Maciej Wąsik dla InfoSecurity24.pl o nowej ustawie modernizacyjnej: pieniędzy planujemy nie mniej niż w poprzedniej
6 maja 2021, 09:28 (fragment)
MSWiA przygotowało projekt dot. zmian w art. 15a, a dokładniej rzecz ujmując dodający do ustawy art. 15aa. Wiele uwag do propozycji zgłosili związkowcy. Czy udało wam się osiągnąć kompromis?
Jesteśmy jeszcze przed tym etapem. Chcemy w maju spotkać się ze związkami i usiąść do twardych negocjacji. Ten projekt, o którym pan mówi, stworzyliśmy na prośbę związków zawodowych, które dążyły do rozwiązania tego problemu. Przedstawiliśmy nasz pomysł, który musi się mieścić w ramach pieniędzy jakimi dysponujemy.
Różne związki, na różnych etapach, różnie oceniały ten projekt. Widać na forum publicznym zawsze ta ocena musi być surowsza, niż ta wyrażana w kuluarach. Uzgodniliśmy sobie kiedyś ze związkami zawodowymi jedno, że mamy wspólny cel – dobro formacji i ludzi w nich pracujących. Nie ma tutaj żadnej chęci oszczędzania, tak żeby policja za 5 lat kosztowała nas dużo mniej. Tak jak już powiedziałem, bezpieczeństwo na całym świecie jest drogie. Musimy się do tego przyzwyczaić i musimy te pieniądze na bezpieczeństwo łożyć, bo to się po prostu opłaca.
Wrócę jednak do mojego pytania. Mówił Pan, że MSWiA przygotowało propozycję, ta jednak nie zakłada wykreślenia art. 15a, o co postulowali funkcjonariusze.
Ten postulat nie był taki. Od początku rozmawialiśmy o tym, że trzeba stworzyć rozwiązania dla tych ludzi, którym obiecano, że do stażu będzie wliczała im się praca z "cywila", a później odebrano im ten przywilej. I projekt zakłada, że ten staż będzie wliczany, warunkiem jest jedynie osiągnięcie 25 lat służby. Oczywiście praca w sektorze cywilnym nie powinna być tak samo zaliczana do emerytury jak służba, dlatego zaproponowaliśmy wskaźnik 1,3 proc., a nie 2,6 proc., który dotyczy lat służby w mundurze. Poza tym, nie chcemy też, żeby ludzie brali dwie emerytury. Przedstawiliśmy racjonalne rozwiązania. Możliwe, że są jeszcze jakieś lepsze niż te, które zaproponowaliśmy. Czekamy na spotkanie i rozpoczęcie prac. Te rozmowy nie będą łatwe, ale jestem pozytywnie nastawiony. Możemy się różnić, ale szanujemy się, pracujemy i rozmawiamy.
Cały artykuł:
https://www.infosecurity24.pl/macie...eniedzy-planujemy-nie-mniej-niz-w-poprzedniej