Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

po ostatnich wydarzeniach trudno być optymistą. Co z tego że mamy dialog z MF na dobrym poziomie. Może to tylko takie złudzenie na rękę kierownictwu.
Angel, wstrzymaj konie, też wyrwałem się przed szereg podejrzewając "spisek i zdradę" i kto wie, czy publicznie nie będę Sławka przepraszał niedługo za brak zaufania. Założyć należy, całkiem zasadnie, że nie o wszystkim nas jako SC i Sławka informują, że być może "jeszcze będzie przepięknie" (kto to śpiewał ?)....
Łyknijmy zimnego browca na skołatane nerwy, wszak dwa tygodnie zleci jak z bicza.

po ostatnich wydarzeniach trudno być optymistą. Co z tego że mamy dialog z MF na dobrym poziomie. Może to tylko takie złudzenie na rękę kierownictwu.

angel81 Pozwolę sobie na personalną wycieczkę: Twoje niektóre wpisy na forum tłumaczy wiek oraz niewielki staż w Służbie. I sądzę, że brakuje Ci tego negatywnego doświadczenia, które było udziałem celników z likwidowanych Izb Celnych, czy też przejść granicznych... Otóż uwierz starszej stażem i wiekiem koleżance, że dobre relacje z MF to naprawdę duża sprawa. Z poprzednim Kierownictwem dialogu nie było żadnego, JK realizował swoje chore 'wizje i misje' czego efektem było m.in. podnoszone wielokrotnie wartościowanie stanowisk i różnicowanie uposażeń. I zrozum, że przeciętny fc wpływu na politykę oraz na zamiary MF i SSC nie ma żadnego. jedyna nasza nadzieja w tym, że mamy związki zdeterminowane w swojej pracy i że właśnie te związki mają 'dialog z MF na dobrym poziomie'. I jest nadzieja, że planowane zmiany zostaną przeprowadzone w łagodniejszy niż za poprzedniej ekipy sposób. Bo, że zmiany nas czekały to chyba nie masz wątpliwości?

Czytając poprzednie wpisy pomyślałem sobie tak: Parę rzeczy wiemy na pewno-
1. PIS potrzebuje pieniędzy.
2. Najszybciej kasę można uzyskać uszczelniając granicę - powstrzymanie choćby o 10% przemyt papierosów realnie zwiększamy wpływy do budżetu. Nienależny zwrot VAT-u kilka miliardów leżących w naszej gestii. Kontrola eksportu leków to też parę złotych. trochę tu, trochę tam i mamy kilka miliardów.
To nasze atuty, jest jeszcze kilka innych, ale to nie miejsce by o ich mówić. Aby osiągnąć zamierzone cele -emerytury, zmianę sposobu wartościowania, , zachowanie SC jako formacji w pełni mundurowej - potrzebujemy:
- zdeterminowanych związków zawodowych zrzeszających jak większą liczbę funkcjonariuszy
- przekonanie SSC, że przy właściwej motywacji i poparciu politycznym ( np. w kwestii cofnięcia uproszczeń firmą, które nie wykorzystują ich właściwie ) możemy znacząco zwiększyć wpływy budżetowe , przy niewielkim wzroście kosztów )
Pamiętajmy nie ma nic za darmo. Aby dostać cokolwiek trzeba coś zaoferować, najlepiej to czego potrzebują politycy.

No tak, ale obecny Szef nadal pcha się w automaty, mając takie prawo, jakie jest, narażając budżet na potencjalne odszkodowania, kiedy w tym czasie przenosząc cele, można było by realnie zmniejszyć ilośc lewych fajek i wódy na rynku. Z drugiej strony, bez uprawnień operacyjnych, w dobie anonimowych telefonów i kont bankowych na okaziciela, skuteczność wymaga sporej pracochłonności. Zaś każda ingerencja w procedury uproszczone będzie odbierana jako zamach na wolna gospodarkę. Dodatkowo, duże podmioty poprzez swoje układy i swoją pozycję często są nietykalne. Na przykład mają wszelkie "interpretacje" i "wiążące informacje" dużo wcześniej, niż właściwa merytorycznie komórka dowie się o problemie. Przykłady mogę podać.
W skrócie, z mojego punktu widzenia, jak ja bym chciał mieć lepiej pracujących podwładnych, starał bym się zapracować na ich lojalność i szacunek. Po hołubcach wycinanych przez poprzednią ekipę, ta ma ułatwione zadanie - pytanie, czy wykorzysta szansę.

