Emerytury !!!

W sprawie emerytur jest kilka ważnych spraw do załatwienia. Pomimo tego chcę zapytać kierownictwo ZZ czy posiada wiedzę na temat zmiany rozporządzenia RM w sprawie wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy SCS. W mojej ocenie po uruchomieniu tegorocznych podwyżek mnożnik powinien wzrosnąć do poziomu około 3,41.
Zmiana ta ma istotne znaczenie w kontekście planowanego zniesienia wymogu 55lat czego skutkiem może być większa ilość funkcjonariuszy SCS pragnących przejść na emeryturą a poziom mnożnika ma istotne znaczenie dla wyliczenia jej wysokości.

Dodam jeszcze, że stosowne zmiany rozporządzeń zostały dokonane dla Policji (mnożnik 3,71), SG (3,71), PSP (3,65), SOP (4,42) w dzienniku ustaw pod pozycjami od 185 do 188. Oczywiście tamte służby mają niższą kwotę bazową.

Dodam jeszcze, że stosowne zmiany rozporządzeń zostały dokonane dla Policji (mnożnik 3,71), SG (3,71), PSP (3,65), SOP (4,42) w dzienniku ustaw pod pozycjami od 185 do 188. Oczywiście tamte służby mają niższą kwotę bazową.

W SCS będzie tak samo tylko że troszeczkę inaczej😃

Gródkraka. Związek pytał o to już w styczniu na spotkaniu i chyba nawet jest w protokole. MF odpowiedział, że zmiana mnożnika w rozp. zostanie dokonana po wypłacie podwyżek.
Co do drugiego zdania. Uważam, że to ma minimalny wpływ na ilość ewentualnych odejść, gdyż podwyżki są planowane także w kolejnych latach, jak również nasz Związek zamierza kontynuować walkę o dalsze jeszcze podwyżki w latach 2022-2024, tak aby dojść do trzykrotności minimalnej płacy, jako najniższe wynagrodzenie w KAS. Mamy plan działań długoterminowy i dzięki temu w pełni realny.

Gródkraka. Związek pytał o to już w styczniu na spotkaniu i chyba nawet jest w protokole. MF odpowiedział, że zmiana mnożnika w rozp. zostanie dokonana po wypłacie podwyżek.
Co do drugiego zdania. Uważam, że to ma minimalny wpływ na ilość ewentualnych odejść, gdyż podwyżki są planowane także w kolejnych latach, jak również nasz Związek zamierza kontynuować walkę o dalsze jeszcze podwyżki w latach 2022-2024, tak aby dojść do trzykrotności minimalnej płacy, jako najniższe wynagrodzenie w KAS. Mamy plan działań długoterminowy i dzięki temu w pełni realny.

Plan długoterminowy ma sens. Bardzo proszę go opublikować, gdyż jestem ciekawy planowanych działań Związku. Szczególnie interesuje mnie kwestia zaliczenia do EM dla celników lat przed 1999r. a dla funkcjonariuszy z IC i UKS lat pracy w służbie cywilnej.

może prezio w dzisiejszej 5 + zniesie nam 55, 5 i uzna, że przed 99 fSC nie byli kosmitami

Ja myślę żeby było sprawiedliwie zgodnie z wyrokiem TK- zadania policyjne , zniesienie wieku 55 lat i 15 lat zadań policyjnych z zaliczeniem okresu służby ,pracy w Urzędzie Celnym, Służbie Celnej.

Chodziło mi o wykonywanie 15 lat zadań policyjnych i możliwość odejścia na emke bez względu na wiek z zaliczeniem wszystkich lat służby/pracy.

Ja myślę żeby było sprawiedliwie zgodnie z wyrokiem TK- zadania policyjne , zniesienie wieku 55 lat i 15 lat zadań policyjnych z zaliczeniem okresu służby ,pracy w Urzędzie Celnym, Służbie Celnej.

Nie wiem czy cztales uzasadnie wyroku, ale raczej nie. Skad te 15 lat ? Z kapelusza wziales.

Chodziło mi o zasady tożsame z zasadami w Policji zgodnie z Ustawą o Zaopatrzeniu Emerytalnym.

Chodziło mi o zasady tożsame z zasadami w Policji zgodnie z Ustawą o Zaopatrzeniu Emerytalnym.
W ustawie zaopatrzeniowej jest 15 lat sluzby, a nie zadan policyjnych. Idac tym tokiem myslenia to wezmy wzor od Strazy Pozarnej i przyjmijmy np. 15 lat przy gaszeniu pożarow.

http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/42B99AA68DFF0144C12583BB002C6C25/$File/3178-008.pdf
http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/42B99AA68DFF0144C12583BB002C6C25/$File/3178-008.pdf

Sławku, po przeczytaniu tych dwóch ostatnich opinii (druk 3178) Prokuratorii Generalnej Oraz SN, mam obawy że 5 zadań policyjnych) lat zostanie.
Jeszcze jedno, co słychać w sprawie uzasadnienia wyroku o zaliczeniu pracy w administracji do służby? Masz już jakieś wieści???
Uważasz że zniesiony zostanie tylko wiek 55 lat a 5 policyjnych pozostanie? Może Sławek ma jakieś info w tej sprawie?

Zmotywowany, takie mam obawy ale chciałbym się mylić.
Też czekam na info od Sławka, jest z nas wszystkich najbardziej zorientowany w sprawie.

info? chyba już była, no może troszkę dyplomatyczna, żeby nie powiedzieć polityczna.

Sławku, po przeczytaniu tych dwóch ostatnich opinii (druk 3178) Prokuratorii Generalnej Oraz SN, mam obawy że 5 zadań policyjnych) lat zostanie.
Jeszcze jedno, co słychać w sprawie uzasadnienia wyroku o zaliczeniu pracy w administracji do służby? Masz już jakieś wieści???

Bardzo istotne dwie kwestie. Ponawiam pytanie z obawy, że ujdą uwadze przedstawicieli ZZ.

Bardzo istotne dwie kwestie. Ponawiam pytanie z obawy, że ujdą uwadze przedstawicieli ZZ.

Sławek pisz jak jest bo milczenie Twoje niczego dobrego nie przyniesie dla środowiska. Znoszą lub nie znoszą i tyle. Dalej zobaczymy bo widziałem w komórce org. kilka wniosków o zaprzestanie przelewania składek. Po prostu pisz jak jest. Zero przepływu informacji. Twożenie pozorów przez pseudo działaczy zz w jas już nie działa. Pytani przez fc nie wiedzą co negocjowali przy podwyżkach i o co walczą. Uprzedzam pytanie w jakich JAS. We wszystkich.

Ostatnia edycja:
Sławek pisz jak jest bo milczenie Twoje niczego dobrego nie przyniesie dla środowiska. Znoszą lub nie znoszą i tyle. Dalej zobaczymy bo widziałem w komórce org. kilka wniosków o zaprzestanie przelewania składek. Po prostu pisz jak jest.
Mf nikomu łaski nie robi bo jednolite przepisy dla mundurowych służb to oczywistość. Czekamy na informację.

Back
Do góry