franek kisiel
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 425
Sam brak 13-stki w 2022 nie wpłynie na wysokość wyliczonej emerytury w latach 2022 , 2023 gdyż jej wysokość jest uzależniona m.in od współczynnika średnich zarobków w okresie 10-ciu kolejnych lat / jak do tej pory najwyższe współczynniki były w latach poprzednich coś koło 2007-2018 ; z tych lat ludzie przeważnie wybierali sobie 10 kolejnych lat /. Problem braku 13-stki w 2022 roku i ewentualnie w kolejnych latach jest bardziej poważny.Otóż jej brak może spowodować że RM wyda rozporządzenie o "Wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie w SCS w roku....." , gdzie ta wielokrotność może być dużo niższa niż obecna 3,65. I wtedy wyliczone emerytury będą o kilka lub kilkanaście procent niższe.Oni na pewno intensywnie pracują nad tym żebyśmy nie mieli za dobrze.Takie pytanie mam... Jako, że ma nie być żadnych premii i nagród w 2021 r. (w tym być może też 13-tki w 2022 r.) to czy mimo przepracowania kolejnego roku i nabycia w związku z tym kolejnych 2,6% które podniesie nam wskaźnik wymiaru emerytury to może się okazać, że nasza emerytura może nie wzrosnąć bo będzie liczona od niższej (o kwotę 13-tki) kwoty przeciętnego uposażenia w naszej formacji? Jeśli 13-tka wlicza się jako dodatek o charakterze stałym do wyliczenia przyszłej emerytury to jej brak spowoduje zmniejszenie średniej pensji o około 1/13 czyli niecałe 8%. Waloryzacja emerytur, która będzie w okolicach 4% dodatkowo zniechęca do przepracowania kolejnego roku w naszej firmie. Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie.