Uważam za właściwe przypomnieć Koleżeństwu o wnikliwej analizie otrzymywanego świadectwa służby, oraz zwrócenie szczególnej uwagi na wykorzystywaną możliwość, permanentnego pomijania istotnych informacji, dotyczących ustalania uprawnień.
Umieszczona w Rozporządzeniu OGÓLNA zasada, iż świadectwo służby ma zawierać informacje niezbędne do ustalenia uprawnień wynikających ze stosunku służbowego i uprawnień z ubezpieczenia społecznego, rzeczywiście pośrednio potwierdza istnienie uprawnień i "cywilnych" i "mundurowych".
Ba, NAWET wymienia pojęcie "okres pełnienia służby w szczególnym charakterze", ale tu już nie będąc właściwie zaktualizowana, jest INTERPRETOWANA - co jest niedopuszczalne !!!
W efekcie zostają POMINIĘTE główne informacje o okresie wykonywania obowiązków w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, w zakresie emerytur mundurowych. Wszakże te informacje są NIEZBĘDNE przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty.
Pominięcie ich, stanowczo przeczy zapisom ustawowym.
dygresja - UWAGA dla popleczników głównego "federasty" - TU m.in. jest zawarty powód, dla którego "byle-jakie dopisanie" celników do emerytur mundurowych nie świadczy o "zdradzie" Sławka, a wręcz przeciwnie.
Dodam, iż USŁYSZAŁEM (to nie dowcip!) powołanie się na brak podobnego powyższemu, zróżnicowania przepisów dla funkcjonariuszy, przy uprawnieniach "cywilnych" i "mundurowych" w innych służbach.
Chciałem zapytać ... ale dodano; "... po co mi wiedzieć, jak zostali podzieleni ludzie w innych służbach ..."
ps
Termin na wniosek o korektę świadectwa, to siedem dni. Radzę złożyć ...