Emerytury !!!

Wiecie co, tak się zastanawiam, czy wy w ogóle umiecie wyciągać wnioski. Emerytura jest emeryturą i rząd musi wykonać wyrok trybunału ( w jakiej formie nie wiadomo ale wg. mnie nie chodzi o pieniądze)
po drugie obiecano że komisje zbiorą się jak najszybciej czyli dziś to stało się faktem,
po trzecie ustalono podkomisję składającą się z trzech komisji ( jeszcze niedawno każda miała obradować osobno to by dopiero był lament a tak mamy wszystkie w jednym worku)
po czwarte mamy skład komisji i jej przewodniczącego z którym konkretnie można rozmawiać bo do tej pory z kim?????
po piąte wejdźcie na sejm i popatrzcie jaki był plan spotkań komisji przedtem a potem wymądrzajcie się na forum.
To jest forum emerytury dla styranych pracą funkcjonariuszy a nie dla ludzi którzy sieją zwątpienie bo tak ich PO wykształciło.
Trochę szacunku dla tych co robią naprawdę dużo w tej sprawie (wiadomo kto?) i zaufania, to wszystko nie jest takie proste jak się niektórym wydaje.

Po dzisiejszym dniu można bez żadnych wątpliwości stwierdzić, że jeżeli koś ma jakąś nadzieję na sensowną emeryturę i przed kas to jest kompletnym idiotą. Pan Sławek ma oczywiście dobre zamiary ale przeciwnik jest bezwzględny i delikatnie mówiąc ma gdzieś jego i nasze postulaty. Jeżeli nie zrobimy nic radykalnego będziemy płakać rzewnymi łzami.

tak - w świetle twojej wypowiedzi ja, i pewnie wielu ufających Sławkowi, jesteśmy idiotami

tak jak byliśmy przed wyrokiem TK

gdy nie ma wiary w sukces - nie ma nic

bez tej wiary i starań nie byłoby wyroku TK

proszę o spokój i powściągliwość, szczególnie wobec rewolucyjnych nawoływań świeżutkich użytkowników forum

czekajmy ze spokojem na Sławka

nie dajmy się dzielić

oby nie przyszedł moment, w którym będziemy musieli być SOLIDARNI - bo to będzie ostateczna rozgrywka - bez półśrodków

chciałoby się powiedzieć... a nie mówiłem. Czy wszyscy są ślepi i naiwni? Wejście KAS przed emkami jest pewna. A jak wejdzie KAS nasze orzeczenie z TK sprzed roku będzie bezprzedmiotowe bo nie będzie już ustawy o SC, a ta z KAS będzie miała inne zadania i kolejne art. Tylko kto po wejściu KAS spowoduje redukcje 10-15 % docelowo do 5 tys f-szy (bo +2tys to UKS) skoro nie będzie emek??

teraz mamy następne spotkanie pewnie za 2-3 miesiące, potem kolejne. ALe jaja. W następnej kolejności poczekamy na przesłanie tych "sprawozdań" do normalnych Komisji i kolejne kilka miesięcy na termin.... czyli jesteśmy po Światowych Dniach Młodzieży.

Światowe Dni Młodzieży? lipiec? bardzo intrygująca i obiecująca deadline

Bolo1999 ,zwycięstwo w TK było ogromnym sukcesem. Poparła go obecna partia rządząca, ale to było przed wyborami i obawiam się ,że zostaliśmy wykorzystani dla celów politycznych. Cel został osiągnięty. Murzyn zrobił swoje , murzyn morze odejść.

Ostatnia edycja:
dobra nasza, wymusiliśmy kolejny etap formalny w sprawie emerytur.
skąd taki wysyp na forum - przegranych i pokonanych ?
urzędnikom nie wypada ośmieszać się nieznajomością trybu procesu legislacyjnego.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

dobra nasza, wymusiliśmy kolejny etap formalny w sprawie emerytur.
skąd taki wysyp na forum - przegranych i pokonanych ?
urzędnikom nie wypada ośmieszać się nieznajomością trybu procesu legislacyjnego.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !
Wybacz, ale pozostanę ostrożnym optymistą. Jednak nie sposób nie zauważyć że byłu ustawy i zmiany które zostały wprowadzone "szybko i sprawnie" - jeśli oczywiście komuś zależało.

Cały wywiad z Tomaszem Strąkiem (kopia z niezależnego portalu KSC)
bardzo ciekawe, bardzo

ED: Czy to prawda, że małe urzędy i izby w małych województwach zostaną zlikwidowane? Tomasz Strąk: Nie wiem, skąd te pogłoski. W MF jeszcze w ogóle nie było rozmów na ten temat. Na tę chwilę: przynajmniej jedna izba będzie w każdym województwie. Są takie województwa, gdzie Izba Celna jest w innej, małej miejscowości – na przykład w woj. lubuskim w Rzepinie – więc raczej tam nie będzie Izby Administracji Skarbowej a powstanie w dużym mieście, czyli w grę wchodzi Zielona Góra albo Gorzów. Podkreślam jednak, że w tej kwestii nie podjęto jeszcze decyzji. RED: Zdecydowanie jestem za Gorzowem… A małe urzędy? Pan minister w interpelacji zapowiedział zwolnienia 10-15% obecnie zatrudnionych. TS: Co do małych urzędów także jeszcze nie podjęto decyzji. Cały czas trwają analizy. A co do zmniejszenia zatrudnienia: to będą przede wszystkim odejścia naturalne i rozłożone w czasie. No i… musi być opcja zerowa. Żeby się pozbyć z resortu TW. KAS ma na celu zwiększenie efektywności służb skarbowych; przecież w służbie celnej, w administracji podatkowej i skarbowej są zadania związane z kadrami, płacami, logistyką, kontrolą wewnętrzną. Można połączyć je na poziomie województwa… RED: Ale to już przerabialiśmy, przy konsolidacji i zapanował chaos. Po co nam kolejna rewolucja, która przyniesie kolejne problemy? Niech Pan popatrzy, ludzie sobie skaczą do gardeł… TS: Tak, konflikt między inspektorami UKS i funkcjonariuszami celnymi jest widoczny, choćby na skarbowcach. Ale proszę zauważyć, czy problem emerytur mundurowych zniknie jeśli zrezygnujemy z KAS? Nie. Tak jak nie zniknie problem rozproszonych baz danych czy kiepskiego wizerunku. Każdy z tych – i innych – problemów i tak trzeba będzie rozwiązać, a KAS daje szansę zrobienia tego jednocześnie. Sam pomysł konsolidacji nie był zły, natomiast nie najlepsze było jego wykonanie. RED: No właśnie, izby się rozrosły i – jak mawia kolega – są panie od czajników i panie od krzeseł. Patrząc na to, ile wydziałów powstało w mojej IS, która nadzoruje 14 urzędów nie wyobrażam sobie nawet ile tego jest w Warszawie… TS: No właśnie… RED: …a elektroniczny obieg dokumentów tak naprawdę polega na tym, że się i tak te maile drukuje. Potem skanuje i jako załączniki się dołącza do kolejnych maili. Albo wymaga się czerwonej pieczątki przy podpisie elektronicznym. Wciąż pokutuje wiara w moc papieru. TS: Ale to można zmienić. W Ministerstwie Sprawiedliwości udało nam się skończyć z tym zwyczajem drukowania… RED: Informatycy przeszli do izb, a sprawozdawczość została w urzędach. Efekt jest taki, że zamiast uszczelniać wpływy ludzie z urzędów pracowicie wypełniają tabelki. TS: Kiedy właśnie chodzi o to, żeby takie zadania przesunąć wyżej. Po co ma robić to 400 osób w kraju jak może 16 albo jedna? RED: Zastanawia mnie jeszcze coś: w jaki sposób będą przydzielani – kiedy już dostaną propozycje pracy - ludzie do zadań? Według tego co robili? Losowo? Będzie jakieś sprawdzanie kwalifikacji? TS: W przypadku stanowisk, których dziś jest dużo; pracowników, których wielu wykonuje to samo raczej nie. W przypadku stanowisk wymagających rzadszych kwalifikacji (jak analitycy) sami ich wyłowimy. RED: Dziękuję za rozmowę.

W stwierdzeniu emerytury mają być przed KAS. Jest kilka ??? :D
Czy emerytury mają być uchwalone przez sejm przed uchwaleniem KAS ?
Czy emerytury mają wejść w życie przed wejściem w życie KAS (tj. 01.01.2017r.) ?
Czy emerytury mają wejść w życie przed terminem wygaśnięcia obecnych aktów mianowania (tj. 01.07.2017r.) ?

W stwierdzeniu emerytury mają być przed KAS. Jest kilka ??? :D
Czy emerytury mają być uchwalone przez sejm przed uchwaleniem KAS ?
Czy emerytury mają wejść w życie przed wejściem w życie KAS (tj. 01.01.2017r.) ?
Czy emerytury mają wejść w życie przed terminem wygaśnięcia obecnych aktów mianowania (tj. 01.07.2017r.) ?

Jeżeli chcą swój elektorat potraktować po ludzku, a nie jak bandyci, to emki powinny wejść jeszcze w tym roku. Natomiast jeśli opcja zerowa ma dotyczyć ludzi urodzonych przed 1972r. to może związki zaczęłyby myśleć o rozmowach na temat zwolnień grupowych. Przypominam państwu, że takie zwolnienia rządzą się zupełnie innymi prawami. Jak można łatwo obliczyć osoba urodzona przed 1972r. to w chwili obecnej może być 44 latek. Do emerytury ZUSowskiej trochę daleko, a żeby ogryzać tynk ze ściany po na przykład 20 letniej uczciwej służbie to też długo i kiepsko prawda?
Poza tym w momencie wprowadzenia stanu wojennego rocznik 1971 miał 10 lat. Wśród takich ludzi oni TW szukają? Paranoja...

Opcja zerowa dla urodzonych przed 1972, a niby dlaczego taki rocznik? A w przedszkolu to nie było skarżypyt(ów) o przepraszam tajnych wspólpracowników pani przedszkolanek. To się nazywa paranoja, ale to się leczy

Opcja zerowa dla urodzonych przed 1972, a niby dlaczego taki rocznik? A w przedszkolu to nie było skarżypyt(ów) o przepraszam tajnych wspólpracowników pani przedszkolanek. To się nazywa paranoja, ale to się leczy
to zwykła data bo w bo w 90 miał 18 lat, w tej słuzbie nigdy nie było lustracji,
kto nie był tw nie ma czego sie obawiac, Faraon współpracował jak miał 19,
bylo przez kilka lat cos takiego jak gic, a powstalo jedynie po to by ubolom podczyscic zyciorysy

Wszystko pięknie , ale jestem zainteresowany opinią S Siwego o tym co się dzieje.Taka opinia będzie wiarygodna i przetnie spekulacje.Więc czekam.

Ja też, myślę że trzeba poczekać na informacje od Sławka. Na pewno niebawem przeczytamy jego zdanie.

Brutalna prawda

Witam Koleżanki i Kolegów.
Ja za Sławka i Jego ciężką mozolną pracę trzymam kciuki i wspieram najlepiej jak umiem od samego początku.
Niestety od dłuższego czasu to co się dzieje w temacie "Emerytur Mundurowych" napawa mnie smutkiem, za sprawą Jaśnie Nam Panujących.
Doszedłem do jednego wniosku, z Em-kami będzie identycznie jak z wyższą kwotą wolną od podatku, czyli:
TAK - ALE NIE TERAZ.
Powód jeden, w Skarbcu brak talarów.
Proszę pamiętać, że prace w komisjach mogą być przeciągane praktycznie w nieskończoność, takie możliwości i furtki istnieją właśnie w Naszym Parlamencie.
Jeśli Kogoś rozzłościłem to przepraszam.

Witam Koleżanki i Kolegów.
Ja za Sławka i Jego ciężką mozolną pracę trzymam kciuki i wspieram najlepiej jak umiem od samego początku.
Niestety od dłuższego czasu to co się dzieje w temacie "Emerytur Mundurowych" napawa mnie smutkiem, za sprawą Jaśnie Nam Panujących.
Doszedłem do jednego wniosku, z Em-kami będzie identycznie jak z wyższą kwotą wolną od podatku, czyli:
TAK - ALE NIE TERAZ.
Powód jeden, w Skarbcu brak talarów.
Proszę pamiętać, że prace w komisjach mogą być przeciągane praktycznie w nieskończoność, takie możliwości i furtki istnieją właśnie w Naszym Parlamencie.
Jeśli Kogoś rozzłościłem to przepraszam.

Ten Skarbiec powinien mieć na wynagrodzenia dla nas na ten rok i kolejny, i kolejny, i kolejny... Emerytury mundurowe, nawet liczone po najbardziej optymistycznych wariantach to i tak 75-80% pensji, odliczając wirtualne transakcje na ZUS i do ZUS. Dodatkowo wchodzą 13, jubileuszówki, których emeryci nie dostają, czy śmieciowe dla większości z nas nagrody (bo niektórzy się obłowili, że hej). Więc zakładając, że państwo ma na utrzymaniu ludzi, którzy służą Ojczyźnie, walczą z przestępczością itp. itd i że państwo tych ludzi nie zamierza puścić na bruk, a jednocześnie zamierza odchudzić ich ilość to te emki będą tańsze... źle myślę?

Ostatnia edycja:
Back
Do góry