Nie. Policja, przerwa i służba w cle.Z ostatniej pensji i dolicz sobie lata wcześniejsze tj. prace i lata nauki. Rozumiem że jesteś policjantem i tutaj na forum szukasz odpowiedzi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Nie. Policja, przerwa i służba w cle.Z ostatniej pensji i dolicz sobie lata wcześniejsze tj. prace i lata nauki. Rozumiem że jesteś policjantem i tutaj na forum szukasz odpowiedzi.
Art. 5.Dzień dobry
Mam pytanie. Uprawnienia emerytalne z art. 15 (służba przed dniem 2 stycznia 1999r). Czy liczę emeryturę z 10 kolejnych lat czy jak policja z ostatniej pensji?
Pozdrawiam.
Jesteś bliżej niż myślisz.....................Jak ja zazdroszczę tym, którzy moga iść ma M-kę. Jeszcze min. 1 rok i 5 mieięcy i Tschüss.
Z policji rok. Reszta z cła.Art. 5.
1a. Podstawę wymiaru emerytury funkcjonariusza Straży Marszałkowskiej, Służby Celnej lub Służby Celno-Skarbowej stanowi średnie uposażenie lub wynagrodzenie należne przez okres kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych przez funkcjonariusza. Przepisy art. 18f ust. 2, 3 i 5 stosuje się odpowiednio.>
Niby sprawa prosta, z jakiej służby odchodzisz tak liczysz, jakbyś odchodził z Policji to z ostatniej a jak z Celno-Skarbowej to z 10 lat.
Tylko może być sytuacja że masz 5 lat ze Służby Celno-Skarbowej i Celnej oraz 10 lat z Policji to z jakich 10 lat średnia ?
Musisz chyba zadać to pytanie do ZER.
Gratuluję, życzę spokojności, zdrowia i obyś mógł doliczyć do emki lata z cywila
Art. 5.Z policji rok. Reszta z cła.
Pamiętajcie odchodząc na Emeryture z art.15 - pieniądze zgromadzone w OFE przechodzą do budżetu państwa i przepadają a przechodząc na Emkę z art.15a zgromadzone pieniądze w OFE po przekształceniu do IKE będzie można wypłacić jednorazowo lub w ratach
ODPOWIEDŹ :
Jest w przepisach haczyk z IKE , gdyż w ustawie jest gra słów / można wypłacić jednorazowo lub w ratach ale trzeba mieć 55 lat jako emeryt służb mundurowych i dodana jest gra słów " i" "lub" "oraz" powodujące , że musisz wpłacać na swoją emeryturę zgodnie z umową IKE pomimo, że jesteś na emeryturze. Absurd typowo polski. Od kilkunastu miesięcy temat był "wałkowany" przez związki . Wypłata zgromadzonego kapitału niestety nie odbywa się z budżetu państwa lecz z towarzystwa prowadzącego IKE / 15% trafia i tak do budżetu/. Czy znany jest komuś ten temat?
Ok Standby, jeszcze tylko jedno chcę dodać:Basic Ty mnie trzymasz przy życiu chłopaku....................
Chodzi o lata po przejściu na emeryturę. Lata ZUSowskie przed służbą doliczają się przy odejściu na emeryture bez wzgledu na wiekTak więc jeśli funk idzie teraz z art. 15 to lata zusowskie pracy na pobieranej emeryturze może doliczyć rok za 1,3% - i tak do pełnej emki 75%. Ale dopiero w wieku co najmniej 55 lat. Jaro to dla Ciebie....
Masz może podstawę prawną do tego?Pamiętajcie odchodząc na Emeryture z art.15 - pieniądze zgromadzone w OFE przechodzą do budżetu państwa i przepadają a przechodząc na Emkę z art.15a zgromadzone pieniądze w OFE po przekształceniu do IKE będzie można wypłacić jednorazowo lub w ratach
Tak ale nam wszystkim funkcjonariuszom celnym służbę liczą od 15-09-1999.Tak więc jeśli funk idzie teraz z art. 15 to lata zusowskie pracy na pobieranej emeryturze może doliczyć rok za 1,3% - i tak do pełnej emki 75%. Ale dopiero w wieku co najmniej 55 lat. Jaro to dla Ciebie....
Wystarczy że służyłeś w Straży Granicznej i masz. Śmieszne, bo jak kolega służył w WOP rok przed Tobę - juz tak nie ma. Zwykły MON.Tak ale nam wszystkim funkcjonariuszom celnym służbę liczą od 15-09-1999.
a to co napisałeś dotyczy funkcjonariuszy przyjętych przed 1 stycznia 1999
Gdyby mnie nie oszukali i zgodnie z art 94 Ust. o SC zaliczyli ten okres jako służbę, to było by ok.