Niestety ale to oni będą wydawać decyzje emerytalne dla celników.IV wydział ZER w Warszawie to straż pożarna. Odpowiednie miejsce do zadania pytania.
IV Wydział ZER w Warszawie
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Niestety ale to oni będą wydawać decyzje emerytalne dla celników.IV wydział ZER w Warszawie to straż pożarna. Odpowiednie miejsce do zadania pytania.
Piniendzy ni ma i nie bendzietrzeba samemu odkładać, bez tego nic nie będzie, nie ma co liczyć na Zus, szczególnie w przypadku gdy emerytura się bedzie należeć na od 10 lat i później, będzie bardzo źle, państwo nie będzie miało z czego wypłacać emerytur
A czy przypadkiem termin do naliczenia emki do końca roku nie dotyczy jedynie emki mundurowej ? Co ma do tego ZUS jesli wiek zostal osiagniety ? Chyba,ze osoba ta złożyła już wniosek o emke mundurowa, a to duży błąd, bo wtedy w sumie dostanie mniejsza całkowita emeryturę niż tylko z ZUS. Trzeba nauczyć się liczyc, która wersja jest lepsza.[/QUOTE
ZUS nie wypłaci emerytury przed ustaleniem czasu od kiedy należy się emerytura mundurowa. Ta będzie prawdopodobnie naliczona z początkiem 2019r. Do tego czasu osoba, która w styczniu br osiągnęła wiek emerytalny i przeszła na emeryturę mundurową i jednocześnie Zusowską nie otrzyma części emerytury z ZUS. Jeżeli dalej jest to niezrozumiałe to ........
Powiem tak..................w centralnym.................Kiedyś Kraków był stolicą......................a teraz................standby2 - a w którym to urzędzie miało miejsce, jeśli można wiedzieć?
Ja znalazłem coś takiego:
Art. 250. KAS
Odprawa funkcjonariusza zwolnionego ze służby
1.
Funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby w związku z przejściem na emeryturę, rentę z tytułu niezdolności do pracy lub orzeczeniem trwałej niezdolności do służby przysługuje jednorazowa odprawa w wysokości trzymiesięcznego uposażenia. Odprawa ulega zwiększeniu o 20% miesięcznego uposażenia za każdy pełny rok pełnienia służby ponad 5 lat nieprzerwanej służby, nie więcej niż do wysokości sześciomiesięcznego uposażenia.
2.
Do okresu służby, o którym mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie zakończone okresy służby lub zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
3.
Odprawę, o której mowa w ust. 1, oblicza się jak ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy, na zasadach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 173 rozporządzenie w sprawie ustalania i udzielania urlopu wypoczynkowego Kodeksu pracy.
4.
Funkcjonariuszowi służby stałej, zwolnionemu ze służby w związku ze zniesieniem lub reorganizacją jednostki organizacyjnej KAS, przysługuje odprawa na zasadach i w wysokości określonych w ust. 1â3.
Masz rację. Piszę pismo do dyrektora o skierowanie mnie na komisję . Mam decyzję o chorobie zawodowej i czekają mnie jeszcze 2 operacje ale do pełnej sprawnosci nie wróce. Po komisji skladam o rentę inwalidzka. Stwierdziłam że w Warszawie są niedouczeni i nie odpuszczę. Narazie mam zasiłek rehabilitacyjny 100 % płatny i do czerwca bylam celnikiem przez 26 lat i spełniam warunki do emki. A nic mnie to nie kosztujeDodam że dzisiaj policjanta też do służby dopuszcza lekarz medycyny pracy a nie komisja. Komisja ma poślizg 4 do 6 miechów tak dużo mają skierowań