Emerytury !!!

Takie ustawy są głosowane w trybie pilnym czyli trzy czytania na jednym posiedzeniu sejmu, senat ma posiedzenie od 11 do 13 lipca tak wiec albo będzie projekt procedowany na najbliższym posiedzeniu sejmu albo na kolejnym w lipcu i wtedy musiałoby zostać zwołane posiedzenie senatu ( co w tej kadencji jest już normalnością)
17, 18, 19 lipca

w przyblizeniu z wojskiem masz 22 lata służby, co daje 40% za 15 lat 2,6% x 7 lat=18,2
Razem 58,2%
Jeszcze 6,5 roku do pełnej emerytury

:) jeszcze jedna kwestia. wydaje się, że funkcjonariusz spełniający wymogi uzyskania emerytury mundurowej może także złożyć wniosek o emeryturę z zus-u za lata składkowe. zresztą wielu funkcjonariuszy ostatnio otrzymało z zus-u "prognozę emerytalną", wyliczoną na podstawie zebranego kapitału.

w zw. z powyższym mam pytanie: czy okres wzięty do wyliczenia emerytury mundurowej (składkowy dla zus-u, tj. odprowadzone składki), może (mogą) być także wzięty (e) pod uwagę do wyliczenia emerytury zusowskiej?

na jaki przepis ew. zus może powołać się odmawiając wyliczenia emerytury cywilnej z uwzględnieniem składek z okresu służby zaliczonego jako wysługa lat do emerytury mundurowej?

Trzeba wybrać. okresy wliczone do emerytury "mundurowej" nie wliczą się do emerytury z ZUS, którą można uzyskać po osiągnięciu wieku emerytalnego, dlatego po wybraniu emki mundurowej, wyliczenia przysyłane z ZUS stają się nieaktualne.

A podstawa prawna niezaliczenia do emki zusoskiej okresów zaliczonych do emerytury mundurowej to: to ustawa o emeryturach i rentach z FUS
art.5
2a. Okresów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 6, nie uwzględnia się przy ustalaniu prawa do emerytury i renty oraz obliczaniu ich wysokości, jeżeli z ich tytułu ustalono prawo do świadczeń pieniężnych określonych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym osób, o których mowa w art. 2 ust. 2.

A podstawa prawna niezaliczenia do emki zusoskiej okresów zaliczonych do emerytury mundurowej to: to ustawa o emeryturach i rentach z FUS
art.5
2a. Okresów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 6, nie uwzględnia się przy ustalaniu prawa do emerytury i renty oraz obliczaniu ich wysokości, jeżeli z ich tytułu ustalono prawo do świadczeń pieniężnych określonych w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym osób, o których mowa w art. 2 ust. 2.

:) dzięki. jeszcze tylko jedno pytanie: czy funkcjonariusz po uzyskaniu prawa / wieku uprawniającego do emerytury z zusu może złożyć stosowny wniosek o jej wypłacanie, mając w 4 literach emeryturę mundurową?

jakie to zrodzi obowiązki dla diasa?

czy teoretycznie istnieje możliwość, po uzyskaniu prawomocnego uprawnienia do emerytury zus-owskiej, do złożenia wniosku o emeryturę mundurową?

:) dzięki. jeszcze tylko jedno pytanie: czy funkcjonariusz po uzyskaniu prawa / wieku uprawniającego do emerytury z zusu może złożyć stosowny wniosek o jej wypłacanie, mając w 4 literach emeryturę mundurową?

jakie to zrodzi obowiązki dla diasa?

czy teoretycznie istnieje możliwość, po uzyskaniu prawomocnego uprawnienia do emerytury zus-owskiej, do złożenia wniosku o emeryturę mundurową?
1. emerytura mundurowa nie jest "obowiązkowa", jeżeli nie chcesz z niej skorzystać nikt Cię nie zmusi. Możesz złożyć wniosek o emeryturę zusowską. Jeżeli jesteś aktualnie funkcjonariuszem ias nie odprowadza składek do zusu - gdy wybierzesz emeryturę cywilną, budżet będzie zobowiązany przelać do zus składki za okres kiedy nie były przekazywane. Zastanawiając się co wybrać należy brać pod uwagę, że praca w cle to praca w szczególnych warunkach, co uprawnia do otrzymania dodatku do emerytury cywilnej - warunek w warunkach szczególnych trzeba przepracować minimum 15 lat
2. uzyskanie emerytury cywilnej zamyka Ci drogę do emerytury mundurowej. Więc jeżeli chcesz mieć emeryturę mundurową musisz najpierw złożyć wniosek o nią a dopiero później wystąpić do zusu o emeryturę cywilną.
Przypomnę przy okazji, że funkcjonariuszom, którzy przy okazji utworzenia KAS zostali ucywilnieni, o ile spełniają warunki ustawowe, przysługuje emerytura mundurowa. Osoby takie po złożeniu wniosku mogą otrzymać emkę bez konieczności zwalniania się z pracy. Znam ludzi, którzy przez półtora roku zwlekali ze złożeniem wniosku. Łatwo policzyć ile pieniędzy oszczędzili budżetowi. Pamiętajmy, że emerytura jest naliczana i wypłacana od dnia złożenia wniosku, czyli im później wystąpisz o emkę tym większym sponsorem budżetu będziesz.