No tak, ale obecny Szef nadal pcha się w automaty, mając takie prawo, jakie jest, narażając budżet na potencjalne odszkodowania, (...)

to jest zadziwiajace i niezrozumiale. Wystarczy zalegalizowac automaty. Beda wplywy z podatkow, zmaleja koszty i co najwazniejsze panstwo i SC przestana sie kompromitowac. Nie mozna wprowadzac prawa, ktorego nie da sie wyegzekwowac. Prohibicja juz byla przerabiana w Stanach i wynik znamy. W tej chwili mozna to zrobic pod haslem sprzatania po poprzedniej ekipie, za jakis czas juz nie. Nie rozumiem politykow.

to jest zadziwiajace i niezrozumiale. Wystarczy zalegalizowac automaty. Beda wplywy z podatkow, zmaleja koszty i co najwazniejsze panstwo i SC przestana sie kompromitowac. Nie mozna wprowadzac prawa, ktorego nie da sie wyegzekwowac. Prohibicja juz byla przerabiana w Stanach i wynik znamy. W tej chwili mozna to zrobic pod haslem sprzatania po poprzedniej ekipie, za jakis czas juz nie. Nie rozumiem politykow.

tomekromek, może myślę błędnie, ale obawiam się, że politycy doskonale wiedzą co robią NIE legalizując automatów. Miałoby to ogromnie negatywny oddźwięk, a opozycja chyba by się zapluła w krytyce. Nie zapominajmy, że wygrała partia, dla której zgodnie z deklaracjami ważny jest obywatel, rodzina i jej bezpieczeństwo. Hazard co prawda można podatkowo potraktować na równi z papierosami i alkoholem, ale niestety jego uprawianie jest bardziej szkodliwe społecznie. Alkoholik przechleje właściwie tyle na ile mu organizm pozwoli, a hazardzista przegra ostatnią koszulę dziecka. I nie wchodząc w dalsze dywagacje nad uzależnieniami sądzę, że naprawienie tego gniota po poprzedniej ekipie nie może się równać legalizacji hazardu, bo byłby to dla PISu wizerunkowy strzał w kolano. Niezależnie od strat dla budżetu nie mogą sobie na to pozwolić, a opozycja tylko czeka na takie kwiatki. Mamy już krzyk o demokrację (chociaż ja jako zwykły obywatel na razie tego zagrożenia nie widzę), a patrząc na poprzednie wyroki TK (OFE, wiek emerytalny) naprawdę nie rozumiem krzyku o rzekome upartyjnienie TK. Tak jakby poprzedni nie był upartyjniony :D

Ostatnia edycja:
to jest zadziwiajace i niezrozumiale. Wystarczy zalegalizowac automaty. Beda wplywy z podatkow..... Nie rozumiem politykow.

Nie Ty jeden :) ale ten Twój poprzedni wpis chyba dobrze o Tobie świadczy jako o człowieku :D Ich (polityków) nie da rady na trzeźwo zrozumieć. Jednych mniej drugich bardziej...

I nie wchodząc w dalsze dywagacje nad uzależnieniami sądzę, że naprawienie tego gniota po poprzedniej ekipie nie może się równać legalizacji hazardu, bo byłby to dla PISu wizerunkowy strzał w kolano

pewnie najłatwiej było by napisać nową UoGH , notyfikować ją tak jak Pan Bóg przykazał i wtedy wszyscy będą zadowoleni i koljega opozycja i koljega rząd i koljega funkcjonariusze którzy muszą realizować czynności na podstawie tego czegoś co dziś obowiązuje :cool:

Kwestią nie jest legalizacja automatów, ale kontrola ich działania. Ustawę hazardową powinno się napisać od nowa i właściwie notyfikować ( Tu Daff ma rację ). Jednak przy tworzeniu ustawy należy zająć się kwestiami technicznymi tak by nie można było udawać,że to automaty zręcznościowe. Zmniejszenie celów w automatach i koncentracja na papierosach i alkoholu mogłoby dać wymierne wyniki. Ludzie nie przestaną palić, a jak nie będzie lewych papierosów, to wzrośnie sprzedaż legalnych. dochody budżetu wzrosną ( choć w dłuższej perspektywie ). wymaga to działań funkcjonariuszy i polityków ( uproszczenie zajmowania przemycanych towarów - przy niewielkich ilościach; uproszczenie mandatów -likwidacja zbędnej papierkowej roboty ).

