czy zwrot kosztów za kurs zasadniczy jest legalny?

• Thread starter Thread starter odchodzący
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
no też tak myslałem ze to jakais bzdet
bo nigdzie w przepisach nic na ten temat nie znalazłem

pozdr.

Czy ktoś mógłby powiedzieć i potwierdzić informacje czy faktycznie trzeba zwracać. Czy jest sens wnosic sprawę do sądu i się odwoływać? druga sprawą, na którą szukam odpowiedzi jest to czy izba może żądać pieniędzy za urlop szkoleniowy, którym jest ZKC? Przecież traktowani bylismy tam jakbyśmy byli w pracy

Jaz a dwa tygodnie odchodzę ze służby(idę do agencji celnej)więc będę wiedział coś więcej a poza tym chyba pójdę do sądu pracy ponieważ z tego co wiem jest on darmowy(ten sąd oczywiście)

Trinity - to wcale nie są błahe sprawy.

Pozwól, że wypiszę, ile pieniędzy musi zwrócić taki młody funkcjonariusz po kursie zasadniczym jeśli zwolni się wcześniej, niż po 3 latach od kursu.

1. Koszt kursu (wyszczególniony w "lojalce") - około 4.000zł
2. Sorty mundurowe - różnie - od kilkuset do prawie 2000zł
3. Wynagrodzenie (!!!) pobrane za czas szkolenia BRUTTO (!!!) - ok. 2000-2500zł
4. Koszt modułów - po ok. 700zł (?) za jeden
5. Wynagrodzenie pobrane za czas modułu ~ 1000zł

To są takie delikatne wyliczenia i interpretacja co niektórych izb.

"Pozwól, że wypiszę, ile pieniędzy musi zwrócić taki młody funkcjonariusz po kursie zasadniczym jeśli zwolni się wcześniej, niż po 3 latach od kursu.
(...)
3. Wynagrodzenie (!!!) pobrane za czas szkolenia BRUTTO (!!!) - ok. 2000-2500zł"

na to akurat nie ma co czekac. Wynagrodzenie jest swiadczeniem bezzwrotnym. Prawo w Polsce nie przewiduje syt. kiedy ktokolwiek pracuje bez wynagrodzenia i w zw z tym nie mozna go zwrocic ani nawet zrzec sie.
Jedyna mozliwosc jest taka, ze dyrektor kwestionuje okres kursu jako prace i to co wyplaca nie jest wybagrodzeniem ale jakas forma sypendium.

Wszystko to jest gdybanie. Czy jest ktoś kto nie zwracał tych kosztów? Ja właśnie się zwolniłem i za tydzień dostanę rachuneczek z izby. I tak się zastanawiam co robić. Na razie za mundurek 950zł:) jeśli ktoś ma potwierdzone informacje proszę o kontakt

placi a mógłbyś napisać po kolei jak wygląda cała ta procedura? Co i jak się załatwia. Wypowiedzenie umowy miesięczne? 3 miesięczne?

Ja będę się ewakuował stąd bo jak mnie podliczą za rok na 10.000 to będę umoczony. A tak nawet na ZKCu nie byłem to koszty minimalne będę miał.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
okres wypowiedzenia chyba jest miesiąc jesli nie przekroczyles 3 lat. mozna odejsc za porozumienim stron. Składasz do swojego kierownika oddzialu pisemko i z gorki

Czy dalej nikt nic nie wie jak jest z kosztami za kurs i modyły? Czy trzeba zwracać czy nie?

no dobra, ja wiem:
podpisales umowe? To musisz zwrocic koszty kursu i modulow.
Nie musisz zwracac pensji ani kosztow umundurowania. Czy to jest wystrczajaco jasne?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
To była jedna z wielu spraw zgłoszonych RPO. Niebawem ma być odpowiedź mam nadzieję, że ta kwestia nie zostanie pominięta.

no ja akurat za mundur musialem oddac pieniazki. Pobory wziete za okres ZKC tez trzeba zwracac bo okres kursu traktowany jest jak okres urlopu szkoleniowego

no ja akurat za mundur musialem oddac pieniazki. Pobory wziete za okres ZKC tez trzeba zwracac bo okres kursu traktowany jest jak okres urlopu szkoleniowego

Tia, ale jak nie możesz przyjść na zajęcia podczas ZKC to trzeba mieć L4...

Back
Do góry