Emerytury !!!

Obyście mieli rację. Może faktycznie oparłem się na jakiejś ober interpretacji urzędniczej.
I pięknie @bwch przytoczył przepis i mnie podbudował, a innych rozczarował.
Jak masz emkę z ZER koniec roszczeń o rekompensatę za szczególny charakter, za szczególne warunki.
Mało tego to nie są te same reżimy: charakter i warunki (nie można ich ze sobą łączyć).
Takie podsumowanie dla rozczarowanych.

Ustawodawce nie przewidział łączenia dwóch rożnych okresów pracy poprzez użycie spójnika lub a nie i,
no cóż zakładając , że ustawodawca liznął cokolwiek z logiki , to jest całkiem odwrotnie. Lub to alternatywa łączna czyli zawiera w sobie " i ", w przeciwieństwie do "albo". Czyli jeśli jest napisane "lub" to mogą być łączone okresy, gdy jest "albo" nie mogą. Ale kto dziś wierzy, że ustawodawca miał w szkole logikę.

ps
jak ktoś chce sobie poczytać

Ostatnia edycja:
Dwa akapity z wyroku SN:

Sygn. akt III USKP 20/21

„Warunkiem rekompensaty jest okres co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Skoro rekompensata nie przysługuje osobie, która nabyła prawo do emerytury na podstawie przepisów FUS, to regulacja ta jednocześnie potwierdza, że w ustawie nie ma wyjątku pozwalającego zsumować okresy pracy w szczególnych warunkach i pracy w szczególnym charakterze.”

„Jeżeli argumentem ma być model logiczny alternatywy, to należy przyjąć, że jej elementy są rozłączne zakresowo. Alternatywa ze spójnikiem „lub”z samej konstrukcji (definicji) oznacza, że jej części nie są tożsame. Istnieje, gdy obie części występują jednocześnie albo gdy spełnia się tylko jedna część alternatywy. W objętych zarzutami przepisach art. 21 ust. 1 i art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych jest spójnik „lub”, a nie spójnik „i” lub spójnik „albo”. W miejsce alternatywny opartej na spójniku „lub” nie ma więc alternatywy rozłącznej („albo”) i nie przyjęto też koniunkcji („i”). Również ustawowy algorytm, określający sposób wyliczenia rekompensaty (art. 22), używa spójnika „lub” w odniesieniu do okresu wykonywania przed dniem 1 stycznia 2009 r. pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS.”

I pięknie @bwch przytoczył przepis i mnie podbudował, a innych rozczarował.
Jak masz emkę z ZER koniec roszczeń o rekompensatę za szczególny charakter, za szczególne warunki.
Mało tego to nie są te same reżimy: charakter i warunki (nie można ich ze sobą łączyć).
Takie podsumowanie dla rozczarowanych.
Wyjaśnione Czy takie oczywiste w przypadku "starego funka", który te 15 lat szczególnych warunków/charakteru (nie pamiętam co mieliśmy w cle zanim nam to odebrano reformą Buzka) miał do 1999r?
Przepis jest przepisem. Ponieważ mnie to nie dotyczy, to nigdy się w to nie zagłębiałam... Ale naprawdę mam wrażenie, że zanim się ZUS połapał to początkowym wiekowym emerytom mundurowym wypłacano emkę z ZUS z tą rekompensatą...
Chociaż "reforma" Banasia zrobiła taki burdel, jakiego najstarsi górale nie pamiętają

Wysłane z mojego 23108RN04Y przy użyciu Tapatalka

Ludzie szli na wcześniejszą emeryturę z ZUS. Kobiety w wieku 55lat, mężczyźni w wieku 60lat za pracę w szczególnych warunkach/charakterze.

@Magda66 praca w PAC była pracą w szczególnym charakterze.
Tak tak, już sobie odswieżyłam pamięć i poczytałam przepisy. Muszę przeprosić kolegę, który zadał pytanie. Rzeczywiście mając emeryturę z ZER, z ZUS zostaniemy za lata cywila, bez rekompensaty.
Ponieważ przywołany powyżej przepis został zmieniony w 2023r to pogrzebałam głębiej i nadal nie znalazłam potwierdzenia swojej wersji. I doszłam do wniosku, że musiało mi się nałożyć w pamięci: wersje kolegów, którzy odchodzili na emerytury z ZUS i mówili o tym dodatku, z emerytami z ZER.
Później dyskusje ten ma OFE, a ten nie ma, i człowiek glupieje... No że nie wspomnę o art. 15, art 15aa i pochodnych...

Burdel mamy w tym archeo Siostry

Tak na pierwszy rzut oka.

Jeśli się nie mylę, to przepis art. 21 w brzmieniu podanym przez @bwch obowiązuje od 1 stycznia 2025.

Więc pozamiatali.

Ale to dotyczy ustawy o wynikach pomostowych, czyli wcześniejszych, a nie emeryturach po uzyskaniu wymagane wieku 65 / 60 lat .

Powstaje pytanie, czy w tej sytuacji, jeśli ktoś nie odszedł na emkę mundurową z 15aa i ma okresy składkowe wymagane, nie może uzyskać rekompensaty z tytułu szczególnych warunków lub szczególnego charakteru, polegającej na dodatku do kapitału początkowego.

W praktyce chodzi o okresy do 14.09.1999 w., zarówno w PAC, jak i gdzie indziej, do zsumowania , aby mieć te minimalne 15 lat, tak to rozumiem.

Poprawcie mnie, jeśli czegoś nie doczytałem, jak to należy w tej sytuacji rozumieć.

Czytam dalej, artykuł 21, o którym wspomniano wyżej, w brzmieniu przywołanym przez @bwch, obowiązywał od chwili uchwalenia ustawy w 2008.

