Ucywemeryt
Nowy użytkownik
- Punkty reakcji
- 15
Witaj w klubiePowodzenia
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Witaj w klubiePowodzenia
"Ja nie mogę odpowiadać jak będzie postępował ZER MSWiA i MF przy rozporządzeniu dot. wielokrotności kwoty bazowej.
Czy ZER wyda decyzje z urzędu czy nie jak wejdzie rozporządzenie nie wiem. Jeżeli nie wyda to będziemy składać wnioski o przeliczenie i przygotujemy ścieżkę. Moim zdaniem ZER powinien wyrównywać uwzględniając modernizację.
To jest jednak przyszłość, bo nie ma rozporządzenia.
Dlatego też uruchomiliśmy mail emeryci@celnicy.pl, aby członkowie Związku podwali tam swoje maile. Po stworzeniu bazy będziemy się odzywać co i jak tylko na ten mail.
Natomiast teraz będziemy odwoływać się od decyzji ZER i jeśli ktoś kto odchodzi do 1 marca br. taką decyzję już otrzymał albo otrzyma to proszę o przesłanie do Związku. Już pracujemy z kancelarią nad odwołaniem, które zakończymy po lekturze decyzji ZER MSWiA.
ZER MSWiA powinien - gdyby nie było art.41 - wydać decyzję z wyższą podstawą do wylicznia emerytury.
Tego ZER MSWiA na pewno nie zrobi, gdyż wiąże Zakład prawo uchwalone i przyjęte.
My natomiast z tym prawem się nie zgadzamy, tzn. kwestionujemy je pod kątem naruszenia wielu zasad konstytucyjnych i będziemy skarżyć decyzje ZER.
To jest teraz temat i zapewniam, że mamy to na uwadze jw.
W ustawie budżetowej jest tylko kwota bazowa.Czy w ustawie budżetowej na 2023r. jest podana - nowa - "kwota przeciętnego
uposażenia w służbie " ?
w budżetowej jest publikowana kwota bazowa natomiast to co masz na mysłi to przeciętny mnożnik kwoty bazowej który jest publikowany rozporządzeniem. W zeszłym roku w maju zdaje się a rok wcześniej chyba coś koło jesieni. Z terminami bywa różnie.Czy w ustawie budżetowej na 2023r. jest podana - nowa - "kwota przeciętnego
uposażenia w służbie " ?
W sprawie emerytury z zer wiesz wszystko ?Temat był wałkowany, jednak mam niejasną sytuację. Mianowicie. Wybieram się na emeryturę (dwie emerytury) za rok- styczeń, luty 2024. Prawa do "jubileuszówki" nabędę w październiku 2023, a prawa do emki ZUS w grudniu 2023. Z początkiem 2024 chcę odejść na obie emerytury. Podobno ZUS jak niema decyzji ZER o przyznaniu emki, potrafi odmówić przyznania świadczeń. Wypadałoby w takim przypadku odejść na emkę z ZERu i poczekać parę miesięcy (mój kolega czekał 4 mies) na decyzję, którą będzie można przedstawić w ZUSie, jednak w takim przypadku, jestem parę złotych "w plecy", w związku z kilkumiesięcznym oczekiwaniem na decyzję z ZERu, gdybym wniosek do ZUS składał po otrzymaniu dec. z ZER. Trenował ktoś z Was ten temat, bo ja jestem ostatnim z dinozaurów w moim urzędzie i nie mam się za bardzo z kim skonsultować.
Dzięki za zainteresowanie. W ZUSie są doradcy emerytalni, tylko nie wiem, czy nie na takiej zasadzie jak u nas byli rzecznicy dyscyplinarni (he he).W sprawie emerytury z zer wiesz wszystko ?
W sprawie emerytury zusowskiej najlepiej podejdź do zus ,zapytaj konkretnie , kiedy lepiej
odejść na zusowską , jakie wnioski masz złożyć i jakie dokumenty załączyć . To rozświetli
sprawę . Prawdopodobnie samo złożenie wniosku do zus rozpocznie datę emerytury zus.
ZUS kilka miesięcy będzie wyliczał emeryturę w oparciu o informację z ZER.