1. emerytura mundurowa nie jest "obowiązkowa", jeżeli nie chcesz z niej skorzystać nikt Cię nie zmusi. Możesz złożyć wniosek o emeryturę zusowską. Jeżeli jesteś aktualnie funkcjonariuszem ias nie odprowadza składek do zusu - gdy wybierzesz emeryturę cywilną, budżet będzie zobowiązany przelać do zus składki za okres kiedy nie były przekazywane. Zastanawiając się co wybrać należy brać pod uwagę, że praca w cle to praca w szczególnych warunkach, co uprawnia do otrzymania dodatku do emerytury cywilnej - warunek w warunkach szczególnych trzeba przepracować minimum 15 lat
2. uzyskanie emerytury cywilnej zamyka Ci drogę do emerytury mundurowej. Więc jeżeli chcesz mieć emeryturę mundurową musisz najpierw złożyć wniosek o nią a dopiero później wystąpić do zusu o emeryturę cywilną.
Przypomnę przy okazji, że funkcjonariuszom, którzy przy okazji utworzenia KAS zostali ucywilnieni, o ile spełniają warunki ustawowe, przysługuje emerytura mundurowa. Osoby takie po złożeniu wniosku mogą otrzymać emkę bez konieczności zwalniania się z pracy. Znam ludzi, którzy przez półtora roku zwlekali ze złożeniem wniosku. Łatwo policzyć ile pieniędzy oszczędzili budżetowi. Pamiętajmy, że emerytura jest naliczana i wypłacana od dnia złożenia wniosku, czyli im później wystąpisz o emkę tym większym sponsorem budżetu będziesz.

:) o ile się nie mylę, to do 2008 r. służba funkcjonariusza celnego posiadała status szczególnego charakteu (warunków). obecnie, zgodnie z art. 251c ustawy KAS okres służby funkcjonariusza traktuje się jako pracę w szczególnym charakterze, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

zatem, czy mamy prawo do zusowskiej emerytury pomostowej po ukończeniu odpowiednio 55 i 60 lat w związku z przywróceniem tego określenia w ustawie o KAS?

w grę wchodzi także ew. dodatek do emerytury zusowskiej po osiągnięciu odpowiednio 60 i 65 lat przez K. i M.?

to wyszperałem w necie:

:) o ile się nie mylę, to do 2008 r. służba funkcjonariusza celnego posiadała status szczególnego charakteu (warunków). obecnie, zgodnie z art. 251c ustawy KAS okres służby funkcjonariusza traktuje się jako pracę w szczególnym charakterze, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

zatem, czy mamy prawo do zusowskiej emerytury pomostowej po ukończeniu odpowiednio 55 i 60 lat w związku z przywróceniem tego określenia w ustawie o KAS?

w grę wchodzi także ew. dodatek do emerytury zusowskiej po osiągnięciu odpowiednio 60 i 65 lat przez K. i M.?

to wyszperałem w necie:

ślę,że tu znajdziesz najbardziej kompetentną odpowiedź.

W zacytowanym powyżej przez tele echo artykule wyczytałem ciekawe zdania, które pozwolę sobie zacytować:
"W przedstawionym powyżej wyliczaniu znaleźli się funkcjonariusze celni. Wykonują oni pracę wymagającą szczególnej odpowiedzialności oraz sprawności psychofizycznej. Swoje obowiązki powinni spełniać w sposób niezagrażający bezpieczeństwu publicznemu, w tym zdrowiu lub życiu innych osób. W związku z procesem starzenia się, powodującym pogorszenia sprawności psychofizycznej, ustawodawca obniżył dla celników wiek emerytalny."
Proszę, proszę czyli zapewnialiśmy przed 1999 r. bezpieczeństwo publiczne, ale to wciąż za mało, by przechodząc na emeryturę mundurową mieć te lata policzone jako służba.

...
...

