Emerytury !!!

Panie, w ciągu ostatnich dwóch lat to pewnie doktorat można by napisać 🙂. A i tak wszystkich opcji pewnie by się nie wyczerpało.

Ale w dobrym kierunku kroczysz, nawet całą pulę chyba chcesz zgarnąć 🙂.
wiem że tu jest ze 1000 stron postów, ale nie mam sił ich czytać. Synteza by się przydała doświadczonego kolegi lub koleżanki

Jak ci nikt nie stoi nad głową, nie ciosa kołków, siedź w robocie jak długo możesz. Chyba że dziadunio jesteś!
nie nie jestem dziadunio, ale czas chciałbym jednak mieć dla siebie - nie chcę się rozwodzić ale jest kilka lepszych rzeczy do roboty niż siedzieć na służbie

chciałem podpytać konkretnie kiedy najlepiej jest przejść na emke, w sensie od dnia i miesiaca. Widzę że koledzy i koleżanki odchodzą w styczniu i na początku lutego żeby załapać się na naszą rewaloryzację kwoty bazowej i potem od 01.03 rewaloryzację kwoty emerytury? Najlepszy dzień to teoretycznie 28.02? Żeby wypłata cała wpadła?Czy są jeszcze jakieś niuanse o których warto wiedzieć w tej sprawie?
Tak jak napisałeś. Najlepiej pomiędzy 1 stycznia a 28 lutego. Podstawą liczona jest już od kwoty bazowej o obowiązującej w nowym roku (dlatego po 1 stycznia), a żeby dostać waloryzację emerytury trzeba mieć do niej prawo 1 marca. Nie jest to duża różnica, ale luty jest nieco lepszy od stycznia, bo jeszcze o ułamek procenta wzrośnie procent wysługi. Jeśli jest w danym roku podwyżka modernizacyjną, to zwykle w 3 kwartale roku można liczyć na ponowne przeliczenie emerytury w związku ze wzrostem wkb.

Tak jak napisałeś. Najlepiej pomiędzy 1 stycznia a 28 lutego. Podstawą liczona jest już od kwoty bazowej o obowiązującej w nowym roku (dlatego po 1 stycznia), a żeby dostać waloryzację emerytury trzeba mieć do niej prawo 1 marca. Nie jest to duża różnica, ale luty jest nieco lepszy od stycznia, bo jeszcze o ułamek procenta wzrośnie procent wysługi. Jeśli jest w danym roku podwyżka modernizacyjną, to zwykle w 3 kwartale roku można liczyć na ponowne przeliczenie emerytury w związku ze wzrostem wkb.
A takie przeliczenia dokonują się z automatu czy trzeba złożyć jakiś wniosek ?

Back
Do góry