Czytając komunikat ze spotkania zastanowiła mnie jedna sprawa dlaczego jest napisane cyt. "Kto będzie chciał przyjąć status funkcjonariusza, będzie miał możliwość" a zaraz później "weryfikacja jakaś musi być pod kątem czy osoby są zaangażowane, czy wykazują chęć do rozwijania się, pogłębiania wiedzy". I tu moje zdziwienie - przecież jesteśmy funkcjonariuszami to o jakim przyjęciu mowa (no chyba że nie o nas tu chodzi tylko o cywili :p ). Jak na mój gust powinno być napisane, że Kto będzie chciał POZOSTAĆ funkcjonariuszem będzie miał możliwość bo z zacytowanych treści wynika, że będzie opcja zero. Kto przejdzie stosowną weryfikację pozytywnie (i tu wielka niewiadoma kto będzie ją przeprowadzał i jakie będą kryteria bo dotychczasowe doświadczenia nie napawają optymizmem) będzie miał wybór, a co z resztą ludzi ???. Więc prośba do Sławka o wyjaśnienie mojej wątpliwości czy to tylko błędna moja interpretacja czy celowy zapis ?.

Ostatnia edycja:
"Czytając komunikat ze spotkania zastanowiła mnie jedna sprawa dlaczego jest napisane cyt. "Kto będzie chciał przyjąć status funkcjonariusza, będzie miał możliwość" a zaraz później "weryfikacja jakaś musi być pod kątem czy osoby są zaangażowane, czy wykazują chęć do rozwijania się, pogłębiania wiedzy". I tu moje zdziwienie - przecież jesteśmy funkcjonariuszami to o jakim przyjęciu mowa (no chyba że nie o nas tu chodzi tylko o cywili ). Jak na mój gust powinno być napisane, że Kto będzie chciał POZOSTAĆ funkcjonariuszem będzie miał możliwość bo z zacytowanych treści wynika, że będzie opcja zero. Kto przejdzie stosowną weryfikację pozytywnie (i tu wielka niewiadoma kto będzie ją przeprowadzał i jakie będą kryteria bo dotychczasowe doświadczenia nie napawają optymizmem) będzie miał wybór, a co z resztą ludzi ???. Więc prośba do Sławka o wyjaśnienie mojej wątpliwości czy to tylko błędna moja interpretacja czy celowy zapis ?. "

TEŻ BUDZI MOJE OBAWY TA WYPOWIEDZ :confused: ( JESTESMY CIĄGLE OCENIANI W OCENACH OKRESOWYCH - PRZYDATNOŚĆ DO SŁUŻBY)

Fakt - ten "szczegół" mnie tez zaniepokoił. Może Sławek Siwy coś więcej powie na ten temat? Bo jeśli ma to być opcja zerowa to może okazać się nagle, że towarzystwo wzajemnej adoracji będzie miało emki "wybite" na rynkach i granicach na naszych dupach/plecach!

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

,, 4. Projekt KAS ma na celu stworzenie mocnych struktur do ścigania przestępców. Jako główne zadanie do realizacji to nadzór i kontrola prawidłowego poboru należności celnopodatkowych. Powstanie też szkoła skarbowości.
5. Wprowadzenie KAS będzie objęte przepisami przejściowymi i ustaleniami ze stroną społeczną szczegółów w przedmiotowej kwestii. Zostaną dokonane korekty zatrudnienia po wejściu w życie ustawy o zaopatrzeniowym systemie emerytalnym służ mundurowych i KAS. Docelowo będzie 7 - 8 tys, f.c. Przyjście do KAS będzie dobrowolne i objęte przepisami przejściowymi. ZZ Celnicy PL zaproponował ewolucyjne „pozyskiwanie” stanowisk cywilnych w KAS. Minister Marian Banaś poinformował, że widzi możliwość pracy w Zespole nad takim rozwiązaniem
6. W trakcie spotkania SSC M. Banaś zapewnił, że nie ma planów dot. likwidacji żadnej obecnie funkcjonujących w strukturach państwa służb cyt. „Nie ma obaw, że S.C. zostanie zlikwidowana, proszę nie ulegać szkodliwej propagandzie.” Odejścia będą na emeryturę. Kto będzie chciał przyjąć status funkcjonariusza, będzie miał możliwość. Jak określono w KAS, będą wyższe wynagrodzenia, więc weryfikacja jakaś musi być pod kątem czy osoby są zaangażowane, czy wykazują chęć do rozwijania się, pogłębiania wiedzy,,
Rzepin, dnia 31.12.2015r.
FEDERACJA ZWIĄZKÓW ZAWODWOYCH SŁUZBY CELNEJ

