Drogi Kodi i wszyscy szanowni użytkownicy. Zwracam się do Was wszystkich, ale pierwszeństwo ma NASZ drogi Kodi. Przyjacielu...pisząc o Combacie 56 jesteś w błędzie. Dużym, oj dużym. Combat 56 nie jest sztuką walki rodem z Israel`a i nie jest sztuką. To system walki stworzony przez mjr. Arkadiusza Kupsa, tak więc to NASZE!! POLSKIE Kodi, POLSKIE ( Z IZRAELA JEST KRAV-MAGA i te z nie jest sztuką). Sam system C56 jest systemem wojskowym i jest bardzo brutalnym systemem walki, nastawionym na likwidację źródła zagrożenia. Mili FORUMOWICZE. Pisałem już wcześniej. Teraz dodam. Broń to odpowiedzialność i jak Kodi mówił, że nosił "klamkę" pod pachą to znów przyjacielu ( Kodi) muszę Cię poprawić, bo z Twych wypowiedzi wnioskuję, że pracowałeś jako strażnik - ochroniarz. Każdy fachowiec Ci powie, że nie nosi się broni (pistoletu, rewolweru) na szelkach pod pachą. A dlaczego? 1- łatwość przyblokowania Ci ręki w trakcie dobywania. 2 - wydłużony czas dobywania... itd. Kodi jest miły ale nie ma pojęcia do końca o czym chce pisać. Art 25 i 26 k.k. ( mogłem się walnąć w art. sorry z góry) czyli obrona konieczna i stan wyższej konieczności, to przepisy mówiące o podstawach prawnych obrony, a nie użycia broni. Od tego są tzw. przypadki, które określają ( najczęściej w Rozporządzeniach), kiedy można użyć broni, a gdzie to juz pozostawcie proszę instruktorom. To oni już wyuczą jak, i gdzie kierować lufę. Może nie wiecie, ale SC dorobiła się kadry instruktorskiej na bardzo przyzwoitym poziomie. Problemem pozostaje tylko częstotliwość tych szkoleń. Kodi pisze, że bał się bardziej o „klamkę” (broń) niż czuł się pewniej z nią. I TO JEST WŁAŚNIE BRAK WYSZKOLENIA I OBYCIA Z BRONIĄ. Bo gdyby ono było, to wiesz, jak się ustawić, jak chronić broń przed zaborem itp. i itd. Piszecie o aspektach prawnych np w kwestii pościgów. Każdy pościg niesie za sobą bardzo duże ryzyko dla ściganego, ścigających i osób postronnych. W tym miejscu chcę podsunąć następujący temat dyskusji. Czy kiedy szmugler kieruje swoje auto we mnie lub mego kolegę, zrobi to ponownie widząc wycelowaną w swój samochód lufę np. strzelby pump-action? Pościg, czy strzał w chłodnicę? Tu Drogi Kodi znów przytoczę przepis, którym Ty się posiłkowałeś. STAN WYŻSZEJ KONIECZNOŚCI. Dla ratowania mienia dużej wartości ( życie ludzkie- niewymierne) poświęcam mienie mniejszej wartości ( auto szmuglera). Jeżeli SC ( GMy) dostaną broń palną, to wierzcie mi, że nie będę stał z założonymi rękoma i patrzał, jak kolejny funkcjusz GMu leci przez maskę auta szmuglera. Czekam na dyskusję w tym temacie. Pozdro WSZYSTKIM. Aha. Kodi jeszcze jedno: Zadajesz pytanie: Czy za te kilkadziesiąt kartonów fajek warto zabić? Zadaj to pytanie proszę nie funkcjonariuszom, ale przemytasom, co swe auta kierują w mobilnych. [/B]Wierz mi, że użycie broni, to ostateczność. Jest wiele innych sposobów.Wszytsko.