Emerytury !!!

Janie Kowalski

jaki koń jest - każdy widzi.
mierzysz swoją miarą.
proponuję kierunek wschód.
skutecznie zmienia poglądy.

jaki koń jest - każdy widzi.
mierzysz swoją miarą.
proponuję kierunek wschód.
skutecznie zmienia poglądy.
Znam wschód bardzo dobrze. Napisałem 80-90% i wiem, że jest grupa. która powinna zostać wciągnięta w ten system.
Myślę jednak, że służbę celną czeka głęboka reforma i podział na administrację i prawdziwą służbę, która zostanie objęta tym systemem.

Janie Kowalski!

Zatem ogłośmy pełną anarchię. Państwo bez funkcjonariuszy Służby Celnej. Bo podatnicy sami przytargają do kasy należne daniny. Idźmy też dalej; państwo bez posłów. Bez premiera i rządu. Przecież sami potrafimy.

Premierze, Rządzie, Posłowie i Senatorzy! Jan Kowalski ma receptę na naprawę Rzeczypospolitej!

Zatem ogłośmy pełną anarchię. Państwo bez funkcjonariuszy Służby Celnej. Bo podatnicy sami przytargają do kasy należne daniny. Idźmy też dalej; państwo bez posłów. Bez premiera i rządu. Przecież sami potrafimy.

Premierze, Rządzie, Posłowie i Senatorzy! Jan Kowalski ma receptę na naprawę Rzeczypospolitej!
niestety, tele echo, prawda jest gdzie indziej i Ty jestes po ciemnej stronie mocy , bez granicy jestes jedynie zwykła urzedniczyną, która chce wiecej niż jej sie nalezy, Tak naprawde poza tymi postami to nie nasz konkretów dlaczego celnikom nalezy sie przywilej wczesniejszych enmerytur - trzeba rozdzielić urzędasów, dla kórych społeczeństwo nie zaakceptuje [przywilejów) i walczyć o emki dla granicy ale dla niektórych to jest za wielkie wyzwanie

ale podobny manewr trzeba by było przeprowadzić w innych mundurówkach, na pierwszej linii jest garstka a emerytury wszyscy biorą.Tymczasem nawjażniejsze teraz to dopisanie SC do ustawy, a ucywilnianie później bo teraz to za duże zamieszanie.

najsensowniejszym rozwiazaniem - to emerytury dla granicy i grup mobilnych
nie oszukujmy sie, wiekszosc zolli nie lata z bronia po drogach, tylko siedzi w izbach

Zaufanie obywateli do Państwa

http://obserwatorium.nowyekran.pl/post/58473,oni-i-my-2012

Rząd zapomniał o prawach nabytych.Przyjmując się do służby planowane było przepracowanie do 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn.Jeśli w Polsce Trybunał Konstytucyjny jest ciałem niezależnym od aktualnej władzy, projekt wydłużenia wieku przechodzenia na emeryturę polegnie w TK.
Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie.

... Jeśli w Polsce Trybunał Konstytucyjny jest ciałem niezależnym od aktualnej władzy, projekt wydłużenia wieku przechodzenia na emeryturę polegnie w TK.
...

Taaa, niby masz rację Saro, lecz jeden z wyroków rząd "zlewa" już od dłuższego czasu i ... NIC!
TU przydałby się Trybunał Stanu, choć patrząc na panujące "układziki", na to też bym nie liczył.

najsensowniejszym rozwiazaniem - to emerytury dla granicy i grup mobilnych
nie oszukujmy sie, wiekszosc zolli nie lata z bronia po drogach, tylko siedzi w izbach

Borowy9 - gwarantuję Ci, że w takim przypadku nikt tej emerytury nie zobaczy :D ...rok przed nabyciem uprawnień będą przenosić ludzi z byle powodu do innych komórek i....pozamiatane...pomysł delikatnie ujmując...lichy:cool:

niestety, tele echo, prawda jest gdzie indziej i Ty jestes po ciemnej stronie mocy , bez granicy jestes jedynie zwykła urzedniczyną, która chce wiecej niż jej sie nalezy, Tak naprawde poza tymi postami to nie nasz konkretów dlaczego celnikom nalezy sie przywilej wczesniejszych enmerytur - trzeba rozdzielić urzędasów, dla kórych społeczeństwo nie zaakceptuje [przywilejów) i walczyć o emki dla granicy ale dla niektórych to jest za wielkie wyzwanie
Ludzie przestańcie chrzanić. nie jest istotne jakie zadania wykonujemy na danym stanowisku w danym momencie. Istotne dla sprawy jest to że jesteśmy mianowani do służby a nie przyjęci do pracy na KP. Więc służymy jak policjant (drogówka, prewencja, ale też w wydziałach zajmujących się wydawaniem różnych decyzji). Więc jak służymy to mamy ograniczenia a jak mamy ograniczenia to winny być rekompensowane uprawnieniami ( np emerytalnymi) bo dziś służysz tu a jutro tam. Więc nie uważam że jestem urzędnikiem tylko funkcjonariuszem na służbie. A jak nie chcą tego zauważyć to wszystkich pod kapelusz i umowa o pracę a potem niech sobie przenoszą kogo chcą najlepiej samego szefa jak taki mądry.