,,W pierwszej kolejności Szef Służby Celnej poinformował stronę związkową, że funkcjonariusze będą traktowani podmiotowo a nie przedmiotowo. Służba Celna będzie istnieć w strukturze Krajowej Administracji Skarbowej - jako oddzielna formacja. Strona rządowa aktualnie szacuje, że Służba Celna będzie liczyła około 7-8 tysięcy funkcjonariuszy. Ma być przygotowana w sposób profesjonalny do poboru należnych danin, ścigania przestępców a także zostanie wyposażona w odpowiednie instrumenty prawne. Nie przewiduje się zwolnień funkcjonariuszy. ,,

,, Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie przekazać bardziej szczegółowych danych w tym także zakresie najbardziej interesujących nas zagadnień dotyczących naszej przyszłości.
Na najczęściej stawiane pytanie - czy powstanie Krajowej Administracji Skarbowej zostało przesądzone należy jednak udzielić odpowiedzi twierdzącej. Nie ulega wątpliwości, iż nastąpiło to zgodnie z publikowanymi materiałami z dnia 30 listopada 2015r. - o których wcześniej informowaliśmy a zostały one uzgodnione na poziomie nie tylko ministerialnym, lecz również rządowym.
Brak jest dookreślenia dotyczącego Służby Celnej, jako „nowej struktury”, czyli wskazania, jakie konkretnie komórki z obecnego układu zasilą „nową” Służbę Celną w strukturze KAS. Nie wiemy też, czy pozostaną wszystkie oddziały oraz czy formacja Służby Celnej ograniczy się do Urzędów i Oddziałów granicznych (szeroko rozumianych), grup mobilnych, referatów dochodzeniowo-śledczych oraz pozostałych elementów pionu kontroli - na poziomie Urzędów i Izb Celnych. Wskazówką może tu być docelowa liczba funkcjonariuszy celnych to jest 7-8 tysięcy. Kto jednak znajdzie się w tej strukturze? Czy wyłącznie dotychczasowi funkcjonariusze celni, czy też może także pewna grupa „skarbowców”, którym zostaną zaproponowane stanowiska w Służbie Celnej? Przesądzone jest to, iż w nowych strukturach Służby Celnej znajdzie się wywiad skarbowy.
Na pozostałe pytania w chwili obecnej nie znamy jeszcze odpowiedzi. ,,

,,Jaki zatem kształt ostatecznie przybierze Krajowa Administracja Skarbowa, ilu z Nas zostanie celnikami, a ilu będzie musiało odejść „pod kapelusz”? W chwili obecnej nie możemy tego wiarygodnie stwierdzić. Czy wprowadzenie KAS-u zostanie poprzedzone opcją zerową? Wiele na to wskazuje, jednakże nie możemy tego potwierdzić z całą pewnością. Nie ulega wątpliwości, że I kwartał 2016 roku przyniesie rozstrzygnięcie tej kwestii.,,
,,Służba Celna nie przestanie istnieć ale część osób w niej zatrudnionych nie pozostanie funkcjonariuszami.
Zapytany o liczby wskazał, że może to dotyczyć około 7 tysięcy funkcjonariuszy.
Celem jest utworzenie mocniejszej struktury, która będzie skutecznie ścigała oszustów i przestępców i dbała o właściwy pobór danin publicznych oraz bezpieczne granice.
Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Nikt nie straci pracy. Nie będzie zwolnień, poza zwykłą fluktuacją kadr (np. odejścia na emerytury). Wszyscy otrzymają propozycję pozostania w służbie lub przejścia do administracji podatkowej,,

Ostatnia edycja:
Z informacji ZZ ze spotkania z 22.12.2015 można wnioskować:
Nowa Służba Celna jako formacja mundurowa w ramach KAS. W liczbie 7-8 tys. funkcjonariuszy. W tym jak Sławek wcześniej pisał: Grupy realizacyjne UKS jako nowi funkcjonariusze. oraz ,,Przesądzone jest to, iż w nowych strukturach Służby Celnej znajdzie się wywiad skarbowy.,,
Czyli nowych funkcjonariuszy z UKS będzie ok. 1 tys. Przyjdą z uprawnieniami operacyjnymi w ramach nowej SC w strukturze KAS.
Nam ,,dotychczasowym FC,, zostaje 6-7 tys.
Jeżeli na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : czyli WZP oraz OC graniczne to jest to ok 5,5 tys.
Wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Zostaje jeszcze miejsc na 0,5 -1,5 tys. ??? Tak jak wcześniej pisałem jeszcze Dozór.
Zostanie miejsce na ......................................?

