Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
To tak trochę ..... .Zadzwoń do Kadr i dowiedz się.. Być może w sentencji decyzji będziesz miał/miała zapis ,,w terminie 3 miesięcy od daty doręczenia decyzji o zwolnieniu'' i stąd zwłoka.
Odchodząc 2020 złożyłem wniosek 18.02.20 . Decyzję rozwiązaniu umowy dostałem na dzień 15.06.20To tak trochę ..... .
Sporo osób składało z początkiem października i też nic nie dostali.
Czy to celowe działanie by ludzi pozwalniać dopiero w marcu?
Odchodząc 2020 złożyłem wniosek 18.02.20 . Decyzję rozwiązaniu umowy dostałem na dzień 15.06.20
Jak do tego mają się te 30 dni na rozpatrzenie wniosku?To tak trochę ..... .
Z niewolnika nie ma pracownika. U nas w 2021r. wszystkim przychylali się do terminu podanego we wniosku choć decyzje były wydawane trochę później. Było tak dużo wniosków, że po prostu nie wyrabiali się. Poza tym była możliwość wycofania wniosku do ostatniej chwili, do terminu zwolnienia. Prosili do końca by zostać, przekupywali ma różne sposoby. Część ludzi wnioski wycofało.To tak trochę ..... .
wniosek złożony został przeze mnie pod koniec września . decyzję o zwolnieniu otrzymałem po dwóch tygodniach. kilka dni temu otrzymałem od miłej Pani na biurko obiegówkę. koniec służby przypada na początku lutego. nawet złego słowa nie śmiem powiedzieć na pracę koleżanek w izbie.Jak do tego mają się te 30 dni na rozpatrzenie wniosku?
pytNIE CZY MÓGŁ BY SIE NIE ZGODZIĆ NA TERMIN IDAĆ tryb odwoławczy. no i wtedy d zbitaNie wiem dlaczego ktoś wiecznie powiela sformułowanie że "DIS się zgodzi" że przeciągnie po 1 marca. Tak rozumując to może się nie zgodzić w ogóle na wasze emerytury. DIS zwalnia w terminie wskazanym we wniosku a jak się tego terminu nie określi to wtedy jest te 3 miesiące. Jedyny termin który obowiązuje DIS-a to 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Pamiętajmy że wniosek rozpatruje się niezwłocznie ale nie dłużej niż 30 dni. Nie słuchajcie plotek.
Trzeba osiągnąć wiek Jednak raz w roku przysługuje 1 przejazd tam i z powrotem z ulgą tylko musisz zgłosić się do koła emerytów w danym mieście i oni wystawią Ci zaświadczenieDzień dobry.
Moje pytanie dotyczy biletów PKP. Czy emerytowi przysługuje się bilet ulgowy na pociąg. Czy również musi być spełniony warunek wieku? Ja nie spełniam.
O! Super. Dziękuję. Czyli dla emerytowanych małolatów" (53) x1 w roku. PozdrawiamTrzeba osiągnąć wiek Jednak raz w roku przysługuje 1 przejazd tam i z powrotem z ulgą tylko musisz zgłosić się do koła emerytów w danym mieście i oni wystawią Ci zaświadczenie
Jeszcze tylko trzeba znaleźć ten pociąg.Dzień dobry.
Moje pytanie dotyczy biletów PKP. Czy emerytowi przysługuje się bilet ulgowy na pociąg. Czy również musi być spełniony warunek wieku? Ja nie spełniam.
Możecie wyjaśnić co to znaczy "warunek wieku"? Myślałem, że skoro jestem emerytem to spełniam warunek wieku do bycia emerytem a w związku z tym należą mi się wszystkie emeryckie znizki?Dzień dobry.
Witam. Nie trzeba spełniać żadnego „warunku wieku”, aby skorzystać ze zniżki 37% w PKP, ale uwaga: przysługuje to wyłącznie 2 razy w roku i na II klasę i w oparciu o zaświadczenie (mała „książeczka”) wydane przez np. Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów wystawiane „od ręki” po przedstawieniu legitymacji ZER (koszt ok. 12 zł). W tej „książeczce” jest miejsce na adnotacje przez 3 lata (jest 6 rubryk). Ważne jest, aby kupując bilet „w okienku” mieć to zaświadczenie, bo w nim wpisywany jest numer biletu i data przejazdu oraz zostaje przybita pieczątka. W trakcie kontroli biletów należy okazać to zaświadczenie wraz z legitymacją ZER. W przypadku jeżeli kupujesz bilet w internecie, z tego co się orientowałem, to po wejściu do pociągu należy samemu odszukać konduktora i powiedzieć, że korzystasz z ulgi, bilet nabyłeś w necie i prosisz o wbitkę w zaświadczenie. Jeżeli tego nie zrobisz, to grozi kara.Możecie wyjaśnić co to znaczy "warunek wieku"? Myślałem, że skoro jestem emerytem to spełniam warunek wieku do bycia emerytem a w związku z tym należą mi się wszystkie emeryckie znizki?
z tego co wiem, to jest liczony normalnie jako 2.6%Czy okres urlopu wychowawczego zaliczany jest do lat służby? Za rok policzą 2.6%? Czy 1.3%?
niestety jako zero ale można walczyć w sądziez tego co wiem, to jest liczony normalnie jako 2.6%