza wyobrażnia zadziała.Popatrzcie na otoczenie ludzi, którzy zbliżają się do omawianego wieku i odpowiedzcie sobie sami, czy podołamy być w dobrej formie i nienagannej kondycji?????.W tym przypadku, nie chodzi o wcześniejszą emeryturę ,ale tylko i wyłącznie o Emeryturę.Nie życzę nikomu, żeby w wieku 67 lat zasuwał po pasach na granicy,lub szarpał się z czymś innym.

...W tym przypadku, nie chodzi o wcześniejszą emeryturę ,ale tylko i wyłącznie o Emeryturę.Nie życzę nikomu, żeby w wieku 67 lat zasuwał po pasach na granicy,lub szarpał się z czymś innym.

a salowego na oddziale w tym wieku sobie wyobrażasz? albo kolesia na linii produkcyjnej??

nie bądźmy obłudni nawet w stosunku do samych siebie!

Ten argument nie przemówi do NIKOGO !!!

...tym bardziej że platfusy podniosą wiek emerytalny wszystkim do 67 roku życia...

Komisja odbyła się z małym poślizgiem, bo w Sejmie gościł Pan Premier.
Po przedstawieniu części tylko problemów zawnioskowano zgodnie o zorganizowanie kolejnego posiedzenia Komisji.
Widać, że jest wola Komisji do przyjrzenia się zgłaszanym problemom i jest w mojej ocenie duża szanasa na załatwienie niektórych spraw.
Jeżli zyskamy zaufanie społeczeństwa i Parlamentarzystów wszystkich opcji, zaprezentujemy się jako funkcjonariusze pragnący dobra kraju, naprawy kilku problemów społecznych i umożliwienie nam skuteczniejszego wykonywania swoich zadań to pozostałe rzeczy, w tym emerytury, będą nam dane. Nie możemy być tylko roszczeniowi, bo w ten sposób nic nie osiągniemy i do niczego nie dojdziemy.
PS. Temat emerytur jest przez nas poruszany w rozmowach z Posłami i miał być zgłoszony podczas posiedzenia przez Posłów, jednak jak wyżej napisałem Komisję przerwano.

Ostatnia edycja:
jeżeli ktoś uważa że nie ma szans na emerytury - ma do tego prawo - ale niekoniecznie musi takie poglądy artykułować publicznie - bo to rzeczywiście zmniejsza szanse, skoro sami celnicy mają odmienne zdanie

nie zachowujcie się "ja nie mam nadziei i uważam to za bezsensowne więc przekonam innych żeby stracili nadzieję"

na walce o emerytury w przypadku porażki pesymiści nic nie stracą - bo nie poświęcają na to czasu i energii - ale w przypadku sukcesu mogą zyskać - jak wszyscy - po co odbierać sobie szansę na to że ktoś dla was coś wywalczy?

chyba że ktoś robi to w ramach obowiązków służbowych

zastanówcie się nad tym - po co to robicie?

równie dobrzy byli ci co mówili - protest nic nie da - nie warto - nie ma szans

coś jednak się ruszyło i wzrost płac jednak nastąpił - oczywiście - sposób i warunki dalekie są od obietnic ale nie można powiedzieć że protest nic nie dał

nie widzisz szans - spoko - ale nie dawaj argumentów przeciwnikom naszych emerytur - bo w ten sposób zmniejszasz możliwość wygranej tych, którzy widzą taką szansę i chcą o to walczyć

p.s. i nie miekjcie złudzeń że kiedykolwiek emerytury mundurowe wejdą do normalnego systemu na zasadach ogólnych - ew. zmieni się trochę staż i wiek - protesty służb są skuteczne a i na świecie ta grupa jest uprzywilejowana - ważne żebyśmy tam wskoczyli

Komisja odbyła się z małym poślizgiem, bo w Sejmie gościł Pan Premier.
Po przedstawieniu części tylko problemów zawnioskowano zgodnie o zorganizowanie kolejnego posiedzenia Komisji.
Widać, że jest wola Komisji do przyjrzenia się zgłaszanym problemom i jest w mojej ocenie duża szanasa na załatwienie niektórych spraw.
Jeżli zyskamy zaufanie społeczeństwa i Parlamentarzystów wszystkich opcji, zaprezentujemy się jako funkcjonariusze pragnący dobra kraju, naprawy kilku problemów społecznych i umożliwienie nam skuteczniejszego wykonywania swoich zadań to pozostałe rzeczy, w tym emerytury, będą nam dane. Nie możemy być tylko roszczeniowi, bo w ten sposób nic nie osiągniemy i do niczego nie dojdziemy.
PS. Temat emerytur jest przez nas poruszany w rozmowach z Posłami i miał być zgłoszony podczas posiedzenia przez Posłów, jednak jak wyżej napisałem Komisję przerwano.