14. marca Pan poseł Wojciech Penkalski zadał pytanie ministrowi, kiedy funkcjonariusze SC zostaną objęci systemem emek mundurowych. Do dnia dzisiejszego odpowiedzi nie otrzymał.
Ale jest jeszcze coś co warto przeczytać. Dwie odważne i mądre Panie posłanki z PO napisały taką interpelację nr 3594 do premiera:

http://orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i03594/$File/i03594.pdf

Z
tego co czytałem to wszystkie partie będące w sejmie poza PO i PSL są po naszej stronie. Może w PO jest więcej takich uczciwych ludzi którzy jak te dwie Panie widzą co się dzieje i jeśli wystarczy im odwagi i determinacji będą głosowały za włączeniem funkcjonariuszy SC do systemu emek mundurowych. Z posłami trzeba rozmawiać i tłumaczyć im jak niegodziwie i niesprawiedliwie chce nas potraktować ten, który tak dużo mówił o sprawiedliwości. Premier tego państwa publicznie został nazwany kłamcą i nawet nie wspomniał o tym, że zgłosi to do sądu. To daje dużo do myślenia. Może jest jeszcze nadzieja. Niech dobry Bóg ma nas w swej opiece.

Niech ktoś znajdzie wyniki głosowań nad wnioskami z 27.04., ale liczby jakie padły wskazują, że nie tylko koalicja odrzucała wnioski o merytoryczną debatę nad projektem we właściwych Komisjach Sejmowych.
Czy to czasem RP nie wspierał koalicji?

ok 270 za linią rządową , TAK RP poparł projekt rządowy:(, choć Pan P. grzmiał dzień wcześniej, że to słaba reforma.

Ludzie przestańcie chrzanić. nie jest istotne jakie zadania wykonujemy na danym stanowisku w danym momencie. Istotne dla sprawy jest to że jesteśmy mianowani do służby a nie przyjęci do pracy na KP. Więc służymy jak policjant (drogówka, prewencja, ale też w wydziałach zajmujących się wydawaniem różnych decyzji). Więc jak służymy to mamy ograniczenia a jak mamy ograniczenia to winny być rekompensowane uprawnieniami ( np emerytalnymi) bo dziś służysz tu a jutro tam. Więc nie uważam że jestem urzędnikiem tylko funkcjonariuszem na służbie. A jak nie chcą tego zauważyć to wszystkich pod kapelusz i umowa o pracę a potem niech sobie przenoszą kogo chcą najlepiej samego szefa jak taki mądry.

Najsprawiedliwszy byłby podział SC (i każdej innej służby) na część operacyjną i administracyjną (nie na lepszych i gorszych, w żadnym wypadku) ale przywileje tylko dla tych pierwszych. Nikt mi nie powie że ktoś kończył rachunkowość czy informatykę po to, żeby mieć przywileje emerytalne. Jeśli chce się przekwalifikować to niech się do Policji lub do Strażaków przeniesie i robi kurs od początku.

Tylko okazja aby strukturę SC zracjonalizować już była. Jak tworzono obecną ustawę o SC trzeba było dokonać jasnego określenia które piony SC należy zaliczyć jako logistyczne i wsparcia i pod kapelusz ludzi. Cała logistyka, IT, og, radcy itp powinni być na etacie cywila (ludziom tam zatrudnionym dać wybór czy chcą zostać w mundurze - a jeśli tak chcą zostać w mundurze to przenieść do komórek "operacyjnych" (nie myślę o czarnych) a nie "przechowywać" w biurach). A tak na siłę wsadzili w mundury byłych cywili i postanowili mieć jednolitą umundurowaną (i uzbrojoną?) formację. Jak powiedzieli "a" to teraz wypadałoby by powiedzieć "b". Problem jest w tym że krawaciarze ze Świętokrzyskiej nie mają pomysłu na tę formację i jej najzwyczajniej "nie czują". A nam nie pozostało nic innego aby wszelkimi legalnymi sposobami przymusić ich aby ta prowizorka niedokończona nie stała się czymś stałym na następne 10 lat i więcej.

Ostatnia edycja:
a zresztą nieważne

"W pierwszym odruchu serca" chyba było ważne.
Czy nie chciałeś coś napomknąć o tym, że socjologicznie są dwa rodzaje ludzi; jedni łączą, drudzy dzielą ?!
Polska, to taki dziwny kraj, w którym jest jeszcze jeden rodzaj; rozdzielający!
Niekoniecznie chodzi tu o znaczenie "kogo", a raczej "co".

"Podczas posiedzenia Sejmu doszło do ostrej wymiany zdań. Posłanka PiS-u Beata Mazurek oskarżyła premiera Donalda Tuska, że nie spełnił obietnicy, którą miał złożyć Służbom Celnym."

"– Wiem, jak wyglądało moje zobowiązanie wobec Służb Celnych. Poważnie traktuję zobowiązania publiczne – zapewniał w Sejmie Tusk."

całość artykułu na...

Back
Do góry