czy zwrot kosztów za kurs zasadniczy jest legalny?

• Thread starter Thread starter odchodzący
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
no też tak myslałem ze to jakais bzdet
bo nigdzie w przepisach nic na ten temat nie znalazłem

pozdr.

Czy ktoś mógłby powiedzieć i potwierdzić informacje czy faktycznie trzeba zwracać. Czy jest sens wnosic sprawę do sądu i się odwoływać? druga sprawą, na którą szukam odpowiedzi jest to czy izba może żądać pieniędzy za urlop szkoleniowy, którym jest ZKC? Przecież traktowani bylismy tam jakbyśmy byli w pracy

Jaz a dwa tygodnie odchodzę ze służby(idę do agencji celnej)więc będę wiedział coś więcej a poza tym chyba pójdę do sądu pracy ponieważ z tego co wiem jest on darmowy(ten sąd oczywiście)

Trinity - to wcale nie są błahe sprawy.

Pozwól, że wypiszę, ile pieniędzy musi zwrócić taki młody funkcjonariusz po kursie zasadniczym jeśli zwolni się wcześniej, niż po 3 latach od kursu.

1. Koszt kursu (wyszczególniony w "lojalce") - około 4.000zł
2. Sorty mundurowe - różnie - od kilkuset do prawie 2000zł
3. Wynagrodzenie (!!!) pobrane za czas szkolenia BRUTTO (!!!) - ok. 2000-2500zł
4. Koszt modułów - po ok. 700zł (?) za jeden
5. Wynagrodzenie pobrane za czas modułu ~ 1000zł

To są takie delikatne wyliczenia i interpretacja co niektórych izb.

"Pozwól, że wypiszę, ile pieniędzy musi zwrócić taki młody funkcjonariusz po kursie zasadniczym jeśli zwolni się wcześniej, niż po 3 latach od kursu.
(...)
3. Wynagrodzenie (!!!) pobrane za czas szkolenia BRUTTO (!!!) - ok. 2000-2500zł"

na to akurat nie ma co czekac. Wynagrodzenie jest swiadczeniem bezzwrotnym. Prawo w Polsce nie przewiduje syt. kiedy ktokolwiek pracuje bez wynagrodzenia i w zw z tym nie mozna go zwrocic ani nawet zrzec sie.
Jedyna mozliwosc jest taka, ze dyrektor kwestionuje okres kursu jako prace i to co wyplaca nie jest wybagrodzeniem ale jakas forma sypendium.

Wszystko to jest gdybanie. Czy jest ktoś kto nie zwracał tych kosztów? Ja właśnie się zwolniłem i za tydzień dostanę rachuneczek z izby. I tak się zastanawiam co robić. Na razie za mundurek 950zł:) jeśli ktoś ma potwierdzone informacje proszę o kontakt

placi a mógłbyś napisać po kolei jak wygląda cała ta procedura? Co i jak się załatwia. Wypowiedzenie umowy miesięczne? 3 miesięczne?

Ja będę się ewakuował stąd bo jak mnie podliczą za rok na 10.000 to będę umoczony. A tak nawet na ZKCu nie byłem to koszty minimalne będę miał.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
okres wypowiedzenia chyba jest miesiąc jesli nie przekroczyles 3 lat. mozna odejsc za porozumienim stron. Składasz do swojego kierownika oddzialu pisemko i z gorki

Czy dalej nikt nic nie wie jak jest z kosztami za kurs i modyły? Czy trzeba zwracać czy nie?

no dobra, ja wiem:
podpisales umowe? To musisz zwrocic koszty kursu i modulow.
Nie musisz zwracac pensji ani kosztow umundurowania. Czy to jest wystrczajaco jasne?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
no ja akurat za mundur musialem oddac pieniazki. Pobory wziete za okres ZKC tez trzeba zwracac bo okres kursu traktowany jest jak okres urlopu szkoleniowego

Back
Do góry