Co zostało z naszych podwyżek - propozycje MF z 10.07.09r.

Czy jeżeli ktoś, ma teraz minimalną stawkę (wg tej propozycji) to nie dostanie nic?
To są stawki brutto, do tego dochodzi stażowe, dodatek za stopień i inne (nie dla wszystkich, np. za nocki, funkcyjny..). Czyli inspektor po 20 latach pracy dostaje netto mniej więcej tyle co wynosi zasadnicza, ale mkc bez dodatków z tych 2500 dostanie ok 1800.

A co na to nasi liderzy...

kc - 149
skc - 132
inspektor - 145

To są liderzy naszego Tour de Podwyżka 2009......, tak jak w kolarstwie jest doping, tak w naszej firmie trzeba zacząć coś brać aby zrozumieć te kwoty. Jak się ma średnio 400 zł obiecane przez bardzo doświadczonego pana Boniego do średnio 140 zł w przypadku kc, skc, inspektor. Ale oczywiście nasi koledzy zaczynają pytania w stylu brutto, netto...A co to za różnica 132 zł netto czy bruto. :confused:

Z perspektywy czasu:
jeżeli to przejdzie, to wygrały izby, które rok temu z podwyżki awansowały bardzo dużo funkcjonariuszy (w stanowiskach).

W naszej ic podzielono rok temu wszystkim po równo (sam się do tego przyczyniłem) i bez awansów, wiec teraz zasadniczo poza ref,mkc, kc i kadrą ludzie nie mają co liczyć na podwyżki, np. średnia podwyżka dla skc u nas (Poznań) wyniesie ok. 60 zł, a nie 132.

Co do zasady to takie postawienie sprawy jest w porządku (gdyby była kasa na AWANSE i zaległości kilkunastoletnie "naprawiono"), tylko co mają powiedzieć funkcjonariusze pracujący niejednokrotnie prawie 20 lat i mający skc, lub 15 z kc, a sam osobiście znam przypadek inspektora po 6 latach, a ilu nie znam:) (z zaciszy wyższych pięter:))

PS Co większe rodzynki kiedyś były od razu przyjmowane na inspektorów:)

Ostatnia edycja:
BRUTTO i mówimy oczywiście o uposażeniu zasadniczym.

Cel podany przez MF - wzmocnienie motywacyjne dla najmniej zarabiających - zmniejszenie różnic w wys. uposażeń zasadniczych na poszczególnych stanowiskach poprzez podniesienie minimalnego uposażenia na tych stanowiskach do poziomu dzisiejszej średniej na tych stanowiskach i podwyżki dla f.c. z uposażeniem poniżej tego wskaźnika.

Podwyżka ma nastąpić poprzez uzupełnienie do ustalonego minimalnego uposażenia zasadniczego na danym stanowisku słuzbowym, które podałem w pierwszym poście.
- max wymiar podwyżki nie moze przekroczyć 500zł

To są cytaty z MF. Przypominam, że to jest tylko propozycja MF-u.

Lepiej wypowiedzcie się na temat propozycji MF, bo chcemy się do niej odnieść, wysłuchawszy uwag środowiska.

Wyrazy współczucia. Kończyłem karierę jako SKC i jak widzę nędza na tym i innych stanowiskach "w pobliżu" ma się jak najlepiej. Jeśli zgodzicie się na te "podwyżki" to zgodzicie się, by nadal funkcjonariusz celny ewentualny entuzjazm do pracy czerpał z tego, że ciągle ma pracę.

Oni muszą coś brać w tej Wawie...jeżeli 1 kc ma dużo obowiązków ale mniejszą pensję zasadniczą a drugi kc ma lightową działkę w pracy ale wyższą zasadniczą to jak im się zrówna tą pensję to będzie ok ???????

To jest chore, masz dużo obowiązków, masz wyższą kasę
Masz mniej obowiązków bo np. nie chcesz ich mieć masz mniejszą kasę:mad:

hehe
skoro to jest propozycja wynagrodzenia brutto (heheh)
to wielu z moich kolegów czeka przykra niespodzianka , chyba dostana mniej niz maja teraz:D

ciekawe od kiedy to ma wejść??

czy ja dobrze rozumiem,ze podwyzka max 500zl,z proba wyrownania do zarobkow min dla danego stanowiska?
a co z tymi ktorzy maja ta minimalną pensje ...czy bedzie podwyzka??
chyle czoła przed bonim-dlaczego?
dlatego ze zawrocil nam glowe podwyzkami,a nasze postulaty poszły sie j...ć,
nikt juz nie mowi o protescie tylko jest problem netto,brutto itp
niezle go kiedys wyszkolili panowie towarzysze....

juz od dawna twierdziłem że nie doceniamy w post peerelowskiej Polsce dawnych aparatczyków szkolonych w Moskwie:p

Podwyżki nie są już uzależnione od wejścia w życie ustawy i powinny być wypłacone zaraz po wakacjach.
SSC zatrzymał jednak 12 mln zł na wzrost stażowego, co jest w nowej ustawie. Te 12 mln jest więc, wskutek tej decyzji zagrożone, że przepadną podobnie jak połowa środków z uchwaly modernizacyjnej przeznaczona na motywacyjny system wynagrodzeń.

mela ma rację. Podwyżki, albo raczej to co z nich zostało, specjalnie zostały przedstawione teraz, abyśmy zapomnieli o drugim czytaniu, które niesie nam ustawę, która w perspektywie kilku lat przyniesie wiele tragedii celników i ich rodzin (propozycje mf w sprawie regulacji płac przedstawiłem na forum, bo i tak od poniedziałku będzie ta informacja rozpowszechniana)

Musimy przede wszystkim pamiętać o innych postulatach.