A o "cywilach" była mowa?

Jak czytam takie wpisy jak kolegi psaszarika to mi nerwy puszczają. Kolego zanim coś napiszesz to weź się zastanów co i po co chcesz pisać. Czy na prawdę kolega wieży że policjanci lub żołnierze będą pracować do 65-go roku życia? Jak sobie wyobrażasz 60-cio paroletnich dziadków na poligonie, po co komu takie wojsko? Może bardziej chodzi tu o obietnice przedwyborcze PO? Bo takie hasła są modne i w społeczeństwie dobrze odbierane, skoro ja czegoś nie mam to inny niech też tego nie ma. Pomyśl, ile PO dotrzymała swoich obietnic i czemu jest to przesunięte dopiero na 2012 rok? A jeżeli nawet to zrealizują to jest tam coś takiego jak zabezpieczenie socjalne dla tych którzy nie będą mieli zdrowia do dalszej służby w postaci kursów, szkoleń i ewentualnie innej pracy podobnie płatnej ale spokojniejszej. I może właśnie dla tego należy walczyć o te emerytury i dążyć do tego żeby nasi przedstawiciele tez brali czynny udział w tych rozmowach.

Jak czytam takie wpisy jak kolegi psaszarika to mi nerwy puszczają. ... Może bardziej chodzi tu o obietnice przedwyborcze PO? Bo takie hasła są modne i w społeczeństwie dobrze odbierane, skoro ja czegoś nie mam to inny niech też tego nie ma. ....
sam sobie odpowiedziałes Mario... chodzi owybory i o to jak te obietnice podziałają na wyborców.

Kiedyś już byłem atakowany na forum za zbyt romantyczne podejście do Służby i zadań jakie mamy przed sobą... Nadal twierdzę, że JEDYNĄ drogą uzyskania naszych postulatów socjalnych jest powprawa naszego wizerunku w społeczeństwie. Ok, moge nie pisać / mówić o tym że nasze roszczenia emerytalne są mało realne... mogę... tylko juz nie mogę milczeć, jesli w imię mrzonek ktoś poświeca realne rzeczy które bylibysmy w stanie ugrać! Będzie tak:
- w trakcie posiedzen kolejnych komisji (etc) dostaniemy jakies obietnice o bliżej nieokreslonych emerytuarch "mundurowych" (przy czym juz kilka razy słyszałem z ust Premiera że takowych już nie bedzie, wiec...?)
-jak tylko ktoś wejdzie na sprawy finansowe, ewentualnie naszych mianowań, usłyszy z ust Boniego albo innego przedstawiciela rzadowego : emerytury już macie, z kasy musicie zrezygnowac narazie
... i zrezygnujemy. Tylko że jak przyjdzie co do czego to te emerytury co tak wszystkich elektryzują tak dostaniemy jka dostalismy 500 w styczniu 2008 i kolejne 500 w 2009 roku...
- a jak sie ktos z nas zacznie publicznie upominac o emerytury to bez wiekszego problemu zostaniemy zakrzyczani w mediach. "NO BO JAK POLICJA MA MIEC ZABRANE A WY CHCECIE NADAL?" tak to widzi "ulica" kochani. W ujęciu "szarcyh ludzi" my cały czas jestesmy słuzbą mundurową, wiec mamy wszystko co policja. Nie wierzycie? to przypomnijcie sobie wasze rozmowy ze znajomymi/rodzina jak dostawaliscie sie do Służby. Czy przypadkiem nie leciały teksty:
" a to mundurówka? to i emerytura wczesniej, nie?"
tak to jest widoczne

Bolo, Jak nie wierzysz że "wszystkei służby" przejda na normalne emerytury, to zapraszam do śledzenia obecnej sytuacji w Grecji, a moze i neidługo i Portugalii. Zaznaczam, ze w chwili wejscia Polski do UE szacowano, że byliśmy około 30 lat za Grecją, w ujeciu rozwoju gospodarczego...

Ostatnia edycja:
grecje bede po dupie całował aby co miesiąc robiła taką zadyme na foreksie już nie kokosy ale arbuzy są.
Tam jest gorsze podejście niż wam się wydaje tam chcą aby policjant czy żołnierz i podobne służył dokąd się da a potem puścić gościa bez niczego na p--ol się sam niech się wali do 65 --takie są ciągotki,
poprawa naszego wizerunku w społeczeństwie? a kto ci uwierzy żeś nie wziął a jak żeś nie wziął toś ...-ktoś kocha policje ,klepaczy paszportów też ?żarty

Ostatnia edycja:
Back
Do góry