Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Nie w warunkach szkodliwych, tylko. ,,W szczególnym charakterze. Mam zaświadczenie z byłej IC mówiące o w.wym. charakterze od 1989 do 31.12.2012 / wówczas skreślono nas z listy zawodów wyk. W szczególnym. charakterze/
Nie w warunkach szkodliwych, tylko. ,,W szczególnym charakterze. Mam zaświadczenie z byłej IC mówiące o w.wym. charakterze od 1989 do 31.12.2012 / wówczas skreślono nas z listy zawodów wyk. W szczególnym. charakterze/
Komunikat ZER 18.04.2018 r. - "Okres warunku 5 lat liczony jest dla Służby Celnej i Służby Celno-Skarbowej łącznie od dnia otrzymania aktu mianowania zgodnie z ustawą 24 lipca 1999r. o Służbie Celnej .... ". Podobnie z początkiem naliczenia okresu do emerytury.
Z kolei w wyjaśnieniach ZUS z dnia 26.03.2018 r. w punkcie I akapit trzeci jest napisane, że podstawą emerytury z FUS będą składki za okresy ubezpieczenia (z wyłączeniem okresu służby) zewidencjonowane na koncie ubezpieczonego na koniec miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury wraz z kapitałem początkowym (zwaloryzowane) obliczonym z uwzględnieniem okresów pracy w administracji celnej oraz innych okresów składkowych i nie składkowych przebytych do 31 grudnia 1998 r.
To o co tu chodzi !!!
Emerytura zamiast od 15.09.1999 r . to od lipca 2000 r., ale kapitał początkowy do emerytury z FUS naliczany tylko do 31.12.1998 r. (a co z tym półtora roku do lipca 2000, o ile w ogóle uznać tą datę za właściwą do przyjęcia początku naliczania emerytury mundurowej). Czy ktoś jest w stanie to ogarnąć, bo mi zwoje zaczynają dymić.
OK! Zagłębiłem się w temat i wychodzi na to, że data 31..12.1998 r. wynika z samej istoty ustalania kapitału początkowego:
Obliczymy Ci kapitał początkowy jeśli:
â˘urodziłeś się po 31 grudnia 1948 r.,
â˘przed 1999 r. opłacałeś składki na ubezpieczenie społeczne lub byłeś zatrudniony.
Obliczymy Ci kapitał początkowy również wtedy, gdy urodziłeś się przed 1949 r. i spełniasz łącznie następujące warunki:
â˘złożyłeś po raz pierwszy wniosek o emeryturę z tytułu ukończenia powszechnego wieku emerytalnego po 31 grudnia 2008 r. i wystąpiłeś o obliczenie emerytury według nowych, zreformowanych zasad,
â˘masz okresy składkowe i nieskładkowe â co najmniej 20 lat, jeśli jesteś kobietą, lub co najmniej 25 lat, jeśli jesteś mężczyzną (przy wyliczaniu możemy wziąć pod uwagę okresy nieskładkowe tylko w takim wymiarze, który nie będzie przekraczać 1/3 okresów składkowych),
â˘po tym, jak osiągnąłeś powszechny wiek emerytalny, dalej byłeś objęty ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi.
Nadal jednak twierdzę, że emerytura powinna być liczona od dnia 15.09.1999 r. zgodnie zresztą z zamieszonym na tym forum kalkulatorem!