Skarbowcy dalej rzeźbią przy naszych emeryturach. Tyma razem piszą do Szefa KAS.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Pan Dominik jest chyba nie za bardzo za naszymi funkcjonariuszami, a chce przemycić korzyści dla pracowników KAS!Skarbowcy dalej rzeźbią przy naszych emeryturach. Tyma razem piszą do Szefa KAS.
Poza tym, w razie choroby, cywile mają korzystniejszy niż funkcjonariusze, sposób naliczania chorobowego.Rozumiem Skarbowców, że chcą sobie wywalczyć wyższy dodatek stażowy. Od tego są związki zawodowe.
Wkurza mnie jednak, że przy uzasadnianiu tej propozycji zmiany, kolejny raz wycierają sobie gębę funkcjonariuszami. Chcą mieć 25% bo funki tak mają i to jest jedyny argument.
Nasze statusy są zupełnie inne i nie powinny być porównywane.
Mamy zupełnie inne systemy wynagradzania.
Porównajmy na przykładzie funkcjonariusza i cywila z 30letnim stażem. Przyjmijmy, że obaj bez stażowego zarabiają 6500 i nie mają dodatku kontrolerskiego
Ile dostaną stażowego?
Cywil 20% z 6500 czyli 1300 zł
Funkcjonarousz ponieważ w tej kwocie ma dodatek za stopień od którego nie wylicza się "stażowego" ma wprawdzie 25% ale od mniejszej kwoty. Przy dodatku za stopień w kwocie 1500 zł pozostaje 5000 zł do wyliczenia stażowego.
25% z 5tys daje 1250 zł., czyli nasze 25% jest zwykle niższe niż 20% cywila. Przy stażu poniżej 20 lat różnica na niekorzyść funkcjonariuszy jest jeszcze większa.
Jeśli chcą się porównywać i powoływać się na równe traktowanie w ramach jednej instytucji to powinni zawnioskować jednocześnie o wliczenie dodatku za stopień do podstawy wyliczenia dodatku za wieloletnią służbę
Do stażu 32 lat , po którym wlicza się dodatek 15% do wyliczeń emerytalnych, zalicza się tylko okres służby. Czyli w naszym przypadku SC od 15.09.1999 oraz okresy z nią równorzędne czyli inne służby + zasadnicza służba wojskowa. Studia i praca w cywilu nie zalicza się do tego okresu.Mam pytanie : czy okres 5 letnich studiów stacjonarnych przed podjęciem pracy ,zalicza się do stażu pracy - i czy ten staż pracy /okres nieskładkowy liczony 0,7 za rok = 3,5 lata/ wlicza się do niezbędnego stażu 32 lat stażu pracy po którym dodatki stałe wliczają się do podstawy łączonej emerytury / emerytura mundurowa po 25 latach służby oraz 5 lat tzw. pracy ze składkami ZUS/.
Dodatki o charakterze stałym wliczają się bez dodatkowych warunków.Mam pytanie : czy okres 5 letnich studiów stacjonarnych przed podjęciem pracy ,zalicza się do stażu pracy - i czy ten staż pracy /okres nieskładkowy liczony 0,7 za rok = 3,5 lata/ wlicza się do niezbędnego stażu 32 lat stażu pracy po którym dodatki stałe wliczają się do podstawy łączonej emerytury / emerytura mundurowa po 25 latach służby oraz 5 lat tzw. pracy ze składkami ZUS/.
art. 250
Masz rację, nie jest to uposażenie, a świadczenie.Art. 250. 1. Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem
na emeryturę, rentę z tytułu niezdolności do pracy lub orzeczeniem trwałej
niezdolności do służby przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzy-
miesięcznego uposażenia. Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego
uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby, nie
więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.
Art. 224. Uposażenie funkcjonariusza składa się z uposażenia zasadniczego
i dodatków do uposażenia.
Art. 226. 1. Funkcjonariusze otrzymują następujące dodatki do uposażenia
zasadniczego:
1) dodatek za wieloletnią służbę;
2) dodatek za stopień służbowy w wysokości uzależnionej od posiadanego stopnia;
3) dodatek funkcyjny na stanowisku kierowniczym;
4) dodatki uzasadnione szczególnymi właściwościami, kwalifikacjami
i umiejętnościami;
5) dodatki uzasadnione szczególnymi warunkami pełnienia służby.
z powyższego wynika, że
po pierwsze
kasa za długoletnią służbę po 15 latach, max 15% to nie jest uposażenie tylko świadczenie
kasa po 25 i 28,5 latach to nie jest uposażenie tylko świadczenie
po drugie nie są liczone do 13tki, do zasiłku chorobowego, nagród jubileuszowych i do odprawy.
czy słusznie to rozumiem?
To świadczenie do obliczenia trzynastki nie wchodzi. Stwierdzone empirycznie.Masz rację, nie jest to uposażenie, a świadczenie.
Nie mniej jednak to świadczenie ma wpływ na: 13, zasiłek chorobowy, jubileuszówkę oraz odprawę.
Nie mają one wpływu na wyliczenie indywidualnego wskaźnika z 10 lat służby, chyba że masz ponad 32 lata służby, to wtedy dodatek po 28.5 r. służby dolicza się do wyliczenia indywidualnego wskaźnika z 10 lat służby.
Moje zdanie. Nie potwierdzone empirycznie.
no własnie potrzebne jest potwierdzone info, najlepiej od osob, które wiedza z własnego doświaczeniaTo świadczenie do obliczenia trzynastki nie wchodzi. Stwierdzone empirycznie.
Zdolny do służby z ograniczeniami... Nic nie daje, boś nie inwalidaByłem na komisji, przyznała mi kategorie B oraz kod R5. Czy ktoś orientuje się co oznacza owe R5? Czy coś daje?
Otrzymasz odpowiednie zawiadomienie. Dzwonienie nie pomaga, a wręcz mogą Ciebie potraktować jak szkodnika. Terminy są odległe, bo:Koledzy i Koleżanki. Po przejściu na emeryturę dostałem pismo, że Częstochowa kieruje mnie do Regionalnej Komisji Lekarskiej. Jak wygląda procedura dalej? Sam umawiam się? Czekam na termin? W piśmie w sumie jest jedno zdanie. Telefonów w Regionalnej Komisji nikt nie podnosi. Czy jechać osobiście i umawiać się na badania? Idą wakacje ile to może trwać? Są na to terminy?
Nie ma sprawy będę czekał. Myślałem, że może muszę gdzieś samemu się zgłosić. Pozdrawiam serdecznieOtrzymasz odpowiednie zawiadomienie. Dzwonienie nie pomaga, a wręcz mogą Ciebie potraktować jak szkodnika. Terminy są odległe, bo:
1. Rkl obrabia rekrutów do wszystkich służb (priorytet)
2. Rkl obrabia emerytów 2023, 2024
3. Ckl obrabia wszystko z pkt.1. i 2. , gdzie zdarzyły się odwołania (mnóstwo).
Kolejny powód do wykorzystania wyuczonej przez lata cierpliwości!
Pozdrawiam
Na chwilę obecną procedura rkl plus potem ewentualna ckl od początku do końca to jest do ostatniego orzeczenia ok.15mcy.czyli cierpliwość jw..Nie ma sprawy będę czekał. Myślałem, że może muszę gdzieś samemu się zgłosić. Pozdrawiam serdecznie