UPS, wybaczcie 🙏.

Szczególny charakter funkcjonariuszy PAC 🙂 wynika z dyspozycji art. 32:ust. 3 ustawy o emkach z FUS.

Tak na pierwszy rzut oka.

Jeśli się nie mylę, to przepis art. 21 w brzmieniu podanym przez @bwch obowiązuje od 1 stycznia 2025.

Więc pozamiatali.

Ale to dotyczy ustawy o wynikach pomostowych, czyli wcześniejszych, a nie emeryturach po uzyskaniu wymagane wieku 65 / 60 lat .

Powstaje pytanie, czy w tej sytuacji, jeśli ktoś nie odszedł na emkę mundurową z 15aa i ma okresy składkowe wymagane, nie może uzyskać rekompensaty z tytułu szczególnych warunków lub szczególnego charakteru, polegającej na dodatku do kapitału początkowego.

W praktyce chodzi o okresy do 14.09.1999 w., zarówno w PAC, jak i gdzie indziej, do zsumowania , aby mieć te minimalne 15 lat, tak to rozumiem.

Poprawcie mnie, jeśli czegoś nie doczytałem, jak to należy w tej sytuacji rozumieć.
Dokładnie tak to rozumiałam... No ale jak napisałeś w kolejnym poście pozamiatane...

Nie wiem, czy Wam to w czymś pomoże ale koledze brakowało 2 lata do 15 lat "w warunkach" jako celnikowi.
Będąc na EM dorobił je w SOK i poszedł na drugą emkę wraz z rekompensatą w wieku 61 lat ...

Nie wiem, czy Wam to w czymś pomoże ale koledze brakowało 2 lata do 15 lat "w warunkach" jako celnikowi.
Będąc na EM dorobił je w SOK i poszedł na drugą emkę wraz z rekompensatą w wieku 61 lat ...

To że nie sumujemy to wiemy już. Należy więc , w naszym przypadku, brać pod uwagę wyłącznie szczególny charakter.

Dotarłem do rozporządzenia z 7 lutego 1983 r w sprawie (....) w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Popatrzcie sobie.

Attachments

• IMG20250901114804.jpg
    IMG20250901114804.jpg
    818,7 KB · Wyświetleń: 8
  • IMG20250901114743.jpg
    IMG20250901114743.jpg
    876,8 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG20250901114626.jpg
    IMG20250901114626.jpg
    924,2 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG20250901114600.jpg
    IMG20250901114600.jpg
    882 KB · Wyświetleń: 8
Ja już kończę dyskusję, bo dla mnie jest ona akademicka, z uwagi na fakt, że tych 15 lat w szczególnych nie mam... ale...
Nadal czuję dysonans, bowiem reforma emerytalna Buzka zabrała nam lata 55/60 i po wtłoczeniu w wiek emerytalny 60/65 zaczęliśmy dostawać rekompensatę za warunki, pod rygorem co najmniej 15 lat w tychże warunkach.
Przecież my nadal mamy system łączony i za lata cywila dostajemy emeryturę po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Skąd nagle emerytury pomostowe?
A biorąc pod uwagę Twój wpis, to myślę, że demencji nie mam i rzeczywiście są w naszym gronie emerytów osoby, które "załapały" się na tę rekompensatę. Ale ZUS nie śpi i cichaczem zmieniono przepis i już po zawodach...

Ja już kończę dyskusję, bo dla mnie jest ona akademicka, z uwagi na fakt, że tych 15 lat w szczególnych nie mam... ale...
Nadal czuję dysonans, bowiem reforma emerytalna Buzka zabrała nam lata 55/60 i po wtłoczeniu w wiek emerytalny 60/65 zaczęliśmy dostawać rekompensatę za warunki, pod rygorem co najmniej 15 lat w tychże warunkach.
Przecież my nadal mamy system łączony i za lata cywila dostajemy emeryturę po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego. Skąd nagle emerytury pomostowe?
A biorąc pod uwagę Twój wpis, to myślę, że demencji nie mam i rzeczywiście są w naszym gronie emerytów osoby, które "załapały" się na tę rekompensatę. Ale ZUS nie śpi i cichaczem zmieniono przepis i już po zawodach...

Nie warunki, tylko charakter 🙂, gdy chcemy coś doliczyć do PAC, skoro nie sumują, ponieważ mamy lub.

Pozwalam sobie zauważyć, że interpretacja słowa "lub" także zależy od "humoru" sądu ...

chciałem podpytać konkretnie kiedy najlepiej jest przejść na emke, w sensie od dnia i miesiaca. Widzę że koledzy i koleżanki odchodzą w styczniu i na początku lutego żeby załapać się na naszą rewaloryzację kwoty bazowej i potem od 01.03 rewaloryzację kwoty emerytury? Najlepszy dzień to teoretycznie 28.02? Żeby wypłata cała wpadła?Czy są jeszcze jakieś niuanse o których warto wiedzieć w tej sprawie?

Ostatnia edycja:
chciałem podpytać konkretnie kiedy najlepiej jest przejść na emke, w sensie od dnia i miesiaca. Widzę że koledzy i koleżanki odchodzą w styczniu i na początku lutego żeby załapać się na naszą rewaloryzację kwoty bazowej i potem od 01.03 rewaloryzację kwoty emerytury? Najlepszy dzień to teoretycznie 28.02? Żeby wypłata cała wpadła?Czy są jeszcze jakieś niuanse o których warto wiedzieć w tej sprawie?

Panie, w ciągu ostatnich dwóch lat to pewnie doktorat można by napisać 🙂. A i tak wszystkich opcji pewnie by się nie wyczerpało.

Ale w dobrym kierunku kroczysz, nawet całą pulę chyba chcesz zgarnąć 🙂.

Back
Do góry