Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Spytaj się banasia , on kiedyś za wrednej komuny terminował jako kandydat na pilota prawdopodobnie w Dęblinie. Tym faktem obecnie raczej się nie chwali. Dlatego też w odwecie pozbawił nas skrzydeł Hermesa.
Lepiej jest nie chwalić się takim epizodem, bo jeszcze ktoś wpadnie na pomysł że skoro wopistom zabrano lwią część emerytury to dlaczego nie celnikom. Teraz mamy takie durne czasy ...Grim ale ja nie mam powodów do wstydu. Wyobraź sobie ze ja w latach 80-tych pobieralem cło w eksporcie. Ale to Tobie nic zapewne nie mówi bo Ty kiedy ja byłem już celnikiem toTy na stojąco pod szafę wchodziles.
A jak ktoś pełnił 14 lat w SC(5 lat ma) i jeden rok w policji to jaką emeryture dostanie? w tej kolejności.
Albo 7,5 roku Policji i 7,5 roku w SC w tej kolejności,
Bo na razie wynika że wystarczy na jeden dzień przenieść sie do Policji i warunek 55 lat znika.
Służba kandydacka liczona jest do stażu służby (2,6% za rok), jednak tylko służba zawodowa pozwalałaby na liczenie emerytury na podstawie art.15 (a nie 15a)A jak ktoś ma kilka miesięcy sluzby kandydackiej w Akademii Wojskowej w latach 80-tych i dalej cło to jak liczona emerytura
Pytanie do kumatych.
ProszÄ o Ĺopatologiczne wytĹumaczenie:
JeĹźeli w wieku 55 lat przejdÄ na emeryturÄ mundurowÄ , a celnikiem jestem od 90 roku, to zgodnie z informacjÄ ZER MSW emerytura liczona jest tylko za okres od 1999 roku. Co w takim razie z latami poprzednimi?
JeĹźeli odejdÄ ze sĹuĹźby w wieku 40 lat i mam speĹnione warunki 5 i 15, i pracujÄ c, pĹacÄ normalnie ZUS i w wieku 55 lat nabywam prawo do emki mundurowej i przechodzÄ na niÄ , to co z tymi ZUS-owskimi latami?
A co z ludźmi którzy mają spełnione dwa warunki (5 i 15 ) ale nie maja wieku i zostali siłowo ucywinieni. Emeryturę dostana dopiero w wieku 55 lat. Tyle tylko, że lata w cywilu w kasie nie będą skutkowały podniesieniem po każdym roku emki o 2,6%, inaczej mówiąc nie będą mieli możliwości podniesienia emerytury nawet o jedną złotówkę. Fajnie nie.
A wygaszeni ? Ci którzy mają 5 i 15 a nie mają wieku. Czy po osiągnięciu 55lat dostaną emke mundurową czy nie?