AdamDworcow
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 962
czy to jest aktualny tekst czy sprzed ostatniej nowelizacji?
wygląda, że aktualny
wygląda, że aktualny
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Interwencja zz interwencją, pamiętaj jednak, że jeżeli złożyłaś stosowny wniosek do ZER-u to zgodnie z art. 32 ustawy emerytalnej, prawo do zaopatrzenia emerytalnego i wysokość świadczeń pieniężnych z tytułu tego zaopatrzenia ZER ustala w formie decyzji od której przysługuje Ci prawo wniesienia odwołania na podstawie przepisów określonych w KPC. Jeżeli nie złożysz odwołania w stosownym terminie "to może być musztarda po obiedzie."Sorry, dopiero teraz mam dostęp do kompa i widzę, że art. 181 i 231 ustawy o KAS dotyczą jednak czegoś innego. Pozostaje zatem rzeczywiście czekać na interwencję zz.
Interwencja zz interwencją, pamiętaj jednak, że jeżeli złożyłaś stosowny wniosek do ZER-u to zgodnie z art. 32 ustawy emerytalnej, prawo do zaopatrzenia emerytalnego i wysokość świadczeń pieniężnych z tytułu tego zaopatrzenia ZER ustala w formie decyzji od której przysługuje Ci prawo wniesienia odwołania na podstawie przepisów określonych w KPC. Jeżeli nie złożysz odwołania w stosownym terminie "to może być musztarda po obiedzie."
To jak liczy się lata przed 1999 r ?
A po kwietniu 2020 jak wejdzie nowa dalej będzie zusowska jak sie ososiagnie 60 + ?W ogóle do emki mundurowej ich się nie liczy, o ile nie rozpoczęłaś służby w in służbach przed 1.1.1999
Te lata liczą się do emki zusowskiej, którą dodatkowo otrzymasz po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego
Tak jest na chwilę obecną
Oczywiście ja się nie znam ale byłbym ostrożny z takim doradzaniem. Wniosek o ponowne przeliczenie rozpatrywany jest w oparciu o treść przepisów art 32 i następne.Spokojnie, spokojnie decyzja ZER o emeryturze to nie ostateczny wyrok, jak zmienią się jakieś przepisy lub wyjdą na światło dzienne nowe okoliczności zawsze możesz złożyć wniosek o ponowne przeliczenie emerytury.
Witaj Adamie Dworcow@Nowe brzmienie ust. 1a i ust. 4 w art. 5 wejdzie w życie z dn. 14.04.2020 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 730oraz z 2019 r. poz. 1635).
moze o to chodzi?
Moim zdaniem jeśli ktoś złożył o emkę w 2019r., a został zwolniony w 2017 r. to należy się waloryzacja za rok 2018 i 2019 - tak jak zresztą to wynika z ustawy. Powinno się złożyć pisemny wniosek o powtórne naliczenie emki z uwzględnieniem waloryzacji z tych dwóch lat powołując się na odpowiedni przepis ustawy. Jak odmówią to do sądu - jest to niezgodne z ustawą.Mam pytanie do ucywilnionych funkcjonariuszy którzy dostali już decyzję o przyznaniu emki jak to jest z art. 5 ust. 3. ustawy emerytalnej tj. " Jeżeli w okresie między zwolnieniem ze służby funkcjonariusza a ustaleniem prawa do emerytury lub renty inwalidzkiej przypadały waloryzacje emerytur i rent inwalidzkich, podstawę wymiaru tych świadczeń podwyższa się wskaźnikami wszystkich kolejnych waloryzacji przypadających w tym okresie". Wydaje mi się że skoro zostaliśmy zwolnieni ze służby w 2017r. a teraz wystąpiliśmy z wnioskiem o przyznanie emerytury to waloryzacje które były w tym okresie nam się należą. Natomiast ja i moi koledzy nie mamy podstawy zwaloryzowanej (za 2018 i 2019). Jak to jest? czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
To jest tekst ujednolicony, a nie jednolity stan niby na 10.10.2019 r. Moim zdaniem zawiera błąd dot. art.5 ust.1a i ust.4, gdyż nowelizacja (DZ.U.2019 poz.1635 skróciła do 12.09.2019 r. (1.07.2019 ) okres gdzie przepis ten posiada obecne brzmienie.czy to jest aktualny tekst czy sprzed ostatniej nowelizacji?
wygląda, że aktualny