Co do podwyżek nie byłoby ich, gdyby nie wnioski i interpelacje Posłów, ale przede wszystkim gdyby nie pikieta. Przypomnę, że SSC butnie stwierdził na posiedzeniu Podkomisji, że podwyżek w br. nie planował. I co, jednak są. Warto działać. Wszystko zależy od aktywności środowiska.

Bądźmy wciąż aktywni, bo gro postulatów nie jest realizowana.

Propozycje MF w sprawie podwyżek, to jakieś totalne nieporozumienie,dowcip sezonu "ogórkowego", czy też coś na kształt judaszowych srebrników ! Nie trzeba być jasnowidzem, żeby nie widzieć w tym " ręki " P.Boniego. Jeżeli faktycznie podwyżki oscylują wokół kwot poniżej 100 Pln / i to pewnikiem dla Wybrańców ! / i mamy się jeszcze o tym rozczytywać w opiniotwórczych Mediach - to ja mówię
DANKE SCHO^EN ! Może to zabrzmi utopijnie / sf / , ale proponuję zrzec się tych " PODWYŻEK " na jakiś szczytny cel, może np. utworzyć fundusz na rzecz przyszłorocznych wakacji pracowników MF na Oceanie Arktycznym. Pomysł głodówki na ul.Wiejskiej uważam za trafiony, tylko pod jednym warunkiem, iż uczestniczyliby w nim wszyscy szefowie wszystkich ZZ działających w SC.Byłby to jakiś symbol i wówczas miałoby to sens.Inicjatywy oddolne w skali lokalnej może również by zaistniały ?​

Jeszcze jedno zdanie.Przecież nie o podwyżki tu chyba chodzi, przynajmniej mam taką nadzieję.Zgadzam się ze Sławkiem - jakby na to nie patrzeć Pikieta zrobiła swoje.Nie tylko ja odczuwam to na własnej "skórze"!​

Wiecie jak widze ze jako mkc mam miec 2550 a w tej chwili mam 2100 (zaokraglilem do tej kwoty) to powiedzcie mi dlaczego w innych izbach mkc wiecej zarabia niz np w ic olsztyn. wiem ze tu nie chodzi tylko o kase, ale nie oszukujmy sie pracujemy dla kasy a nie dla idei. Skoro zarabiam teraz z godzinami nocnymi i 5% za staz 1700 to raczej mi sie poprawi, ale wolalbym zeby byla dogadana emerytura celna. Wiem ze to jest egoistyczne ale w calej izbie w Olsztynie bedzie podobnie.
Bo nie kumam czym sie rozni mkc w olsztynie od mkc w warszawie czy poznania my tez robimy to samo a dostajemy o wiele mniejsze pieniadze

Miała być podwyżka średnio 400 zł.
Jeśli teraz najniższa proponowana podwyżka dla skc ma wynosić 132 zł, a najwyższa (nie licząc kapelana) ma być dla audytora 363, to jak MF wyliczyło że średnio daje to 400?
Bo mi nijak nie wycodzi.
Jestem za propozycją po 400 zł równo dla wszystkich. Wtedy wszyscy zyskają w stosunku do propozycji MF.

I właśnie większość tak myśli "pracujemy żeby żyć, a nie żyjemy żeby pracować". Ten wątek powstał po to, żebyśmy się wypowiedzieli co myślimy o propozycji "podwyżek", więc proszę co niektórych o nie dziwienie się dlaczego ludzie pytają czy brutto czy netto, po prostu chcemy wiedzieć czy i ile nam w rzeczywistości podwyższą uposażenie.
Ja również uważam że w każdej Izbie np. kc powinien zarabiać tyle samo, ale jak widzę środki na to przeznaczone nie pozwolą na to.
Moja propozycja jest taka: skoro jest określona maksymalna stawka podwyżki (500), to i powinna być wyznaczona stawka minimalna tj. np. 150 zł. W ten sposób podwyżkę dostanie każdy (przynajmniej 100 zł na rękę), a w miarę możliwości będą wyrównywane "kominy" między poszczególnymi Izbami. Byłoby to zgodne z zapowiedzią SSC w dniu protestu w TVP Info a jednocześnie pokazałoby to że rozumiemy iż w związku z kryzysem nie dostaniemy tyle ile chcielibyśmy ( w tym roku). Zarabiam poniżej wskazanej dla mojego stanowiska kwoty, ale też wiem że np. na wschodzie mają jeszcze mniej.
Walczmy rozsądnie o to co da się wywalczyć w takich a nie innych warunkach.

A co z tymi, dla których proponowana podwyżka max 500zł nie pozwoli osiągnąć proponowanego przez MF minimum? A znam takich osób kilka. Dlaczego tak jeszcze jest?

Zgadzam się z Paco powinny być też ustalone minimalne kwoty podwyżek, bo co z tymi ludźmi, którzy przez kilka lat są na tym samym stanowisku, jako MKC, KC, StKC, ich pensje zasadnicze już osiągnęły kwotę minimalną proponowaną przez MF, poprzez coroczne podnoszenie kwoty bazowej. Więc teraz nie dość że byli pomijani przez lata w awansach na stanowisku, to wg. propozycji rządu będą najbardziej poszkodowani i nie dostaną nic ???? Nie można się na to zgadzać.

Panie Sławku mam jeszcze pytanie do Pana, czy dodatki zadaniowe w GM dotyczą tylko funkcjonariuszy z grupy mobilnej czy wszystkich komórek działających w strukturach WZPC?

Back
Do góry