Ps. proszę się nie denerwować, tylko ,,dodałem,, to co powiedział SSC w dniu 22.12.2015

Ostatnia edycja:
Zostanie miejsce na ......................................?
OC wewnętrzne
Nawet jak skarbowców nie wliczać w te 7-8 tys. WZP oraz OC graniczne to jest to ok 5,5 tys.
To zostaje nam 1,5 tys -2,5 tys.
Ma ktoś informację: (nie ma szczegółowych danych w biuletynach statystycznych)
Ilu funkcjonariuszy ,,Dozoru,, mamy w skali kraju ?
Ilu funkcjonariuszy OC wewnętrzne mamy w skali kraju ?
ilu funkcjonariuszy kontroli przedsiębiorców oraz analizy ryzyka mamy w skali kraju ?

skoro nikt nie zostanie zmuszony to jak z 14 300 zrobić 6-7 tys f-szy?? Może kierownik oceni kto się nadaje a kto nie na podstawie "weryfikacja jakaś musi być pod kątem czy osoby są zaangażowane, czy wykazują chęć do rozwijania się, pogłębiania wiedzy"

Rany ludzie skąd u was takie pomysły??? Przecież z informacji przekazanej przez Siwego nic takiego nie wynika. A już domysły o przejmowaniu pracowników UKS i wywiadu skarbowego to jakiś kosmos.... Co niby teraz odbiorą narzędzie skarbowcom a dadzą je celnikom... Po za tym wywiad w takiej formie potrzebny nam jak... Są bam oczywiście potrzebne czynności operacyjno-rozpoznawcze, bo ślepi i głusi bez nich jesteśmy, ale nie w takiej formie jak ma to UKS - potrzebny nam jest do przeniesienia na grunt SC wzorów z Policji...

Ostatnia edycja:
daj spokój. to nic innego jak trolowanie w stylu jak niżej:

[video=youtube;wbkkOgNzado]https://www.youtube.com/watch?v=wbkkOgNzado[/video]

Rany ludzie skąd u was takie pomysły??? Przecież z informacji przekazanej przez Siwego nic takiego nie wynika. A już domysły o przejmowaniu pracowników UKS i wywiadu skarbowego to jakiś kosmos.... Co niby teraz odbiorą narzędzie skarbowcom a dadzą je celnikom... Po za tym wywiad w takiej formie potrzebny nam jak... Są bam oczywiście potrzebne czynności operacyjno-rozpoznawcze, bo ślepi i głusi bez nich jesteśmy, ale nie w takiej formie jak ma to UKS - potrzebny nam jest do przeniesienia na grunt SC wzorów z Policji...
W temacie emerytury, w wątku dot. spotkania z 22 grudnia Sławomir Siwy w dniu 23.12.2015 o godz. 7:35 dokonał poniższego wpisu:
.... Pojawiły się wątpliwości o tym kto w KAS będzie mundurowy a kto nie. Ja sobie to tak wyobrażam, że rzeczywiście 7-8 tys. funkcjonariuszy celnych plus grupy realizacyjnych UKS będzie formacją mundurową w KAS.
Wyobrażam sobie rozdział ustawy, który zaczyna się od przepisu, że w ramach KAS tworzy się mundurową uzbrojoną formację i wszyscy ci mają broń i kontynuację emerytur mundurowych. Nie działa też dla nich Kodeks Pracy i nie można ich przenieść do pozostałej części KAS bez ich zgody na ucywilnienie. W rozumieniu przepisów są funkcjonariuszami służby mundurowej, mają stopnie tak jak dzisiaj i mogą przechodzić pomiędzy służbami mundurowymi tak jak dzisiaj, etc ...
Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

Rzepin, dnia 31.12.2015r.
FEDERACJA ZWIĄZKÓW ZAWODWOYCH SŁUZBY CELNEJ

,, .... Czy wyłącznie dotychczasowi funkcjonariusze celni, czy też może także pewna grupa „skarbowców”, którym zostaną zaproponowane stanowiska w Służbie Celnej? Przesądzone jest to, iż w nowych strukturach Służby Celnej znajdzie się wywiad skarbowy.
Na pozostałe pytania w chwili obecnej nie znamy jeszcze odpowiedzi. ,,.,,
Te ,,domysły,, oparłem na powyższym.
A jak będzie to poczekamy zobaczymy.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry