A co z stanowiskiem PiS w temacie Służby Celnej? Zaczęły się pilne zabiegi w celu odmłodzenia granicy i WZP,/czy ograniczenia uprawnionych do emerytur?/ Nie chcę iść do głosowania , by potem miało się okazać ,że głosowałem za KAS
Dzień dobry.
No właśnie, zaczynają się coraz częściej - w miarę zbliżania terminu zmian w wyniku nowych wyborów - sygnały świadczące o przewidywanych pomysłach dot. funkcjonowania Służby.
Jestem jak najbardziej za tym, żeby zaczęła się poważna rozmowa, nawet w formie publicznej, nt. planów wobec Naszej Służby.
Nie powinniśmy z tym czekać do rozstrzygnięć wyborczych.
Ważne jest poznanie stanowiska wszystkich stron.
Emerytury mundurowe są tylko jednym z (najistotniejszych) elementów tej debaty.
Ważniejsze jest, co ma ze Służby Celnej się wyłonić w przyszłym roku.
Czy prawdziwa Służba Mundurowa, silna, jednolita, profesjonalnie realizująca swoje bardzo ważne zadania ustawowe wobec państwa, społeczeństwa i gospodarki, czy też rozebrana na czynniki pierwsze administracja celna z malutkim "komponentem mundurowym".
Jednakże uważam, że jeżeli ktoś woli ponownie wybrać obecną ekipę ponownie do 4 lat dalszego roztrwaniania potencjału i zasobów Naszej Służby, bo boi się KAS-bis, to nie ma racji.
To moim zdaniem kwestia posiadanej wiedzy o skali zła, które od 7 lat się u nas dzieje - tym większej, że miało być tak dobrze po uchwaleniu nowej ustawy o SC i Uchwały Modernizacyjnej.
Graniczy z nieprawdopodobieństwem, by ktokolwiek mógł gorzej prowadzić Naszą Formację, wykorzystywać ją jeszcze bardziej do niecnych celów (m.in. politycznych).
Ja zatem z czystym sercem i w pełni władz umysłowych wybiorę ZMIANĘ.
Jednakże nie oznacza to wcale, że nie chcę postawić pytań nowym rządzącym, o to jak widzą przyszłość Naszej Służby.
Chciałbym, abyśmy razem jako silne środowisko zawodowe zaczęli rozsądnie wpływać na ich plany, dostarczając niezbędnej wiedzy eksperckiej i pozytywnego nastawienia do prawdziwej, właściwej roli Służby Celnej w Polsce.
Pozdrawiam