Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Dla mnie to oczywiste,
Byłbym ostrożny. To pytanie winno być skierowane do ZER MSWiA. Onie będą onterpretować zapisy art. 12 ustawy zaopatrzeniowej.
Sam osobiście także mam takie zapisy w kartach i na nie liczę.
Kolego, ten temat ma już 1458 stron i średnio co 10 stron Sławek od nowa tłumaczy co w tym temacie robi ZZ. Miłej lektury.A co z ludźmi ,którzy mają koło sześćdziesiątki kilkadziesiąt lat w cle, często tylko na granicy i nie opłaca im się iść na dawno zasłużoną emeryturę bo praca liczy im się od 1999 roku? Koledzy z SG już dawno cieszą się urokami pełnej emerytury a oni muszą do 65 czekać bo teraz nie stać by ich było życie z emerytury. Czy to dalej nie jest dyskryminacja? Czy ZZ C ma jakiś plan by zmienić ten najbardziej dyskryminujący zapis?
...
Teraz wracam do wniosku o emke i muszę powiedzieć, że sporo niejasności tu znalazłem np podstawę zwolnienia. Wskazuję art. 171ust. 1 pkt 2 przep. wprowadzających KAS. I nie wiem czy trafnie. To dopiero zgryz.
Ok. Wiem, że to nie zwolnienie ale jutro wskażę przepis który "chyba" wskazuje, że takie przekształcenie to zwolnienie w rozumieniu ustawy zaopatrzeniowej. Ciekawy?
Cd do cat. Art. 174 ust. 10-12 KAS. Przekształcenie traktuje się jak zwolnienie. Jedna wątpliwość. Art. 174 traktuje o propozycji pracy dla funka ijest to brzmienie od1.01.18. Pytanie czy można ten przepis zastosować do obecnego stanu? W ust. 10 noe ma doprreecyzowania, że ten przepiis ma zastosowanie do funka o którym mowa w ust. 1. Czytam ten przepis jako ogólny i odnoszę do ucywilniienia z 2017. To jest zagwozdka. A jeszcze ten przepus nakazuje wydanie świadectwa służby. Odlot.
http://www.zus.pl/documents/10182/167561/Emerytury_pomostowe.pdf/75d94147 Dzięki.
A teraz z innej beczki
Od 1.01.18 w ustawie o KAS pojawił się art. 251c okres służby traktuje się jak pracę w szczególnym charakterze w rozumiwniu ustawy o emkach z FUS. Czyli jeśli byłem funkiemw 2017 to może uda się po 60 załapać na pomostową. A panie po 55. Czekam na wasze opinie.
Ja jestem jednak zdecydowany przejść na ta "wymarzona" emeryture. Jaka jest procedura skladania wnioskow w tej sprawie? Czy ktos juz zlozyl wniosek? A może jestem jedyny?
Na pewno nie będziesz jedyny, który taki wniosek złoży.
Teraz piłka jest po stronie ministerstwa i dyrektorów.
Ponieważ uzyskanie prawa do emerytury zostało obudowane kilkoma warunkami 5/15/55, 25/55 to robi się z tego niezły galimatias.
Warto uzmysłowić decydentom, że stąpają po grząskim gruncie/polu minowym.
Mam tu na uwadze opiniowanie wniosków ponieważ obecna w tej instytucji bezinteresowna zawiść i chęć robienia dobrze ministerstwu może obrócić się przeciw opiniującym.
Jeśli bezrefleksyjnie zaczną majstrować przy wnioskach (odrzucać) to czy w przypadku wygranych przed sądem narażają się...??? (pozwy, odsetki, zarzut działania na szkodę pracownika, brak rzetelnego rozpatrzenia wniosku)
Wiem, że myślenie ma przyszłość i brak odpowiedzialności za czyny, ale warto wskazywać na te problemy.
Ja z takim wnioskiem wystąpiłem rok temu w grudniu jak jeszcze była Służba Celna, to było do przewidzenia, że w tym kasie to będzie taki burdel, że nikt do niczego nie dojdzie. A tak mam komplet zakresów obowiązków i spokojnie czekam na odpowiedni moment.
...
Mam sporo zapisów w stylu: ...
...
Ale czy to wystarczy ?