Świerszcz jest mi to obojętne czy dadzą Ci uprawnienia emerytalne czy nie. Ale nie lubię jak ktoś robi z celników idiotów. Powiedział jeden "mądry" człowiek, że celnicy nie będą mieli zaliczonej służby przed 15.09.99 do emek bo przed tą datą nie mieli mianowań do służby i byli pracownikami cywilnej firmy. I ja to tłumaczenie przyjąłem jako logiczne. A teraz wychodzi jakiś drugi "mądry" człowiek i twierdzi, że jednak mogą mieć cywile zaliczone cywilne lata do emki ale tylko skarbowcy którzy przeszli do służby mundurowej. Żeby było ciekawiej skarbowcy ci niedosc, że nie mają wpisanych czynności o których mówi orzeczenie TK to nawet nie mają mianowań do sluzby. Natomiast od celników wymaga się 5 lat wykonywania tych czynności i mianowania do sluzby. Gdzie tu jest k.... logika nie mówiąc już o sprawiedliwości? I jeszcze "mądrzy" ludzie na poparcie swoich tez wyciągają art z ustawy o uks ( 36, 37, 38 ) w których nie ma użytych ani razu zapisów jakich wymaga TK w stosunku do celników. Ja przez całą swoją służbę od połowy lat 90-tych mam wpisane te czynności. Więc do jasnej cholery z jakiego to powodu moja służba w mundurze przed 15.09.99 nie może być liczona do emki a praca w skarbowości cywili może? W stosunku do do jednych wymaga się 5 lat czynności i mianowań a w stosunku do innych na siłę dorabia się ideologię. Kto jest tu robiony w balona?