Odpisałem...napisałem do Ciebie na priva.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Odpisałem...napisałem do Ciebie na priva.
Czy ktoś z ucywilnionych/wygaszonych funkcjonariuszy spotkał się z podobnym problemem podczas komisji lekarskiej?
...
Lekarze, to niegłupi ludzie, ale na prawie znać się nie muszą.
W oczywiście w błędny sposób zinterpretowali przepis, w którym i Ty Koleżanko, niewłaściwie "wytłuszczasz" .
Cat, też tak sądziłam.
Jednak komisja interpretuje je zupełnie inaczej. A wierz mi, to nie były w ciemię bite lekarki.
- w ciągu 3 lat po zwolnieniu ze służby ... (gdy spełnia warunki Y)
pomijam wypadek, jednak "albo choroby powstałej w związku ze szczególnymi właściwościami lub warunkami służby" wykaz schorzeń według załącznika nr 1. W moim przypadku pkt 3 art. 19. zaop. emeryt. według komisji odpada.
Ze względu na nieszczęsne 18 miesięcy ja i kolega nie łapiemy się na pkt 2 art. 19. zaop. emeryt. "jeżeli inwalidztwo jest następstwem .... lub chorób powstałych w tym czasie" tj. wykaz schorzeń według załącznika nr 2 do rozporządzenia.
Właśnie punkt 2 był dyskutowany z komisją.
Sprawa zostanie skierowana do konsultacji do ich prawników (komentarza nie zacytuję ). sugerowały, że pozostanie droga sądowa.
ZNOWU SĄD.......
Pozostaje jeszcze:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA roz woju i FINANSÓW1)
z dnia 13 kwietnia 2017 r. w sprawie wykazu chorób i ułomności wraz z kategoriami zdolności do pełnienia służby przez kandydata do służby
w Służbie Celno-Skarbowej oraz funkcjonariusza Służby Celno-Skarbowej
w oparciu o te rozporządzenie również komisja były klasyfikowała schorzenia w oparciu o dokumentację medyczną i badanie w dniu dzisiejszym.
Ps. Tak się złożyło, że lekarki też zostały jakiś czas temu ucywilnione, dostały świadectwa służby i nową umowę o pracę.
w moim przypadku komisja rozpatrywała w oparciu o rozporządzenie z 13 kwietnia 2017 Czy słusznie? Dowiem się w ewentualnej decyzji.13 kwietnia, czy 22 grudnia 2017?
Nie ma czegoś takiego, jak cząstkowa emerytura mundurowa. Albo masz wysłużone 25 lat i masz pełną emeryturę mundurową, a jak nie masz, to będziesz miał tylko emkę cywilną, a za ten okres poniżej 25 lat, pracodawca będzie musiał odprowadzić składki na ZUS.25 lat służby osiągnę w wieku 68 lat, czy jest możliwe, aby nabyć prawo do cząstkowej emerytury mundurowej, gdy będzie brakować mi do stażu 25 lat służby? Czy jeśli nie będę miał stażu 25 lat służby, to za ten okres pracodawca odprowadzi składki do ZUS i będę miał jedynie emkę cywilną?
A po 24 latach służby, przysługuje jakiś kawałek emerytury mundurowej, czy nie?po 25 latach emerytura nie jest pełna o ile liczyć jej wymiar 75% jako pełny
po 25 latach dla tych co zaczęli po 2013r jest 60%+3% za każdy kolejny rok ale nie więcej niż 75% czyli trzeba jeszcze 5 lat by mieć "pełną" a te wcześniejsze to cząstkowe ale po minimum 25 latach służby
chyba że rozpoczełeś służbę przed 2013r to po 15 latach 40% i za kolejny każdy rok 2,6% aż do 75% czyli łącznie 28 lat 5 miesięcy o 2 tygodnie do "pełnej" co dla większości obecnie będzie miało miejsce coś koło 1 marca 2028r.
A po 24 latach służby, przysługuje jakiś kawałek emerytury mundurowej, czy nie?
Ja na Twoim miejscu najpierw wziąłbym cały przysługujący urlop za cały rok a dopiero potem złożył kwity na emkę to tak dla bezpieczeństwa, żeby już nic nie mogli zrobić.To teraz ja mam pytanie.
Jeżeli chcę odejść na emkę w przyszłym roku i wykorzystać cały przysługujący mi urlop za dany rok to:
- czy można złożyć pismo będąc na urlopie o zwolnienie ze służby ?
Wstąpiłem do służby w 2017 r., a raczej musiałem wstąpić, ale nas "starych" wycyckali. Po co nam ten mundur, jak z emki mundurowej nici, przecież ja w mundurze nie wytrzymam do 68 lat tutaj .Jeśli służbę rozpocząłeś po 1.1.2012 to po 24 latach 11 miesiącach i 29 dniach służby nie przysługuje żaden kawałek emki mundurowej, za te lata obliczą ci i przekażą do zus składkę i emka tylko z zus na zasadach ogólnych
Puk Puk.. Koledzy i Koleżanki Żyjemy ???Zaliczyli Wam do emerytury kontrole WPR ?