Na pewno, posiadając do bodaj 2008 r. na koncie - 15 lat w warunkach szczególnych,
prawo takie posiadasz. Pomimo starań o udzielenie informacji, czy można zsumować
- niewypełniające tego warunku do tamtego roku lata - z latami ponownie uzyskanego
charakteru pracy, nie mam 100% pewności, gdyż informacje są sprzeczne.
"Pomostówka" i EM wzajemnie mają się wykluczać, a ostatnio ktoś dodał na Forum, iż
- podobnie - skorzystanie z "pomostówki", wyklucza wspomniany dodatek.

Pomostówka niekoniecznie musi się wykluczać z em. Masz em i po odliczeniu lat służby z lat skladkowych ZUS, nadal spełniasz oba warunki tj. 15 w szczególnych i 25 składowych. Nie trafiłem na przepis wykluczający. Jestem na etapie badania sprawy dam znać co ustalę.
Lata w szczególnych sumują się jest taka info/przykład. na str. ZUS.
Natomiast skorzystanie z em powoduje utratę rekompensaty (Tak to określił doradca emeryt. ZUS.) także w przypadku przejścia na pomostówkę.
doradca powołał się na praktykę emke wojskowych. Sprawy dalej nie drążyłem.

Pomostówka niekoniecznie musi się wykluczać z em. ...

No tak Piotrze, racja (przy min. 40 latach roboty).

Czy jesteś jednak pewien, że np. lata w szczególnych, które zaliczono do EM (nieskładkowych), liczy się także
do "pomostówek", a nie traci tak, jak rekompensaty?

Pomostówka niekoniecznie musi się wykluczać z em. Masz em i po odliczeniu lat służby z lat skladkowych ZUS, nadal spełniasz oba warunki tj. 15 w szczególnych i 25 składowych. Nie trafiłem na przepis wykluczający. Jestem na etapie badania sprawy dam znać co ustalę.
Lata w szczególnych sumują się jest taka info/przykład. na str. ZUS.
Natomiast skorzystanie z em powoduje utratę rekompensaty (Tak to określił doradca emeryt. ZUS.) także w przypadku przejścia na pomostówkę.
doradca powołał się na praktykę emke wojskowych. Sprawy dalej nie drążyłem.
Piotrze, wydaje mi się, że doradca ZUS nie do końca wiedział o naszej hybrydzie emeryckiej. Jeżeli, dajmy na to byłeś zatrudniony w administracji celnej od początku lat 80 tych, po przekształceniach pełniłeś służbę w w służbie celnej oraz służbie celno-skarbowej ( do maja 2017 r) to twoja emka nie wyklucza rekompensaty bo nasz minimum 15 lat w warunkach szczególnych do 99 roku. a za ten okres ustawodawca nie uznaje nas za funków.

Czytam, czytam i nie mogę się doszukać :/ Czy jakoś ustawodawca opowiedział się w temacie lat PRACY jako cywil w Służbie Celnej? Mam na myśli okres zatrudnienia na umowę o pracę jako pracownik cywilny (nie mianowany eks-uks, zwykły cywil), a nie funkcjonariusz.

Czytam, czytam i nie mogę się doszukać :/ Czy jakoś ustawodawca opowiedział się w temacie lat PRACY jako cywil w Służbie Celnej? Mam na myśli okres zatrudnienia na umowę o pracę jako pracownik cywilny (nie mianowany eks-uks, zwykły cywil), a nie funkcjonariusz.
Co masz na myśli.

Zgodnie z zapowiedziami praca jako cywil w SC miała być zaliczana na poczet ogólnej wysługi lat uprawniających do emerytury mundurowej. Ja miałem np. trzy lata w cywilu, po czym przeszedłem na funkcjonariusza. I o te trzy lata mi chodzi (2007-2010).

No tak Piotrze, racja (przy min. 40 latach roboty).

Czy jesteś jednak pewien, że np. lata w szczególnych, które zaliczono do EM (nieskładkowych), liczy się także
do "pomostówek", a nie traci tak, jak rekompensaty?
A czy ktoś z obecnych i byłych funkcjonariuszy otrzymał z ZUS-u emeryturę pomostową?

Zgodnie z zapowiedziami praca jako cywil w SC miała być zaliczana na poczet ogólnej wysługi lat uprawniających do emerytury mundurowej. Ja miałem np. trzy lata w cywilu, po czym przeszedłem na funkcjonariusza. I o te trzy lata mi chodzi (2007-2010).
Sorry, ale nigdy nie słyszałem o takich zapowiedziach, gdzie to słyszałeś ?

Back
Do góry