zolcim
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 1 027
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Była pewna dyrektorka IAS Katowice, aktywna działaczka PiSu znaczy "NSZZ Solidarność". Odwołali ja ze stanowiska, ale może zachowali pensję?
"Tylko" 4 osoby ?!?...
Z treści odpowiedzi na wniosek o informację publiczną wynika, że w izbie śląskiej są tylko 4 osoby na etacie związkowym, jeśli chodzi o pracowników.
Jeśli się wczytać w treść art. 31 ustawy o związkach zawodowych, to aby dana organizacja związkowa u danego pracodawcy miała przyznany etat związkowy, musi mieć od 150 do 500 członków zatrudnionych przez pracodawcę; 2 etaty związkowe, jeżeli związek liczy od 501 do 1000 członków zatrudnionych przez pracodawcę.
"Tylko" 4 osoby ?!?
Z tymi zależnościami - nie tak do końca jest to dla mnie jasne. Gdyby liczyć te 4 osoby z organizacji zakładowej,
w śląskiej izbie musiałoby być ponad 2000 członków "S". Z tego zaś wynika, że "S" jest tu bardzo "mocna".
Przy okazji - niezależnie od przedmiotowego przypadku - warto być świadomym, że prócz "etatu związkowego",
za który pensję wypłaca pracodawca, ZZ może zatrudnić także osobę na etat w związku, za który pensję będzie
wypłacać sama organizacja (np. ze składek jej członków). I taki nazywa się (niesłusznie) "etatem związkowym",
a z tego co wiem, ma to również miejsce ...
Że zapytam...co znaczy nieszczęśni emeryci?Wychodzi na to , że jedno środowisko . Plus do tego
dochodzą nieszczęśni emeryci
Napisałem, że tylko zgaduję i mogę się mylić.Bardzo lubię Twoje posty, ale tutaj się absolutnie nie zgadzam. Tu mowa jest o średniej trzymiesięcznej!
Oby tak było, a nie jest! (Że była 4 krotna jubileuszówka).Napisałem, że tylko zgaduję i mogę się mylić.
Jubileuszówka to przecież mogą być np 4 pensje (nie wiem jaki staż ma ten związkowiec), wtedy byłaby to średnia obliczoną z 7 pensji podzielonych na 3.
Przy takim założeniu wyszłoby 17921 x 3 / 7 = 7680
Pensja 7680 to dalej nieźle, ale w porównaniu z prawie 18 tys nie wyglądałoby to tak szokująco.
A może w tym czasie związkowiec odszedł na emeryturę i do średniej uwzględni o odprawę? To też tylko hipoteza.
Po prostu szukam racjonalnego wytłumaczenia, bo nie znam nikogo kto tyle zarabia. Zgodnie z ustawowymi widełkami nawet NUCS tyle nie zarabia.
Związkowcy będący w służbie nie mają specjalnych dodatków, dostają uposażenie zgodne z zajmowanym stanowiskiem.
Oczywiście Związkowcy nie muszą być zatrudnieni w KAS (przykład naszego Przewodniczącego), wtedy płaci mu związek (chyba, że jest jakiś przepis obligujący pracodawcę do dofinansowania takiego etatu, ja takiego przepisu nie znam)
Że zapytam...co znaczy nieszczęśni emeryci?