Dużo zdrowia i powodzenia !
Dzięki. Mój kolega tak zrobił i mu się udało, jest wszystko OK, a moja koleżanka, która tak zrobiła, już dwa lata włóczy się po sądach i nie może dojść swego. Wolne sądy zrobiły sprawę zaocznie utrzymując decyzję ZUSu w mocy (ciekawe czy czytali akta sprawy). Po odwołaniu następny termin pewnie najszybciej za dwa lata.@herkules , z góry zaznaczam, że jest to moja własna ocena sytuacji, niepoparta żadnym podobnym do Twojego precedensem.
Uważam, że powinieneś złożyć wniosek o emkę do ZER i w tym samym dniu (lub dzień po) wniosek do ZUS.
Pewnie ZUS będzie czekał na decyzję ZER, jednak po tym jak ZER się wyrobi, powinien wydać decyzję i wypłacić emeryturę wstecz od dnia złożenia wniosku.
Tak myślę.
Najbezpieczniej jest zlozyc wniosek do ZER i czekać na decyzję, następnie po jej otrzymaniu złożyć dopiero wniosek do ZUS. Znam kilku byłych funkow, którzy zrobili odwrotnie i niestety mają dziś emke ale tylko z ZUS. Nie pomogły Sady, bo utrzymały w mocy decyzję z ZUS za cały okres pracy/sluzby.Dzięki. Mój kolega tak zrobił i mu się udało, jest wszystko OK, a moja koleżanka, która tak zrobiła, już dwa lata włóczy się po sądach i nie może dojść swego. Wolne sądy zrobiły sprawę zaocznie utrzymując decyzję ZUSu w mocy (ciekawe czy czytali akta sprawy). Po odwołaniu następny termin pewnie najszybciej za dwa lata.
Dziękuję i pozdrawiam.
To jest skandal i arogancja III RP.w dniu dzisiejszym w Gazecie prawnej:
Mundurowi nie będą mogli liczyć na waloryzację uposażeń
Żołnierze zawodowi i funkcjonariusze służb mundurowych, którzy np. do końca lutego 2023 r. zdecydowali się na odejście ze służby na emeryturę, nie będą mogli liczyć na waloryzację uposażeń o zwiększoną kwotę bazową i przyznaną podwyżkę – alarmuje Marcin Wiącek, rzecznik praw obywatelskich.praca.gazetaprawna.pl
Nic mi innego nie zostało jak poświęcić 3,4,5 emek ZUSowskich i tak zrobić.Najbezpieczniej jest zlozyc wniosek do ZER i czekać na decyzję, następnie po jej otrzymaniu złożyć dopiero wniosek do ZUS. Znam kilku byłych funkow, którzy zrobili odwrotnie i niestety mają dziś emke ale tylko z ZUS. Nie pomogły Sady, bo utrzymały w mocy decyzję z ZUS za cały okres pracy/sluzby.
A ja mam zamiar 24.02.2023 złożyć w DIAS wniosek o emeryturę do ZER a w dniu 27 wniosek do ZUS. We wniosku do ZUS zaznacza się przecież , że został już złozony wniosek o emeryturę do ZER MSWiA oraz że emerytura z ZUS z kapitału początkowego.Może tak jak piszecie było w latach poprzednich.Nic mi innego nie zostało jak poświęcić 3,4,5 emek ZUSowskich i tak zrobić.
Pozdrawiam Skorpion.
Uważam tak samo, czuję, że zakpiono i okradziono funkcjonariuszy którzy wiele lat poświęcili tej służbie często tracąc zdrowie. Tak czuję, tak uważam i bardzo mi z tym źle. Nie tego oczekiwałem na koniec prawie 30 letniej służby, to ma być podziękowanie?????Jest to bardzo przykre . Jak mogło dojść do takiej sytuacji .
Protest się odbył . Petycję złożono . Związki służb mundurowych
wiedziały jak to jest pilna sprawa /art41/. Do dzisiaj brak żadnego
komunikatu .
Kilkanaście tysięcy doświadczonych , zmęczonych długoletnią służbą
funkcjonariuszy odchodzi na zasłużone emki i co ?
Chamstwo w białych rekawiczkach